Helppo valmistustapa, jolla lohifileistä tulee täydellisiä: "Ei tarvitse enää koskaan murehtia liian kuivasta lopputuloksesta"

Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan 1:24 Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan

Food & Wine -sivusto jakoi parhaimmat vinkit, miten lohifileistä saadaan täydellisiä.

Yllä olevalla videolla Ravintola Bassissa opastetaan, miten miten kalafilee paistetaan oikeaoppisesti

Food & Wine -sivuston ruokatoimittaja Jonah Reider jakaa takuuvarmat keinonsa valmistaa lohifileet onnistuneesti. Reiderin mukaan rapsakka, suolainen nahka ja suuret palat mehukasta kalaa ovat tärkein osa maukasta ateriaa.

–  Täydellinen lohifilee valmistuu helposti myös kotikeittiössä, Reider sanoo. 

"Idioottivarmat vinkit menestykseen"

Reider jakaa omien sanojensa mukaan ”idioottivarmat vinkit menestykseen” lohifileiden valmistuksessa.

– Suurin osa valmisteluista voidaan tehdä jo monta tuntia etukäteen.

Reider suosittelee käyttämään tuoretta kalaa, koska pakastetusta kalasta valmistetut fileet voivat olla liian vetisiä. Lohi kannattaa leikata ennen paistamista tarjoiltavaan annoskokoon.

Reiderin varma niksi onnistumiseen on paistaa kalaa jo ennen marinoimista.

– Kalan marinointi vasta kypsymisen jälkeen voi tuntua omituiselta, mutta se takaa rapeimman ja maukkaimman lopputuloksen.

Reider paistaa hyvissä ajoin ennen ateriaa fileen nahkapuolen. Filee paistetaan nopeasti kuumalla pannulla. Reider lisää pannulle ripauksen suolaa sekä paistonkestävää kasviöljyä.

Paistamisen jälkeen Reider marinoi fileen paistamattoman puolen yksinkertaisessa, suolaisessa marinadissa.

Marinadi sisältää oliiviöljyä, suolaa ja murskattua valkosipulia. Joskus Reider lisää marinointiin misoa, soijakastiketta tai kalakastiketta. Mustapippuri ja chili sopivat myös hyvin marinadiin. 

Lisukkeista ei tarvitse murehtia

Juuri ennen syömisen aloittamista Reider laittaa fileet uuniin grillivastuksen alle nahkapuoli ylöspäin. Kalannahkasta tulee rapea, ja kala paistuu alle viidessä minuutissa.

Jos kala ei ole kypsynyt kunnolla, sen voi antaa olla vielä muutaman minuutin lisää uunissa.

– Tämä säästää niin paljon aikaa. Ehdin kattaa pöydän, siivota keittiön, nauttia lasillisen tai keskustella vaikka illallisvieraiden kanssa. Minun ei tarvitse enää koskaan murehtia liian kuivasta tai vettyneestä lopputuloksesta.

Reider kertoo tarjoilevansa kalan puristetun sitruunan kanssa. Reider vannoo selkeyden nimeen. Kalan rinnalle voi tarjota joko pieniä perunoita, kirsikkatomaatteja tai kevyesti paahdettuja vihanneksia. Lopputulos on yksinkertaisen maukas.

– Sinun ei tarvitse edes murehtia siitä, mitä tarjoilet kalan kanssa. , Rapea, täydellisen kypsä kala kyllä huolehtii onnistuneesta kokonaisuudesta.

Lähde: Food & Wine

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.