Kana pusersi ulos jättiläismäisen munan – sisältö sai somen sekaisin

0:49 Kananmunia airfryerilla? Testasimme voiko kananmunat todella "keittää" vempeleellä

Hämmästyttävän suuren kananmunan sisältä löytyi toinen muna. Somea kohauttaneesta ilmestyksestä kertoo IFL Science.

Tiesitkö, että kana voi munia "kaksoismunan"? Emmekä nyt puhu kaksi keltuaista sisältävästä munasta vaan kahdesta sisäkkäisestä kuorellisesta kananmunasta.

TikTok-käyttäjä @megss__b kertoo palvelussa kanastaan, joka pusersi itsestään ulos jättiläismäisen munan. Kana on todennäköisesti ollut kivuissaan, sillä muna painoi 150 grammaa eli lähes kolmen pienen kananmunan verran.

– Se vei siltä koko iltapäivän, nainen kertoo videolla.

Yllätykset eivät loppuneet munan kokoon. Kun omistajat rikkoivat jättimunaa, sen paksun kuoren sisältä paljastui keltuaisen ja valkuaisen lisäksi toinen kananmuna kuorineen. Ilmestys saa videolla esiintyvät ihmiset kiljumaan.

Hämmästys on jatkunut myös sosiaalisen median puolella. Video on kerännyt yli 23 miljoonaa katselukertaa. Kommenteissa ympäri somen toistuu yksi kysymys: miten ihmeessä?

Miten kananmuna syntyy?

Kananmunan sanotaan joskus olevan kanan kuukautiset. Luonnehdinta on melko osuva.

Kanan munasarjoissa kehittyy säännöllisesti keltuaisia, joiden ympärille muodostuu munanjohtimissa valkuainen sekä kuorikalvot. Tämän jälkeen munanalku kulkeutuu kanan kohtuun, jossa se saa ympärilleen kuoren ja on valmis munittavaksi.

Kananmunan syntymiseen menee noin vuorokausi. Jos kukko ja kana eivät ole paritelleet eikä keltuainen ole näin ollen päässyt hedelmöittymään, ei munasta synny kananpoikaa.

Kaksi sisäkkäistä kananmunaa

Toisinaan kananmunan sisältä löytyy tavallisesta poiketen kaksi keltuaista, mikä on yleensä seurausta munijan nuoresta iästä ja kahden munasolun irtoamisesta samanaikaisesti.

Kaksi sisäkkäistä kananmunaa on huomattavasti kahta keltuaista harvinaisempi ilmiö, muttei tavaton sekään. Vuonna 2018 uutisoitiin australialaisella maatilalla elelleestä kanasta, joka oli muninut 176 grammaa painavan munan, jonka sisällä oli toinen muna.

Tuolloin arveltiin, että kana olisi alkanut tuottaa kananmunaa normaalisti, mutta jostain syystä – esimerkiksi stressin vuoksi – muniminen olisi keskeytynyt. Munimatta jääneen munan päälle voi alkaa kehittyä uusi muna, jos edellispäivän muna ei putoa kanan sisältä.

Tämä on todennäköinen selitys myös nyt somessa ihmetellylle kaksoismunalle.

Hyvin todennäköisesti sisäkkäin kasvaneet munat ovat täysin syömäkelpoisia. Jatkovideollaan @megss__b näyttää, miten isomman sisällä ollut kananmuna rikotaan. Sen sisältä paljastuu täysin normaalilta näyttävä keltuainen sekä valkuainen.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Testasimme, voiko uppomunia valmistaa mikrossa. Katso lopputulos alla olevalta videolta.

3:36

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja