Syötkö jo? Makea vitamiiniherkku kannattaa napata nyt ostoskoriin

Kaupan appelsiinimehut testissä: Mikä mehu sai raadilta ylistävät arviot? 6:15 Kaupan appelsiinimehut testissä: Mikä mehu sai raadilta ylistävät arviot?
KATSO MYÖS VIDEO: Halpa vs. kallis: Appelsiinimehujen makutestissä löytyi selvä voittaja – yksi mehu "maistui säästötoimenpiteiltä"

Nyt niitä taas saa kaupasta – nimittäin makeita, koukuttavia ja kaupan päälle vielä vitamiinipitoisiakin veriappelsiineja. 

Oletko sinäkin koukussa talven piristävään terveyspommiin? Veriappelsiinen odotettu sesonki käynnistyy perinteisesti tammikuussa ja jatkuu aina maaliskuuhun asti. 

Satokausikalenterin mukaan veriappelsiinista on viime vuosina kasvanut todellinen ilmiö Suomessa.

– Veriappelsiini on ollut varsinainen somehitti viimeiset pari vuotta. Veriappelsiini ei paljon enää esittelyjä kaipaa! Sitä voisi kutsua "hedelmien parsaksi", sillä sen sesonkia odottavat kaikki ruoan ystävät, Satokausikalenterin veriappelsiiniartikkelissa kerrottiin vuonna 2020.

Veriappelsiinien suosion kasvu näkyy myös ruokakauppojen myyntitilastoissa. 

– Veriappelsiinit ovat erityisen makeita ja mehukkaita. Niiden kausi on lyhyt, joten sanonta "harvinaista herkkua" sopii tälle hedelmälle hyvin, S-kaupat-sivustolla kerrotaan.

Makea tarocco ja happamampi moro – veriappelsiinit ovat vitamiinipommeja

Monet asiantuntijat pitävät italialaista tarocco-veriappelsiinia maailman parhaana appelsiinina sen maun ja terveellisyyden vuoksi. Taroccon maun ylivertaisuutta on perusteltu sillä, että lajikkeessa makeus ja happamuus ovat juuri sopivassa tasapainossa.

Veriappelsiinien lisäksi on olemassa myös puoliveriappelsiineja. Niiden hedelmäliha on punertavaa tai kaksiväristä ja mehu usein tavallisen appelsiinin mehun väristä.

Veriappelsiinit saavat värinsä niiden sisältämistä antioksidanteista, joista muun muassa eri marjat saavat väripigmenttinsä. Näillä antosyaaneiksi kutsutuilla antioksidanteilla on useissa tutkimuksissa todettu olevan erilaisia terveyshyötyjä muiden antioksidanttien tapaan.

Tarocco-veriappelsiineissa on myös muita sitrushedelmiä korkeampi C-vitamiinipitoisuus. Tästä syystä tarocco sopiikin erityisen hyvin puristettavaksi tuoreena esimerkiksi aamupalamehuksi.

Toinen Suomessa myytävä veriappelsiinilajike, moro, on hieman taroccoa happamampi lajike, mutta silti erinomainen veriappelsiini sekin. 

Mitä tehdä veriappelsiineista?

Parhaimmillaan veriappelsiinit ovat melkeinpä sellaisenaan syötynä, mutta voi hedelmiä hyödyntää toki myös ruoanlaitossa.

Veriappelsiini sopii raaka-aineeksi esimerkiksi salaatteihin ja erilaisiin jälkiruokiin. Hedelmät ovat myös mainioita tietyissä suolaisissa ruoissa: pastaan ne tuovat makeaa hapokkuutta ja ravintoloiden listoiltakin tuttua veriappelsiinirisottoa voisi jo kutsua legendaariseksi ruoaksi. 

Testaa veriappelsiinia vaikka tämän hittisalaatin joukossa: Talven paras purkkisalaatti – Pirjon helppo resepti

 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran tammikuussa 2023.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!