Idättämällä voi säästää pitkän pennin. Se on helppoa, mutta ituihin liittyy myös terveysriski.
Kevät tulee, ja pihan lisäksi salaattiin sopivia herkkuja voi kylvää sisälläkin. Idättäminen onnistuu kaikilta, uskoo Marttojen ruoka-asiantuntija Marjo Rantapusa – siihen ei tarvita viherpeukaloa, pihaa tai edes parveketta.
– Riittää esimerkiksi ihan tällainen suomalainen astiakaappi, se on hyvä paikka idättää, Rantapusa lupaa Huomenta Suomessa.
Lue myös: Näin kasvatetaan somehitiksi noussut ikkunakurkku
Tällaisia siemeniä voi idättää
Idättämisellä tarkoitetaan erilaisten palkokasvien, siementen ja vehnän tai muun viljan jyvistä saatavia ituja, joita kasvatetaan kotioloissa. Ituja voi lisätä salaattiin tai syödä muuten.
Idättämällä itse voi säästää pitkän pennin. Esimerkiksi K‑Citymarketissa 200 gramman mung-papupakkauksen hinta on jutuntekohetkellä 3,29 euroa, ja kilohinta siis 16,45 euroa. S-kaupassa sinimailasen idut 125 gramman rasiassa maksavat 2,59 euroa, ja kilohinta on 20,72 euroa.
Osa siemenistä itää vuorokaudessa, jotkut vaativat viikon.
– Kunhan on kokonaisia siemeniä ja luomulaatuisia, silloin niitä voi ryhtyä idättämään, Rantapusa sanoo.
