Edullinen ja superhyvä raaka-aine, jonka suomalaiset ovat ymmärtäneet täysin väärin: "Yksinkertainen kikka, jolla kalasta saa tehtyä helposti maittavaa ruokaa"

haukimurekepihvit
Hauesta voi valmistaa helposti haukimurekepihvit, Pro Kala ry:stä muistutetaan. Pro Kala ry

Pro Kala ry muistuttaa, että hauki ei todellisuudessa ole niin hankala ruokakala kuin moni kuvittelee. 

Monilla kotikokeilla on vahvoja ennakkoluuloja haukea kohtaan. Sitä pidetään haastavana valmistaa ruotoisuutensa takia, ja jos ruodoista pääsee, ei makukaan päätä huimaa.

– Väärin meni! Ennakkoluulot on syytä heittää romukoppaan: hauen valmistamiseen on yksinkertainen kikka, jolla kalasta saa tehtyä helposti maittavaa ruokaa, Pro Kala ry:stä muistutetaan. 

Jauha haukifilee massaksi ruotoineen

Jos kalan fileointi ja ruotojen poistaminen ei ole kovin tuttua puuhaa, voi haukifilee tuntua mahdottomalta haasteelta – tiukassa olevia ruotoja kun on todella paljon. Helpommalla pääseekin, kun antaa olla. Kalan voi jauhaa murekemassaksi ruotoineen päivineen.

– Haukimureke tehdään nahattomasta fileestä. Massa onnistuu paremmin, kun kala on kylmää: älä siis ota fileetä jääkaapista lämpiämään ennen jauhamista, ja varmista, ettei monitoimikoneen kulho ole juuri tullut kuumasta pesukoneesta, Pro Kala ry:stä vinkataan.

Mureketaikinan voi maustaa monella tapaa: perinteiset suola ja valkopippuri tuovat hauen hienostunutta makua kenties parhaiten esille, mutta joukkoon sopivat myös muut miedot mausteet. Sidosaineet kuten kerma, maito, korppujauhot tai kananmunat auttavat pitämään murekkeen kasassa.

Valmista massaa voi käyttää monella tapaa. Siitä voi muotoilla vaikkapa pyöryköitä keiton joukkoon, pihvejä pannulla paistettavaksi tai perinteisemmän murekkeen. 

Testaa helppo resepti: Haukimurekepihvit

Lähde: Pro Kala ry

***

Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan 1:24

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!