Teetkö sinä kaurapuuron näin? Helppo kikka parantaa makua oleellisesti

1:19 Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje

Perinteinen kaurapuuro kuuluu monen suomalaisen aamupalarutiineihin. Koostimme yhteen ammattilaisten parhaat vinkit täydellisen kaurapuuron valmistamiseen.

Videolla vinkit täydellisen puuron valmistamiseen!

Rakastatko sinäkin kaurapuuroa? Puurosta saa helposti vieläkin parempaa, kun kiinnittää sen valmistuksessa huomion muutamaan seikkaan. Tässä koostettuna asiantuntijoiden parhaat neuvot kaurapuuron valmistukseen:

Oikeat kaurahiutaleet ja kunnon kattila

Kaura-kirjan (Readme 2020) kirjoittaja, kotitalousopettaja Arja Elina Laine ei suosittele käyttämään keitetyssä kaurapuurossa pikakaurahiutaleita.

– Suosittelen käyttämään vähintään tavallisen kokoisia tai isoja kaurahiutaleita, jotta niiden rakenne tuntuu. Pikakaurahiutaleet jättäisin suosiolla tuorepuuroon. Paras puuro tulee keittämällä se kattilassa. Syön toki välillä itsekin mikrossa tehtyä, mutta kattilassa tulee parasta, Arja neuvoi MTV:lle viime vuonna.

Testaa hiutaleiden paahtamista –  maku paranee!

Jos puurosta haluaa erityisen hyvän makuista, puuroekspertit suosittelevat paahtamaan kaurahiutaleet ennen niiden keittämistä. Hiutaleet voi paahtaa kuivalla pannulla, tai sitten huippukokin tapaan pienessä määrässä voita tai kookosöljyä. 

– Paahda, kunnes kaurahiutaleet alkavat tuoksua hieman popcornimaisilta. Tämä lisää pähkinäistä makua puuroon, vinkkaa keittiömestari Nate Weir.

Hauduttele hiljalleen, älä keittele liian kovalla lämmöllä

Puuroekspertti ja kokki Katja Vuorinen vinkkasi viime vuonna omat niksinsä kaurapuuron keittoon.

Vuorinen muistutti, että kaurapuuro kannattaa haudutella kypsäksi hiljalleen. Kun vesi on kiehahtanut kattilassa, joukkoon lisätään kaurahiutaleet ja liesi käännetään miedolle lämmölle. Sitten puuron annetaan pulputella hiljalleen noin 8 minuutin ajan.

– Sitten lisätään maito. Voi laittaa kauramaitoa tai tavallista täysmaitoa. Tämän jälkeen otetaan lämmöt pois ja laitetaan kansi päälle, Vuorinen neuvoi. 

Älä sekoita puuroa liikaa, jos haluat siihen rakennetta

Katja Vuorinen vinkkasi myös, ettei puuroa kannata sekoittaa liikaa kattilassa, mikäli haluaa siihen hyvän rakenteen.

– Puuroa sekoitetaan hyvin lyhyesti. Toiset haluavat sekoitella pitkään, jolloin beetaglukaania irtoaa ja puurosta tulee tahmeampaa. Jos puuroa sekoitetaan paljon, niin tulee hyvin pehmeä lopputulos, Vuorinen sanoi.

Kyse on siis makuasiasta: jos haluat sosemaisempaa, pehmeää puuroa, voi sekoittaminen olla sinun juttusi.

Mausta ja muista lisukkeet

Monen mielestä kaurapuuro ei maistu miltään, jos sen joukkoon ei lisää hieman suolaa. Suolattomaan puuroonkin voi kuitenkin tottua, lupaa Kaura-kirjan kirjoittaja Arja Elina Laine.

– Itse syön puuroni suolattomana. Kymmenen kertaa, kun syö puuroa ilman suolaa niin alkaa maistaa sen kauran ihan eri tavalla. Kauran maku todella erottuu. En halua suolaa siihen pilaamaan kauran makua, Arja perustelee.

Kun puuro on valmista, kannattaa muistaa myös terveelliset lisukkeet.Lisää puuroannokseesi vitamiineja esimerkiksi tuoreiden marjojen tai pakasteversioiden muodossa. Älä myöskään unohda proteiinia. Vaikka kaurapuuro itsessään sisältää sitä jo jonkin verran, pieni proteiinilisä esimerkiksi pähkinöiden tai puuron ohessa syödyn rahkan muodossa ei ole pahitteeksi.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja