Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kaupassa kilohinta 20 euron korvilla: Salaattiin sopiva herkku syntyy kodin astiakaapissa jopa päivissä

8:41Tuoretta ja terveellistä idätykselläMitä kaikkea voi idättää? Mikä on helpoin idätettävä?
Julkaistu 15.02.2025 10:01

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Idättämällä voi säästää pitkän pennin. Se on helppoa, mutta ituihin liittyy myös terveysriski.

Kevät tulee, ja pihan lisäksi salaattiin sopivia herkkuja voi kylvää sisälläkin. Idättäminen onnistuu kaikilta, uskoo Marttojen ruoka-asiantuntija Marjo Rantapusa – siihen ei tarvita viherpeukaloa, pihaa tai edes parveketta.

– Riittää esimerkiksi ihan tällainen suomalainen astiakaappi, se on hyvä paikka idättää, Rantapusa lupaa Huomenta Suomessa.

Lue myös: Näin kasvatetaan somehitiksi noussut ikkunakurkku

Tällaisia siemeniä voi idättää

Idättämisellä tarkoitetaan erilaisten palkokasvien, siementen ja vehnän tai muun viljan jyvistä saatavia ituja, joita kasvatetaan kotioloissa. Ituja voi lisätä salaattiin tai syödä muuten.

Idättämällä itse voi säästää pitkän pennin. Esimerkiksi K‑Citymarketissa 200 gramman mung-papupakkauksen hinta on jutuntekohetkellä 3,29 euroa, ja kilohinta siis 16,45 euroa. S-kaupassa sinimailasen idut 125 gramman rasiassa maksavat 2,59 euroa, ja kilohinta on 20,72 euroa.

Osa siemenistä itää vuorokaudessa, jotkut vaativat viikon.

– Kunhan on kokonaisia siemeniä ja luomulaatuisia, silloin niitä voi ryhtyä idättämään, Rantapusa sanoo.

Tarvikelistakaan ei päätä huimaa.

– Jos lähtisin idättämään hernettä, tarvitsen herneet, lasipurkin, jonkinnäköistä läpäisevää kangasta ja narun tai kumilenkin.

Lue myös: Älä missään nimessä tee näin sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää"

Purkki kulma-asentoon, muista huuhdella

Aluksi idätettävä herne liotetaan. Herneet pannaan veteen niin, että 1/4 purkin tilavuudesta on idätettävää tuotetta, loppuosa vettä. Liotus kestää vuorokauden. Sen jälkeen on tärkeää huuhdella herneet hyvin muutamaan kertaan viileällä vedellä.

Tämän jälkeen herneet palautetaan kosteina purkkiin, ja sen avonaisen suun päälle pannaan harsokangas, joka kiristetään paikalleen kumilangalla.

– Tärkeintä on saada purkki sellaiseen "kulma-asentoon", jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Halutaan, että ne [herneet] pysyvät kosteina, mutta emme halua, että ne koko ajan lilluvat vedessä, Rantapusa kuvaa.

– Sen takia astiakaappi on tosi hyvä paikka, koska se [purkki] pysyy lautastelineessä oikeassa 45 asteen kulmassa, jolloin ylimääräinen vesi valuu pois, mutta ne [herneet] ovat pimeässä, lämpimässä paikassa.

Lue myös: Tomaattien esikasvatus alkaa – siemenistä voi kasvattaa mangoja, avokadoja, papaijaa, pitaijaa ja paprikoita

Idätettäviä siemeniä tulee huuhdella 2–4 kertaa päivässä.

– Se on itujen kasvattamisen työläin osuus, Rantapusa sanoo.

– Jos niitä ei huuhtele, ne pääsevät kuivumaan eivätkä ne idäty kunnolla.

Ituihin liittyy myös terveysriski: ne ovat idättyessään kosteassa ja lämpimässä, mikä edistää mikrobien kasvua.

– Se on hyvä tiedostaa. Sen takia niitä ensinnäkin huuhdellaan usein, ja kun idut ovat valmiita, ne säilytetään ehdottomasti kylmässä, ja muutaman päivän kuluessa ne on hyvä syödä. Palkokasveista idätetyt idut suositellaan kuumennettavaksi, Rantapusa listaa.

Mitä kaikkea voi idättää? Mikä on helpoin idätettävä? Katso ohje yllä olevalta videolta.

Lue myös:

Parvekkeella voi kasvattaa kukkia, yrttejä ja jopa sitrushedelmiä

Aloittelevan puutarhurin istutusvinkit: Näitä viljelykasveja ehdit vielä istuttaa pihalle tai parvekkeelle

Saako altakasteluruukkuun laittaa tavallista multaa? Floristi paljastaa, ovatko erilaiset multalaadut oikeasti erilaisia

Katso myös: Näin elvytät jääkaapin pohjalle unohtuneet vihannekset

6:12Näin elvytät jääkaapin pohjalle unohtuneet vihanneksetJos vihanneslaatikkoon unohtuu porkkana tai peruna, onko mitään enää tehtävissä?

Lisää aiheesta:

Saako perunoita säilyttää oikeasti jääkaapissa? Jos ostat kotiisi pottuja, muista nämä asiatKasvihöperö kansa jopa jonottaa kasviharvinaisuuksia – kotipuutarhurit ovat innostuneet myös eksoottisista siemenistäSaako perunoita oikeasti säilyttää jääkaapissa? Muista tämä, jos ostat kotiisi pottujaMitä parvekkeelle voi istuttaa? Peruna ja tomaattikin viihtyvät parvekkeella – nappaa vinkit!Älä missään nimessä tee näin sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää"Säästäväinen äiti jakaa vinkit, joilla ruoka säilyy pidempään syömäkelpoisena – teetkö jo näin?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!