Voiko kananmunaa syödä, jos kuori on ruttuinen, keltuainen on tumma, tai siinä on punainen piste? Tätä "munavirheet" oikeasti tarkoittavat

kananmuna keltuaiset keltuainen
Shutterstock

Kananmunissa voi ilmetä kaikenlaisia kosmeettisia virheitä, mutta vaikuttavatko ne myös munan laatuun ja syömäkelpoisuuteen? Tässä yleisimmät "munavirheet" ja niiden merkitys. 

Kuvassa: Keltuaisen väri kertoo, mitä kana on syönyt. 

Kananmunia syödessä saattaa joskus törmätä erilaisiin pintapuolisiin laatueroihin. Kananmunan kuori saattaa olla sileän sijaan ruttuinen, keltuaisessa ilmetä punaisia veripilkkuja tai kuoren sisältä paljastua jopa kaksi keltuaista. Mitä nämä kosmeettiset seikat munissa merkitsevät ja onko niillä vaikutusta kananmunan laatuun tai makuun?

Tässä yleisimmät munavirheet ja niiden merkitys:

Punaiset veripilkut

Veripilkkuja ilmenee kananmunissa silloin tällöin ja kyseessä on eräänlainen laatuvirhe. Farmit-sivuston mukaan ne aiheutuvat munasarjassa tai -johtimessa rikkoutuneesta verisuonesta. Verisuonen rikkoutuminen voi puolestaan johtua vääränlaisesta valo-ohjelmasta tai esimerkiksi lintujen pelästymisestä. Mahdollisia rehuperäisiä syitä ovat rehun liian vähäinen A- tai K-vitamiinipitoisuus ja homemyrkyt.

Koska munat läpivalaistaan pakkaamossa, veripilkulliset kanamunat päätyvät harvoin myyntiin. Muna hylätään, mikäli siinä on suuri tai liikkuva ilmatila, runsaasti likapilkkuja, veripilkkuja tai -juovia tai se on vanha ja pilaantunut. 

Yksittäisiä veripilkkuja voi silti esiintyä. Ruokatiedon mukaan tuore kananmuna, jossa on pieni veripilkku, ei ole terveydelle vaarallinen eikä munan maku ole muuttunut. Kananmunan voi käyttää ruoanvalmistuksessa, kun poistaa veripilkun.

Lihapilkut

Lihapilkuilla tarkoitetaan pieniä, ruskehtavia tai vaaleita kuivuneita täpliä valkuaisessa. Useimmat niistä ovat palasia linnun kudoksista, mutta osa voi olla osittain pilkkoutuneita veripilkkuja. Lihapilkkujen esiintyminen lisääntyy kanan vanhetessa ja siinä on myös kanalinjojen välisiä eroja.

Lihapilkkujen kanssa voi toimia, kuten veripilkkujenkin kanssa. Jos huomaat kananmunassa yksittäisen lihapilkun, poista se ennen ruoanvalmistusta.

Kaksi keltuaista yhdessä munassa

Munatuottaja Munaxin mukaan kahden keltuaisen kanamunasta ei kannata olla lainkaan huolissaan ja tällaiset munat voi syödä hyvällä omallatunnolla. Kyseessä on suhteellisen harvinainen ilmiö, mutta niitä sattuu kohdalle silloin tällöin. Kahden keltuaisen kananmuna liittyy erityisesti nuoren kanan muniin. Nuoren kanan munasarjat eivät vielä toimi normaalisti, koska se on vasta kasvuvaiheessa ja harjoittelee munimista.  Silloin tällöin alkuvaiheessa kana saattaa munia myös pelkän valkuaisen munia.

On mahdollista, että löydät yhdestä munakennosta useammankin kananmunan, jossa on tuplakeltuaiset. Tämä johtuu kanaparven yhtäaikaisesta munimisrytmistä ja munien päätymisestä saman pakkaamon kautta samoihin kennoihin.

Tummankeltainen keltuainen

Oletko koskaan huomannut, että joissain kananmunissa keltuainen on huomattavasti keltaisempi kuin toisissa? Väriero ei kuitenkaan kerro mitään kananmunan terveellisyydestä, vaan siitä, mitä kana on syönyt. Keltuaisen keltainen väri tulee muun muassa karotenoideista.

– Viljapohjaisella ruokinnalla keltuaisista tulee aika vaaleita. Jos kanat saavat lisäksi esimerkiksi ruohoa tai porkkanoita, keltuaisen väri vahvistuu, mutta ei siinä ole enempää esimerkiksi vitamiineja, Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina selvensi viime vuonna Maaseudun Tulevaisuudelle.

Keltuaisen tumma tai vaalea väri ei siis kerro mitään munan syömäkelpoisuudesta. Molempia voi syödä. 

Ruttuinen ja epätasainen kuori

Kuten varmaan jo tiesitkin, kanamunan kuoren väri riippuu kanarodusta. Väri ei siis kerro esimerkiksi mitään kananmunan ravitsemuksellisista ominaisuuksista. Sen sijaan kuoren koostumus voi kertoa jotain kanan iästä tai terveydestä.

Kana voi munia ruttuisia tai lähes kuorettomia nahkamunia. Useimmiten taustalla on kalsiuimin tuotantoon vaikuttava hormonaalinen häiriö.

Nahkamunat ovat munia, joissa on kuorikalvot, mutta ei varsinaista kalkkikuorta. Nahkamunien esiintyminen vaihtelee 0.5 ja 6 prosentin välillä. Nuorilla, aikaisin munintansa aloittaneilla kanoilla nahkamunia esiintyy muita enemmän. Myös erilaiset häiriötekijät kanalassa saattavat aiheuttaa sen, että kana munii munan ennen kuin kuori on ehtinyt muodostua. Rehun riittävä kalsiumpitoisuus on tärkeä. Hiekkapaperimunissa on hyvin karkea kuori, jossa kalkki on kasaantunut epätasaisesti. 

Kananmunan voi hyvin syödä ruttuisesta kuoresta huolimatta. Kuluttajille näitä päätyy harvoin, sillä ne pyritään poimimaan jo pakkaamossa pois.

***

Muistatko vielä kananmunakastikkeen? Näin teet sitä kotona:

0:51

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja