Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Munaatko sinäkin? Ruokakirjailija nimeää virheen, jonka "kaikki tekevät kananmunien keittämisessä"

0:51Kananmunakastike – näin teet sen oikein
Julkaistu 01.06.2020 08:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten sinä valmistat keitetyt kananmunat? Ruokakirjailija M.F.K Fisherin mukaan suurin osa ihmisistä on keittänyt aina kananmunansa väärin, kertoo brittilehti Mirror.  

Videolla ohjeet todelliseen klassikkon, kananmunakastikkeeseen.

Ruokakirjailija M.F.K Fisher kertoo kirjassaan, miten kananmunat kuuluisi oikeasti keittää. Vaikka kananmunien keittäminen kuulostaa periaatteessa yksinkertaiselta, eikä valmistamiseen tarvita kuin kattila ja vettä, mokaavat ihmiset Fisherin mukaan useimmiten yksinkertaisessa asiassa. Kyseessä on Fisherin mukaan virhe, jonka kaikki tekevät kananmunien keittämisessä. Kyse on veden lämpötilasta. 

Kananmunia ei tulisi edes keittää

Fisherin kirja How to Cook a Wolf on peräisin vuodelta 1942 ja siinä on omistettu kokonainen luku kananmunan keittämiselle. Kirjassa kerrotaan, että kananmunan keittäminen on jo itsessään väärä ilmaisu, sillä kananmunaa ei tulisi keittää lainkaan. 

Kananmunan tiputtaminen kiehuvaan veteen kypsentää kuoren lähellä olevan valkuaisen välittömästi, mutta keltuaisen kypsymisessä menee oma hetkensä. Todellisuudessa kananmunan osien tulisi kypsyä samanaikaisesti hiljalleen. 

Fisher suositteleekin kahta eri menetelmään kananmunien valmistamiseen. Kananmunaa voi ensin huuhdella kylmässä vedessä, jolloin sen kuoret eivät halkeile niin helposti, kun munan asettaa hieman poreilevaan veteen. Sitten kananmunaa kypsennetään vedessä, joka ei varsinaisesti kiehu, mutta melkein poreilee. 

Toinen vaihtoehto on laittaa kananmuna kylmään veteen pieneen kattilaan, laittaa hella päälle, ja kun vesi kiehuu, muna on valmis. Tämä metodi ei kuitenkaan toimi esimerkiksi nopealla induktioliedellä. 

Oletko kokeillut 1 + 10 -taktiikkaa?

Suomalainen Muna-keittokirjan (Readme 2017) julkaissut ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki suosittelee munien keittämiseen 1 + 10 -taktiikaa. Siinäkin munan kypsyminen perustuu nopean kiehauttamisen sijaan hellään valmistukseen.

– Jälkilämmöllä kypsytetty muna kypsyy hellästi ja jättää keltuaisen kypsäksi, mutta pehmeäksi, Sanna neuvoo.

Lue lisää: Täydellinen tapa kananmunien keittämiseen: Oletko jo kokeillut 1+10 -taktiikkaa?

Lue myös: Voiko kananmunaa syödä, jos kuori on ruttuinen, keltuainen on tumma, tai siinä on punainen piste? Tätä "munavirheet" oikeasti  tarkoittavat

Lisää aiheesta:

Tutkijat: Kananmunaa kannattaa keittää 32 minuuttiaJoko kokeilit 1+10 -tekniikkaa? Täydellinen tapa keittää kananmunatOletko jo kokeillut 1+10 -taktiikkaa? Tässä täydellinen tapa kananmunien keittämiseen munapäivän kunniaksiMoni tekee yhden kriittisen virheen laittaessaan kananmunat kiehumaan kattilaan – ethän tee näin?Tyypillinen moka voi pilata kananmunan maun ja rakenteen – ethän keitä aamiaismunia näin?Ethän kypsennä kiehuvassa vedessä? Vältä yleiset munamokat – näin keität täydellisiä kananmunia joka kerta
RuokaKananmunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat