Osaatko keittää kananmunan oikein? Harmahtava väri keltuaisessa paljastaa yleisen virheen

munat
Harmahtava väri ei ole vaarallista, mutta kertoo ylikypsentämisestä. Shutterstock

Tiesitkö, että harmahtava väri keitetyn kananmunan keltuaisen ympärillä kielii ylikypsennyksestä?

Kananmunien keittäminen ei ole kovin vaikeaa, mutta siinäkin on mahdollista munata. Kananmunan valkuaisen ja keltuaisen välille syntyy keitettäessä kemiallinen reaktio, jonka seurauksena keltuaisen pinta muuttuu harmahtavaksi tai vihertäväksi.

Värimuutos tapahtuu kuitenkin vain silloin, kun kananmunaa on kypsennetty liikaa tai sitä ei ole jäähdytetty riittävän nopeasti. Kananmunat kannattaakin siirtää heti keittämisen jälkeen kylmään veteen, jolloin ne lopettavat kypsymisen sisältä ja alkavat jäähtyä. Kikka auttaa pitämään keltuaisen värin kirkkaana.

Myös kananmunan kuoriminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Mitä tuoreempi kananmuna on, sitä hankalampi sitä on kuoria. Kylmässä vedessä huljuttelu auttaa myös kuoria irtoamaan helpommin. 

Helppo niksi avuksi keltuaisen ja valkuaisen erotteluun – katso video:

Lähde: Buzzfeed

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.