Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Osaatko keittää kananmunan oikein? Harmahtava väri keltuaisessa paljastaa yleisen virheen

Harmahtava väri ei ole vaarallista, mutta kertoo ylikypsentämisestä.
Harmahtava väri ei ole vaarallista, mutta kertoo ylikypsentämisestä. Shutterstock
Julkaistu 23.02.2016 07:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Tiesitkö, että harmahtava väri keitetyn kananmunan keltuaisen ympärillä kielii ylikypsennyksestä?

Kananmunien keittäminen ei ole kovin vaikeaa, mutta siinäkin on mahdollista munata. Kananmunan valkuaisen ja keltuaisen välille syntyy keitettäessä kemiallinen reaktio, jonka seurauksena keltuaisen pinta muuttuu harmahtavaksi tai vihertäväksi.

Värimuutos tapahtuu kuitenkin vain silloin, kun kananmunaa on kypsennetty liikaa tai sitä ei ole jäähdytetty riittävän nopeasti. Kananmunat kannattaakin siirtää heti keittämisen jälkeen kylmään veteen, jolloin ne lopettavat kypsymisen sisältä ja alkavat jäähtyä. Kikka auttaa pitämään keltuaisen värin kirkkaana.

Myös kananmunan kuoriminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Mitä tuoreempi kananmuna on, sitä hankalampi sitä on kuoria. Kylmässä vedessä huljuttelu auttaa myös kuoria irtoamaan helpommin. 

Helppo niksi avuksi keltuaisen ja valkuaisen erotteluun – katso video:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Buzzfeed

Lisää aiheesta:

Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaaTutkijat: Kananmunaa kannattaa keittää 32 minuuttiaMunaatko sinäkin? Ruokakirjailija nimeää virheen, jonka "kaikki tekevät kananmunien keittämisessä"Mitä tarkoittaa, jos kananmunan keltuainen muuttuu keitettäessä harmahtavaksi? Väri paljastaa yleisen virheenKananmunien keitinveteen tulisi aina lisätä ruokalusikallinen suolaa – taustalla yksinkertainen syyKeitätkö kananmunat oikein? Tämä pieni merkki keltuaisessa paljastaa, teitkö virheen
KananmunaRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin