Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Teetkö sinä kaurapuuron näin? Helppo kikka parantaa makua oleellisesti

1:19Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje
Julkaistu 06.05.2021 08:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Perinteinen kaurapuuro kuuluu monen suomalaisen aamupalarutiineihin. Koostimme yhteen ammattilaisten parhaat vinkit täydellisen kaurapuuron valmistamiseen.

Videolla vinkit täydellisen puuron valmistamiseen!

Rakastatko sinäkin kaurapuuroa? Puurosta saa helposti vieläkin parempaa, kun kiinnittää sen valmistuksessa huomion muutamaan seikkaan. Tässä koostettuna asiantuntijoiden parhaat neuvot kaurapuuron valmistukseen:

Oikeat kaurahiutaleet ja kunnon kattila

Kaura-kirjan (Readme 2020) kirjoittaja, kotitalousopettaja Arja Elina Laine ei suosittele käyttämään keitetyssä kaurapuurossa pikakaurahiutaleita.

– Suosittelen käyttämään vähintään tavallisen kokoisia tai isoja kaurahiutaleita, jotta niiden rakenne tuntuu. Pikakaurahiutaleet jättäisin suosiolla tuorepuuroon. Paras puuro tulee keittämällä se kattilassa. Syön toki välillä itsekin mikrossa tehtyä, mutta kattilassa tulee parasta, Arja neuvoi MTV:lle viime vuonna.

Testaa hiutaleiden paahtamista –  maku paranee!

Jos puurosta haluaa erityisen hyvän makuista, puuroekspertit suosittelevat paahtamaan kaurahiutaleet ennen niiden keittämistä. Hiutaleet voi paahtaa kuivalla pannulla, tai sitten huippukokin tapaan pienessä määrässä voita tai kookosöljyä. 

– Paahda, kunnes kaurahiutaleet alkavat tuoksua hieman popcornimaisilta. Tämä lisää pähkinäistä makua puuroon, vinkkaa keittiömestari Nate Weir.

Hauduttele hiljalleen, älä keittele liian kovalla lämmöllä

Puuroekspertti ja kokki Katja Vuorinen vinkkasi viime vuonna omat niksinsä kaurapuuron keittoon.

Vuorinen muistutti, että kaurapuuro kannattaa haudutella kypsäksi hiljalleen. Kun vesi on kiehahtanut kattilassa, joukkoon lisätään kaurahiutaleet ja liesi käännetään miedolle lämmölle. Sitten puuron annetaan pulputella hiljalleen noin 8 minuutin ajan.

– Sitten lisätään maito. Voi laittaa kauramaitoa tai tavallista täysmaitoa. Tämän jälkeen otetaan lämmöt pois ja laitetaan kansi päälle, Vuorinen neuvoi. 

Älä sekoita puuroa liikaa, jos haluat siihen rakennetta

Katja Vuorinen vinkkasi myös, ettei puuroa kannata sekoittaa liikaa kattilassa, mikäli haluaa siihen hyvän rakenteen.

– Puuroa sekoitetaan hyvin lyhyesti. Toiset haluavat sekoitella pitkään, jolloin beetaglukaania irtoaa ja puurosta tulee tahmeampaa. Jos puuroa sekoitetaan paljon, niin tulee hyvin pehmeä lopputulos, Vuorinen sanoi.

Kyse on siis makuasiasta: jos haluat sosemaisempaa, pehmeää puuroa, voi sekoittaminen olla sinun juttusi.

Mausta ja muista lisukkeet

Monen mielestä kaurapuuro ei maistu miltään, jos sen joukkoon ei lisää hieman suolaa. Suolattomaan puuroonkin voi kuitenkin tottua, lupaa Kaura-kirjan kirjoittaja Arja Elina Laine.

– Itse syön puuroni suolattomana. Kymmenen kertaa, kun syö puuroa ilman suolaa niin alkaa maistaa sen kauran ihan eri tavalla. Kauran maku todella erottuu. En halua suolaa siihen pilaamaan kauran makua, Arja perustelee.

Kun puuro on valmista, kannattaa muistaa myös terveelliset lisukkeet.Lisää puuroannokseesi vitamiineja esimerkiksi tuoreiden marjojen tai pakasteversioiden muodossa. Älä myöskään unohda proteiinia. Vaikka kaurapuuro itsessään sisältää sitä jo jonkin verran, pieni proteiinilisä esimerkiksi pähkinöiden tai puuron ohessa syödyn rahkan muodossa ei ole pahitteeksi.

Lue myös: Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan kaurapuuron valmistamiseen – yksi oleellinen ainesosa: "Mitä enemmän, sen parempaa"

Lisää aiheesta:

Kaurapuurosta saa helposti parempaa! Älä haksahda tähän valmistusansaanParas tapa valmistaa kaurapuuro – yksi oleellinen ainesosa: "Mitä enemmän, sen parempaa" Oletko jo testannut nerokasta kaurahiutalekikkaa? Keittiömestari paljastaa salaisuuden superhyvään puuroonKokki Linnea Vihonen muistuttaa oleellisimmasta asiasta kaurapuuron valmistuksessa: "Ei saa unohtaa"Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan kaurapuuron valmistamiseen – yksi oleellinen ainesosa: "Mitä enemmän, sen parempaa" Ethän tee näitä kaurapuurovirheitä? Suomalaiset puuroekspertit nimesivät yleisimmät sudenkuopat
PuuroRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Puuro
  • 07:45
    Ruoka

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 19.8.18:02
    Ruoka

    Nyt kannattaa tehdä nostalginen marjaherkku: Sopii sentinvenyttäjälle

  • 19.8.07:44
    Ruoka

    Kari Aihisen takuuvarma puuro-ohje: "En käytä ollenkaan sokeria"

  • 5.8.07:44
    Ruoka

    Puuroa aamupalaksi? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."

  • 25.4.07:44
    Ruoka

    Hans Välimäki laittaa kaurapuuroon yllättävää kastiketta: "Hauska makuyhdistelmä"