Hans Välimäki tulistui ministeri Aino-Kaisa Pekosen "käsittämättömästä" kommentista – ravintola-alalla kuohuu: "Ei ole todellista"

3:48 Video havainnollistaa koronarjoitusten ison ongelman – esityksen alkaessa 70 ihmistä häädetään ravintolasta, suuntaavat viereiseen karaokeen

Menestyksekäs suomalaiskokki Hans Välimäki kritisoi tiukkasanaisesti sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen esittämää vetoomusta koskien ravintoloissa käymistä.

Videolla: Tämä parodiavideo näyttää ravintoloiden koronarajoitukset kaikessa hulluudessaan – esityksen alkaessa 70 ihmistä häädetään ulos, ja he suuntaavat viereiseen karaokebaariin

Keittiömestari Hans Välimäki ja monet muut ravintola-alan ihmiset tulistuivat sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen kommenteista Yle TV1:n Marja Sannikka -ohjelmassa perjantaina 12.2.

"Minusta on epäreilua, että aikuiset voivat istua ravintolassa, mutta samaan aikaan lapset eivät voi harrastaa"

Tv-toimittaja Marja Sannikka nosti ohjelmassa esiin kysymyksen siitä, ovatko koronarajoitukset tällä hetkellä epäoikeudenmukaisia. Sannikan mukaan ihmettelyn aiheeksi on noussut muun muassa se, että lapset eivät saa harrastaa, mutta aikuiset voivat kyllä mennä ravintoloihin.

– Minusta on epäreilua, että aikuiset voivat istua ravintolassa. Jos otetaan esimerkiksi ravintola, jossa on 200 asiakaspaikkaa, niin siellä voi 150 ihmistä täällä Helsingissä istua kello 23 asti. Mutta samaan aikaan lapset eivät voi harrastaa. Tämä on epäreilua, Pekonen totesi ohjelmassa.

Pekosen mukaan Suomessa on todella tiukka perustusoikeudellinen elinkeinon harjoittamisen suoja, eivätkä hallitus, aluehallintavirastot tai mikään muukan taho voi tällä hetkellä puuttua ravintoloiden toimintaan sen enempää.

– Jos minulta kysytään, niin ajattelen niin, että aikuisten pitää olla vastuullisia, Pekonen summasi ohjelmassa.

– Eli sanotko nyt suomalaisille katsojille, että ”älkää menkö ravintoloihin”? Onko se viestisi? Sannikka kysyi Pekoselta.

– Joo. Se, että meillä on ravintolat auki, niin se ei tarkoita sitä, että meidän pitäisi mennä ravintolaan. Me voidaan jokainen toimia vastuullisesti ihan kaikessa mitä teemme ja miettiä, että onko se välttämätöntä. Onko minun välttämätöntä mennä ravintolaan, vai voisinko hakea sen ravintolaannoksen kotiin, Pekonen vastasi.

Hans Välimäki veisteli vastineessaan: "Älkää menkö kampaajalle tai parturiin, koska se on epäreilua meitä kaljuja kohtaan"

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Ravintola-alalla sosiaali- ja terveysministerin lausunto otettiin vastaan ihmetyksen ja jopa raivon vallassa. Muun muassa Suomen menestyksekkäimpiin keittiömestareihin lukeutuva, televisiostakin tuttu kokki Hans Välimäki tulistui Pekosen sanoista ja julkaisi omilla Instagram-sivuillaan vastineen.

– Sosiaali ja terveysminiseri Aino-Kaisa Pekonen esitti jotain käsittämätöntä viime perjantaina Marja Sannikan ohjelmassa. Hän nimittäin kehotti aikuisia olemaan käymättä ravintoloissa reiluuden nimissä, jotta lapset voisivat harrastaa, Välimäki aloitti.

Tämän jälkeen kokki jatkoi sarkastiseen sävyyn listaamalla, mitä muuta ei kannata tehdä ”reiluuden nimissä”.

– Älkää menkö kampaajalle tai parturiin, koska se on epäreilua meitä kaljuja kohtaan. Älkää myöskään ostako mitään kallista, koska se on epäreilua niitä kohtaan, joiden rahat ovat vähissä. Älkää missään nimessä menkö hiihtämään, koska se on epäreilua niille, keillä ei ole suksia, Välimäki listasi.

Keittiömestarin mukaan Pekosella on toki oikeus mielipiteisiinsä, mutta ministeriasemansa vuoksi tällainen ulostulo kuulostaa todella epäreilulta ravintola-alan yrittäjiä, työntekijöitä ja toimitusketjua kohtaan.

Ravintola-alan someryhmissä kuohuu

Pekosen lausunto nousi puheenaiheeksi myös muualla sosiaalisessa mediassa, muun muassa Facebookissa Ravintoloiden koronakriisi -ryhmässä. Alan työntekijät ihmettelevät erityisesti sitä, miten ravintolat jälleen kerran niputetaan yhdeksi yleiskäsitteeksi, eikä oteta huomioon esimerkiksi ruokaravintoloiden ja baarien eroa.

– Ei ole todellista! Ryhmässä muun muassa todettiin Pekosen kommentista.

– Kaikki vaan ostarille, siellä voi turvallisesti olla vaikka tuhat henkeä jonottamassa ämpäreitä. Kaikki ravintolat ovat edelleen ”kuppiloita” näköjään noissa keskusteluissa. Ja yhtä turhia kuin kaikki muukin kulttuuri, eräs alan työntekija jatkoi.

Aiheeseen ottivat kantaa omissa sosiaalisen median kanavissaan myös muut tunnetut kokit. Henri Alén ja Akseli Herlevi painottivat molemmat, ettei aikuisten kannatakaan mennä tällä hetkellä yksin ravintolaan, vaan ottaa myös lapset mukaan.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä

Jos päivitys ei näy, katso se täältä

Lähteet: Yle, @hans_valimaki/Instagram, Ravintoloiden koronakriisi/FacebookLue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja