Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kahvi, joka säilyy kotonasi "huomattavasti paremmin" – oletko jo testannut?

3:53Miten kahvia maistellaan oikein? Kahviasiantuntija näyttää
Julkaistu 17.08.2021 16:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Moni ostaa kahvinsa kaupasta valmiiksi jauhettuna, koska se on vaivatonta. Kokonaisissa kahvipavuissa piilee kuitenkin muutama hyöty verrattuna jauhettuun kahviin. 

Videolla: Miten kahvia tulisi oikeasti maistella? 

Suurin osa suomalaisista kahvinjuojista keittää kahvinsa kotona tavallisella suodatinkahvinkeittimellä, valmiiksi jauhetusta kahvista. Perinteiseen kahviin tottuneelle ei ehkä ole juolahtanut edes mieleen, että valmiiksi jauhetun kahvin voisi joskus ostaa kaupasta papuina. Mitä käytännön eroa kahvipavuilla ja valmiiksi jauhetulla kahvilla oikeastaan on? Pauligin kahvilähettiläs Inkku  kertaa kahviblogissaan vinkit kahvipapujen käyttöön.

"Papuina kahvi säilyy huomattavasti paremmin kuin valmiiksi jauhettu kahvi"

Kuten jauhetunkin kahvin kohdalla, myös kahvipapujen kanssa kannattaa ensimmäiseksi miettiä omia mieltymyksiä. Ensimmäiseksi on hyvä pohtia, millaisesta paahtoasteesta pitää. 

– Tykkääkö enemmän täyteläisen vahvasta tummapaahtoisesta kahvista vai herkän kepeän vaaleapaahtoisesta kahvista?  Kokeilemalla se selviää, Inkku vinkkaa.

Kahvin oikeaoppinen säilytystapa kotioloissa herättää usein paljon keskustelua. Moni varmasti jo tietääkin, että jauhettua kahvia ei kannata esimerkiksi säilyttää valolle altistuneena tai maustekaapissa hellan vieressä. Myös kahvipapujen kohdalla täytyy muistaa oikeat säilytysolosuhteet. 

– Kahvipavut säilyy parhaiten omassa pussissaan säilytettynä ja ilmatiiviissä kahvirasiassa valolta suojattuna. Papuina kahvi säilyy huomattavasti paremmin kuin valmiiksi jauhettu kahvi, koska se ei ole leikattu niin moneen osaan eikä happi näin pääse nopeasti vaikuttamaan sen makuaromeihin.

Inkku muistuttaa, että kahvipapuja on myös todella kätevä pakastaa, jos tuntuu, että kaikkea ei ehdi käyttämään.

Tästä tunnistat laadukkaan papumyllyn

Jos kahvipapuja sitten nappaa kaupasta mukaansa, millaisia kahvinkeittotarvikkeita kotoa tulee löytyä? Yleisesti ottaen pärjää jonkinlaisella papumyllyllä, vaa’alla tai kahvimitalla, vesipannulla tai vedenkeittimellä kahvin valmistusmenetelmästä riippuen sekä kahvilaitteella. 

Pauligin kahvilähettilään mukaan hyviä papumyllyjä saa jo 60–80 eurolla. Inkku vinkkaa, että laadukkaat kahvimyllyt erottaa yleensä huonoimmista myllyistä tarkastamalla, onko laitteessa yksi vai kaksi terää. 

– Kaksi-teräisillä kahvimyllyillä saa yleisesti paljon tarkempaa laatua ja jälkeä, sillä kaksi terää pilkkovat kahvipavut tasaisemmin kuin yksi terä. Yksiteräiset papumyllyt ovat usein halvempia ja ei-niin-laadukkaita.

Kahvipapuja voi mitata joko perinteisesti kahvimitalla tai tarkemmin keittiövaa’alla. Kahvipapuja tulisi olla noin 60 grammaa per yksi vesilitra. 

– Mittaaminen voi tuntua aluksi hankalalta etenkin käyttäessä kahvimittaa, mutta ajan kanssa oppii kuinka paljon vaaditaan kahvipapuja tiettyyn määrään kahvia.

Lue myös: HS: Ethän syö tällaisia säilykeruokia? Voi aiheuttaa pahimmillaan jopa hengenvaaran

Lähde: Paulig

Lisää aiheesta:

Kahvi jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Älä tee pahinta mokaa säilytyksessä: "Kahvin pahin vihollinen"Valmistatko kahvisi näin? Yleinen mittausmoka voi kostautuaKannattaisiko kahvia hamstrata nyt tarjouksesta kotiin? Jauhetun suodatinkahvin ja kahvipapujen oleelliset erotBarista vinkkaa neljä tärkeää muistisääntöä kahvinkeittoon – "Voi kuulostaa hieman pikkutarkalta"Tavallinen kahvinkeitin vai kahvikone? Älä ainakaan sorru näihin laitevirheisiin: "Et saa kovin hyvää kahvia"Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Suomalaisasiantuntijat kertovat totuuden yleisistä kahviuskomuksista: "Suodatinpaperilla on väliä"
KahviJuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi
  • 8.10.07:44
    Terveys ja hyvinvointi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 1.10.07:45
    Ravitsemus

    Onko suodatinkahvi terveellistä? Ravitsemusasiantuntija kertoo faktat

  • 27.8.07:46
    Huomenta Suomi

    Säilytätkö avattua kahvipakettia yli viikon? Toimi näin

  • 26.8.07:45
    Tutkimustulokset

    Nyt selvisi paras aika juoda kahvia

  • 25.8.07:43
    Juomat

    Suodatinpussit loppu – voiko ne korvata talouspaperilla?