Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkijat: Kananmunaa kannattaa keittää 32 minuuttia

Tutkijat selvittivät, miten kananmunasta saadaan keitettyä täydellinen.
Tutkijat selvittivät, miten kananmunasta saadaan keitettyä täydellinen.Shutterstock
Julkaistu 10.02.2025 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tutkijat ovat löytäneet parhaan tavan kananmunan keittämiseen, uutisoi muun muassa BBC.

Millainen on täydelliseksi keitetty kananmuna? Jonkun mielestä keltuaisen täytyy ehdottomasti olla juokseva, kun taas toiset arvostavat kovaksi keitettyä kananmunaa. Makuasioista voi aina kiistellä, mutta tutkijat väittävät nyt löytäneensä parhaan tavan kananmunan keittämiseen. 

Lue myös: Tiesitkö? Numerosarja kananmunan kuoressa paljastaa tärkeää tietoa

Kananmunan kypsentämisessä haasteeksi muodostuu usein se, että keltuainen ja valkuainen vaativat eri lämpötilat kypsyäkseen. Keltuainen alkaa kypsyä jo 65 asteessa, mutta valkuainen vaatii lämpötilaksi 85 astetta. 

Siksi tavallinen tapa keittää kananmuna 100-asteisessa vedessä on eräänlainen kompromissi: valkuainen kypsyy meheväksi, mutta keltuainen lipsahtaa helposti ylikypsäksi. Sous vide -haudutusmenetelmällä keltuaisesta tulee täydellinen, mutta valkuainen saattaa jäädä "limaiseksi".

Lue myös: Tiesitkö? Vain Ruotsissa pestään munat – vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen

Paras tapa keittää kananmuna

Nyt italialaistutkijat ovat kuitenkin keksineet ongelmaan ratkaisun. Italian kansallisessa tutkimusneuvostossa simuloitiin munankeittoprosessia käyttämällä laskennallista nestedynamiikkaa.

Tulosten perusteella täydellisen kananmunan keittäminen vaatii noi 32 minuuttia aikaa ja jaksottaista kypsentämistä. Käytännössä kananmunaa kypsennetään vuorotellen 100-asteisessa vedessä ja 30-asteisessa vedessä. 

Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun kypsennyspaikkaa vaihdetaan 2 minuutin välein, kunnes 32 minuuttia on täynnä.

Menetelmä vaatii siis hieman vaivaa, mutta tutkijoiden mukaa se on vaivan arvoinen. Kun menetelmää testattiin tosielämässä, kananmunasta tuli poikkeuksellisen hyvä. Tämä vahvistettiin analysoimalla keitetyn munan rakennetta, aistinvaraisia ominaisuuksia sekä kemiallista rakennetta. 

Lue myös: Annen munajärkytys: "Mitä meille oikein myydään?"

Katso myös, kuinka kananmuna kannattaakin rikkoa:

0:46Uskomatonta! Kananmunat kannattaakin rikkoa näinKatso videolta munaniksi!

Lähde: BBC

Lisää aiheesta:

Kananmunien valmistuksessa on yksi sudenkuoppa: "Helposti mennään mönkään siinä"Oletko jo kokeillut 1+10 -taktiikkaa? Tässä täydellinen tapa kananmunien keittämiseen munapäivän kunniaksiMunaatko sinäkin? Ruokakirjailija nimeää virheen, jonka "kaikki tekevät kananmunien keittämisessä"Tyypillinen moka voi pilata kananmunan maun ja rakenteen – ethän keitä aamiaismunia näin?Tieteen avulla onnistut taatusti: Näin tiedät, kuinka kypsä kananmuna on – joka kerta!Osaatko keittää kananmunan oikein? Harmahtava väri keltuaisessa paljastaa yleisen virheen
KananmunaTutkimustuloksetRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin