Kasvanut valtavaksi hitiksi Suomessa: Tätä älyttömän hyvää terveyspommia saa taas kaupasta – syötkö sinäkin?

Veriappelsiini feta appelsiini salaatti
Mahtava makupari veriappelsiinille on esimerkiksi feta. Testaa veriappelsiini-fetasalaattia! Shutterstock

Veriappelsiinit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan huimasti suomalaisten kuluttajien keskuudessa. Makean terveyspommin sesonki on lyhyt, joten hedelmästä kannattaa ottaa nyt kaikki ilo irti.

On taas se aika vuodesta, kun veriappelsiinien ystävät rynnivät kauppojen hedelmätiskille hamstraamaan odotettua sesonkiherkkua. Veriappelsiinien sesonki kestää tammikuun alkupuolelta maaliskuun alkuun saakka. Satokausikalenterin mukaan veriappelsiinista on viime vuosina kasvanut ilmiö Suomessa.

–  Veriappelsiini on ollut varsinainen some-hitti viimeiset pari vuotta. Veriappelsiini ei paljon enää esittelyjä kaipaa! Sitä voisi kutsua “hedelmien parsaksi”, sillä sen sesonkia odottavat kaikki ruoan ystävät, Satokausikalenterin veriappelsiiniartikkelissa kerrottiin viime vuonna. 

Myös SOK:n valikoimajohtaja Antti Oksa tunnistaa veriappelsiinibuumin.

– Veriappelsiini on yksi viime vuosien trendikkäimmistä hedelmistä. Sen myynti jopa kolminkertaistui taas vuonna 2018, ja viime vuonna myynti kasvoi siihen päälle vielä 20 prosenttia. Tämän vuoden sato vaikuttaa hyvältä, joten kasvun odotetaan jatkuvan edelleen.

Miksi hedelmää kannattaa syödä ja miten siitä on kasvanut Suomessa menestystuote?

Muun muassa S-ryhmän myyntitilastojen perusteella veriappelsiinien suosio on viime vuosina kasvanut Suomessa. Jo vuonna 2016 veriappelsiineja myytiin kahdeksankertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna. Myynti on jatkanut kasvuaan.

Veriappelsiini on C-vitamiinipitoinen herkku

Monet asiantuntijat pitävät italialaista veriappelsiinilajike Taroccoa maailman parhaana appelsiinina sen maun ja terveellisyyden vuoksi. Taroccon maun ylivertaisuutta on perusteltu sillä, että lajikkeessa makeus ja happamuus ovat juuri sopivassa tasapainossa.

Tiesitkö? Veriappelsiinien lisäksi on olemassa myös puoliveriappelsiineja. Niiden hedelmäliha on punertavaa tai kaksiväristä ja mehu usein tavallisen appelsiinin mehun väristä.

Tarocco-veriappelsiineissa on myös muita sitrushedelmiä korkeampi C-vitamiinipitoisuus. Tästä syystä Tarocco sopiikin erityisen hyvin puristettavaksi tuoreena esimerkiksi aamupalamehuksi.

Toinen Suomessa myytävä veriappelsiinilajike, Moro, on hieman Taroccoa kirpeämpi, mutta silti erinomainen veriappelsiini sekin. 

Täynnä terveellisiä antioksidantteja

Veriappelsiinit saavat värinsä niiden sisältämistä antioksidanteista, joista muun muassa eri marjat saavat väripigmenttinsä. Näillä antosyaaneiksi kutsutuilla antioksidanteilla on useissa tutkimuksissa todettu olevan erilaisia terveyshyötyjä muiden antioksidanttien tapaan.

Veriappelsiini sopii esimerkiksi salaatteihin ja jälkiruokiin, mutta myös pastaan tai risottoon makeaa hapokkuutta antamaan. 

Lähteet: Satokausikalenteri, Patarumpu

Kokeile myös Sivumaku-blogin veriappelsiinirisottoa

***

Mihin kaikkeen appelsiinia voi käyttää? 2:06

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja