Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Virhe, jonka liian moni suomalainen tekee kananmunille: "Ei missään nimessä kannata"

0:52Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helposti
Julkaistu 23.03.2021 07:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalainen kananmunatuottaja muistuttaa, ettei kananmunien parasta ennen -päivämäärää kannata tuijotella liikaa. 

Videolla: Tiesitkö tästä kikasta? Helppo tapa erotella valkuainen ja keltuainen.

Pääsiäisen ykkösruoka-ainetta kananmunaa voisi hyödyntää kodeissa vielä tehokkaammin, muistuttaa munatuottaja DAVA Foods tiedotteessaan. Suurin osa kuluttajista tietää, että parasta ennen -päiväyksen jälkeen munia voi vielä käyttää. Mutta tätä käyttöaikaa voisi vielä paljon venyttää ja sitä kautta vähentää poisheitettyjen kananmunien määrää.

Liian moni suomalainen heittää käyttökelpoisen munan roskiin

Kantar TNS:n toteuttaman Kultamuna-bränditutkimuksen mukaan 48 prosenttia suomalaisista ei käytä kananmunia enää, kun parasta ennen -päiväyksestä on kulunut yli viikko aikaa. Sen sijaan jopa 10 prosenttia lopettaa käytön tasan parasta ennen -päivänä.

Vain 33 prosenttia kuluttajista ilmoittaa käyttävänsä munia niin kauan kuin ne ovat heidän mielestään kunnossa.

Tiesitkö? Merkittävä osa DAVA Foodsin jalostetuotannon kuorista käytetään Fazerin Mignon-muniin. Tarkkaan valitut kuoret valmistellaan käsityönä Fazerille lähetettäväksi. Tätä työtä tehdään ympäri vuoden, jotta pääsiäiseksi saadaan riittävästi laadukkaita kuoria.

– Tämä ajatus on hyvä lähtökohta, kommentoi vuoden vaihteessa DAVA Foodsin kaupalliseksi johtajaksi hypännyt .

Pekka Yli-Piipari

– Näin pääsiäisen korvilla kannattaa muistaa, että kananmunia ei missään nimessä kannata heittää pois vain siksi, että pakkauksessa on tietty päiväys. Jokainen käyttöön pelastettu muna vähentää ruokahävikkiä kodeissa.

Näin kananmuna säilyy jopa useita viikkoja parasta ennen -päiväyksen jälkeen

Kananmunien parasta ennen -päiväys määrätään lainsäädännössä. Se on aina 28 vuorokautta muninnasta. Munat säilyvät kuitenkin huomattavasti pidempään, jos niissä ei ole säröjä ja ne säilytetään asianmukaisesti.

Kananmunan pinnalla on silmälle näkymätön kutikula-kerros, joka suojaa munaa erityisen tehokkaasti. Tämän takia munia ei pestä Suomessa, vaikka jossain päin maailmaa näin tehdäänkin. Samasta syystä munia ei Suomessa myydä kylmähyllystä kuten monessa muussa maassa.

Kananmunia suositellaan säilytettävän viileässä ja ideaali lämpötila niille on DAVA Foodsin mukaan 10–14 astetta. Kotitalouksissa säilytettäessä kananmunia voidaan pitää joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Tärkeintä on, että lämpötila ei pääse vaihtelemaan paljon. Esimerkiksi jääkaapin ovi ei ole paras mahdollinen paikka, koska siinä lämpötila vaihtelee liikaa.

Ikääntyessään kananmunan koostumus hiukan muuttuu. Kuoren läpi haihtuu ajan myötä nestettä, joten vanhempi kananmuna on hiukan ”kuivempi” ja kevyempi. Tämä ei kuitenkaan estä sen käyttöä. Jääkaapissa säilytettäessä nestettä haihtuu hiukan hitaammin.

– Jos kananmuna on oikeasti pilaantunut, se haisee erittäin pahalle, eikä tästä voi erehtyä, DAVA Foodsilta muistutetaan. 

Lue myös: Miten paistat munakkaan? Kari Aihinen neuvoo tekemään päinvastoin kuin monet kokit: "The ylivoimainen munakas"

Lue myös: Tällä perusteella suomalaisruokien parasta ennen -päiväykset oikeasti päätetään – "Olen syönyt sujuvasti useampi kuukausi sitten päiväyksen ohittaneita rahkoja"  

Lähde: DAVA Foods

Lisää aiheesta:

Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästiKuinka kauan kananmunat oikeasti säilyvät?Ethän tee näin? Pieni virhe kananmunan kanssa voi kostautuaMissä kananmunia tulisi säilyttää, ja miksi "keski-ikäinen muna" on paras? Lue munafaktat!Pitääkö kananmunia oikeasti säilyttää huoneenlämmössä vai jääkaapissa?Kananmunat säilyvät jopa kuukausia – kunhan et tee tätä yleistä virhettä
KananmunaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin