Parvekkeella voi kasvattaa kukkia, yrttejä ja jopa sitrushedelmiä – Puutarhaliiton toimitusjohtaja: "Nyt on oikeastaan se paras aika"

Näitä kukkia ja yrttejä myytiin Hakaniemen torilla 2:15
Viiden Jälkeen vieraili Hakaniemen torilla tiedustelemassa millaiset kukat ja yrtit menevät tällä hetkellä parhaiten kaupaksi.

Näin ehdit saamaan parvekkeesi kukkaloistoon kesäksi, vaikka toukokuu on jo pitkällä. Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori vieraili Viiden jälkeen -lähetyksessä.

Moni herää keväisin siihen, että parveketta voisi käyttää jotenkin muutenkin hyödyksi kuin tavaroiden säilytystä varten. Hitaat aamut kahvin ja lehden kera parvekkeella voivat kuulostaa hyvältä, mutta moni saattaa epäillä, onko toukokuussa jo liian myöhäistä istuttaa kasveja parvekeruukkuihin.

– Ehdottomasti, nyt on oikeastaan se paras aika, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori toteaa.

Monen suomalaisen parveke voi talven jäljiltä olla aika synkeässä kunnossa. Taulavuori ehdottaakin, että parvekkeesta voi näin poikkeusvuonna saada pienellä vaivalla viihtyisän matkakohteen.

– Muutamalla askeleleella voi päästä pikkuparatiisiin, hän ehdottaa.

Toukokuussa kannattaa istuttaa valmiita taimia, mutta vielä ehtii kylvääkin, jos niin haluaa. Parvekkeelle voi monipuolisesti istuttaa syötäviä kasveja, kuten tomaattia, tai kukkia ja yrttejä.

– Huonekasvitkin voi siirtää kesälomalle parvekkeelle, Taulavuori vinkkaa.

Taimilla ehdit juhannukseksi

Kaikkea ei todellakaan tarvitse itse siemenestä asti kasvattaa, vaan kaupasta saa tietenkin valmiita istutettavia kukkia ja taimenia. Taulavuorella on mattimyöhäisille kuitenkin ikäviä uutisia, kukkia ei enää ehdi siemenestä asti kasvattaa, jos juhannukseksi haluaisi saada parvekkeen koreaksi.

– Ehkä jotkut kehäkukat voisi ehtiä. Mutta kannattaa ostaa valmiina, niin pääsee heti nauttimaan, hän toteaa.

Kotipuutarha voi menestyä kaupunkiparvekkeella. Retiisit ja salaatit menestyvät parvekkeella,  samoin erilaiset yrtit, mutta esimerkiksi lasitetulla ja etelään suuntautuvalla parvekkeella voivat menestyä jopa sitrushedelmät ja palmut.

Kaikkein suosituimmat lämpimillä parvekkeilla ovat kirsikkatomaatit ja tuottavat hyvällä tuurilla satoa juhannuspöytään, Taulavuori vinkkaa.

Katso alla olevalta videolta Taulavuoren haastattelu ja vinkit parvekepuutarhan perustamiseen kokonaisuudessaan.

Näitä kukkia parvekkeella kannattaa kasvattaa: Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori vieraana 8:16
Näitä kukkia parvekkeella kannattaa kasvattaa: Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori vieraana.

Lue myös:

    Uusimmat