Virhe, jonka liian moni suomalainen tekee kananmunille: "Ei missään nimessä kannata"

0:52 Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helposti

Suomalainen kananmunatuottaja muistuttaa, ettei kananmunien parasta ennen -päivämäärää kannata tuijotella liikaa. 

Videolla: Tiesitkö tästä kikasta? Helppo tapa erotella valkuainen ja keltuainen.

Pääsiäisen ykkösruoka-ainetta kananmunaa voisi hyödyntää kodeissa vielä tehokkaammin, muistuttaa munatuottaja DAVA Foods tiedotteessaan. Suurin osa kuluttajista tietää, että parasta ennen -päiväyksen jälkeen munia voi vielä käyttää. Mutta tätä käyttöaikaa voisi vielä paljon venyttää ja sitä kautta vähentää poisheitettyjen kananmunien määrää.

Liian moni suomalainen heittää käyttökelpoisen munan roskiin

Kantar TNS:n toteuttaman Kultamuna-bränditutkimuksen mukaan 48 prosenttia suomalaisista ei käytä kananmunia enää, kun parasta ennen -päiväyksestä on kulunut yli viikko aikaa. Sen sijaan jopa 10 prosenttia lopettaa käytön tasan parasta ennen -päivänä.

Vain 33 prosenttia kuluttajista ilmoittaa käyttävänsä munia niin kauan kuin ne ovat heidän mielestään kunnossa.

Tiesitkö? Merkittävä osa DAVA Foodsin jalostetuotannon kuorista käytetään Fazerin Mignon-muniin. Tarkkaan valitut kuoret valmistellaan käsityönä Fazerille lähetettäväksi. Tätä työtä tehdään ympäri vuoden, jotta pääsiäiseksi saadaan riittävästi laadukkaita kuoria.

– Tämä ajatus on hyvä lähtökohta, kommentoi vuoden vaihteessa DAVA Foodsin kaupalliseksi johtajaksi hypännyt Pekka Yli-Piipari.

– Näin pääsiäisen korvilla kannattaa muistaa, että kananmunia ei missään nimessä kannata heittää pois vain siksi, että pakkauksessa on tietty päiväys. Jokainen käyttöön pelastettu muna vähentää ruokahävikkiä kodeissa.

Näin kananmuna säilyy jopa useita viikkoja parasta ennen -päiväyksen jälkeen

Kananmunien parasta ennen -päiväys määrätään lainsäädännössä. Se on aina 28 vuorokautta muninnasta. Munat säilyvät kuitenkin huomattavasti pidempään, jos niissä ei ole säröjä ja ne säilytetään asianmukaisesti.

Kananmunan pinnalla on silmälle näkymätön kutikula-kerros, joka suojaa munaa erityisen tehokkaasti. Tämän takia munia ei pestä Suomessa, vaikka jossain päin maailmaa näin tehdäänkin. Samasta syystä munia ei Suomessa myydä kylmähyllystä kuten monessa muussa maassa.

Kananmunia suositellaan säilytettävän viileässä ja ideaali lämpötila niille on DAVA Foodsin mukaan 10–14 astetta. Kotitalouksissa säilytettäessä kananmunia voidaan pitää joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Tärkeintä on, että lämpötila ei pääse vaihtelemaan paljon. Esimerkiksi jääkaapin ovi ei ole paras mahdollinen paikka, koska siinä lämpötila vaihtelee liikaa.

Ikääntyessään kananmunan koostumus hiukan muuttuu. Kuoren läpi haihtuu ajan myötä nestettä, joten vanhempi kananmuna on hiukan ”kuivempi” ja kevyempi. Tämä ei kuitenkaan estä sen käyttöä. Jääkaapissa säilytettäessä nestettä haihtuu hiukan hitaammin.

– Jos kananmuna on oikeasti pilaantunut, se haisee erittäin pahalle, eikä tästä voi erehtyä, DAVA Foodsilta muistutetaan. 

Lähde: DAVA Foods

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja