Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älyttömän hyvä terveyspommi kannattaa nyt napata ostoskoriin – syötkö sinäkin?

6:15Kaupan appelsiinimehut testissä: Mikä mehu sai raadilta ylistävät arviot?KATSO MYÖS VIDEO: Halpa vs. kallis: Appelsiinimehujen makutestissä löytyi selvä voittaja – yksi mehu "maistui säästötoimenpiteiltä"
Julkaistu 29.01.2023 17:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nyt niitä taas saa kaupasta – nimittäin makeita, koukuttavia ja kaupan päälle vielä vitamiinipitoisiakin veriappelsiineja. 

Oletko sinäkin koukussa talven piristävään terveyspommiin? Veriappelsiinen odotettu sesonki käynnistyy perinteisesti tammikuussa ja jatkuu aina maaliskuuhun asti. 

Satokausikalenterin mukaan veriappelsiinista on viime vuosina kasvanut todellinen ilmiö Suomessa.

– Veriappelsiini on ollut varsinainen somehitti viimeiset pari vuotta. Veriappelsiini ei paljon enää esittelyjä kaipaa! Sitä voisi kutsua "hedelmien parsaksi", sillä sen sesonkia odottavat kaikki ruoan ystävät, Satokausikalenterin veriappelsiiniartikkelissa kerrottiin vuonna 2020.

Veriappelsiinien suosion kasvu näkyy myös ruokakauppojen myyntitilastoissa. 

– Veriappelsiinit ovat erityisen makeita ja mehukkaita. Niiden kausi on lyhyt, joten sanonta "harvinaista herkkua" sopii tälle hedelmälle hyvin, S-kaupat-sivustolla kerrotaan.

Lue myös: Halpa vs. kallis: Appelsiinimehujen makutestissä selvä voittaja – yksi mehu "maistui säästötoimenpiteiltä"

Makea tarocco ja happamampi moro – veriappelsiinit ovat vitamiinipommeja

Veriappelsiini ruokaMakeat ja happamat veriappelsiinit sopivat moneen.Shutterstock

Monet asiantuntijat pitävät italialaista tarocco-veriappelsiinia maailman parhaana appelsiinina sen maun ja terveellisyyden vuoksi. Taroccon maun ylivertaisuutta on perusteltu sillä, että lajikkeessa makeus ja happamuus ovat juuri sopivassa tasapainossa.

Veriappelsiinien lisäksi on olemassa myös puoliveriappelsiineja. Niiden hedelmäliha on punertavaa tai kaksiväristä ja mehu usein tavallisen appelsiinin mehun väristä.

Veriappelsiinit saavat värinsä niiden sisältämistä antioksidanteista, joista muun muassa eri marjat saavat väripigmenttinsä. Näillä antosyaaneiksi kutsutuilla antioksidanteilla on useissa tutkimuksissa todettu olevan erilaisia terveyshyötyjä muiden antioksidanttien tapaan.

Tarocco-veriappelsiineissa on myös muita sitrushedelmiä korkeampi C-vitamiinipitoisuus. Tästä syystä tarocco sopiikin erityisen hyvin puristettavaksi tuoreena esimerkiksi aamupalamehuksi.

Toinen Suomessa myytävä veriappelsiinilajike, moro, on hieman taroccoa happamampi lajike, mutta silti erinomainen veriappelsiini sekin. 

Mitä tehdä veriappelsiineista?

Parhaimmillaan veriappelsiinit ovat melkeinpä sellaisenaan syötynä, mutta voi hedelmiä hyödyntää toki myös ruoanlaitossa.

Veriappelsiini sopii raaka-aineeksi esimerkiksi salaatteihin ja erilaisiin jälkiruokiin. Hedelmät ovat myös mainioita tietyissä suolaisissa ruoissa: pastaan ne tuovat makeaa hapokkuutta ja ravintoloiden listoiltakin tuttua veriappelsiinirisottoa voisi jo kutsua legendaariseksi ruoaksi. 

Testaa veriappelsiinia vaikka tämän hittisalaatin joukossa: Talven paras purkkisalaatti – Pirjon helppo resepti

Lue myös: Oletko maistanut? Tässä on maailman suosituin drinkki – ykkönen vaihtui vuosien voittoputken jälkeen

Lisää aiheesta:

Tiesitkö tätä kauppojen appelsiineista?Ruokakaupoista löytyy nyt odotettu vitamiinipommi: "Varsinainen somehitti"Hedelmä, jota kannattaa nyt napata ostoskoriin – makea kuitupommi!Syötkö jo? Makea vitamiiniherkku kannattaa napata nyt ostoskoriinKasvanut valtavaksi hitiksi Suomessa: Tätä älyttömän hyvää terveyspommia saa taas kaupasta – syötkö sinäkin? Myynti moninkertaistunut Suomessa: Mahtava terveyspommi saapui kauppoihin – syötkö sinäkin?
RuokaRuokakauppaHedelmätMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:02
    Leivonta

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa