Juotko itse? Tässä on suomalaisten ehdoton suosikkiolut, ja asiantuntija tietää suosion syyn: "Ne ovat törkeän hyviä oluita"
Suomen oluenjuojat rakastavat lageria aina vaan. Olutasiantuntijoiden mukaan syy on yksinkertaisesti siinä, että lager on hyvää ja sopii moneen tilanteeseen.
Videolla: Panimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoffilta tuntee suomalaisten olutmaun.
Suomen Olutseuran puheenjohtaja Juha Sinisalon mukaan erikoisuuden tavoittelu on jäämässä oluista pois. Viime vuosina on esitelty muun muassa nokkos- ja koivunlehtioluita.
– Jossakin vaiheessa oluihin tungettiin kaikenmaailman makuaineita ihan vain siksi, että niin voitiin tehdä. Turha erikoisuudentavoittelu on onneksi jäämässä pois, Sinisalo sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Lager on yhä Suomen suosituin oluttyyppi: noin 90 prosenttia nautituista oluista. Sinisalo sanoo sekä lagerin että pilsnerin olevan suosittuja yksinkertaisista syistä.
– On tietty syy, miksi niitä on tehty satoja vuosia sitten ja tehdään yhä tänä päivänä. Ne ovat törkeän hyviä oluita.
"Lagerista saa aina varman kaverin"
40 vuotta panimoalalla työskennellyt panimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoffista tuntee suomalaisten olutmaun läpikotaisin. Hän ymmärtää lagerin suosion.
– Vaalea lager on hyvä olut. Sen voi yhdistää moneen ruokaan tilanteeseen. Siitä saa aina varman kaverin.
Kangas-Heiska pystyy myös samaistumaan kuluttajan tuskaan oluthyllyjen edessä.
– Kuluttaja näkee oluthyllyillä noin 2 000 erilaista olutta. Onhan siinä vähän paineissa, mitä valitsee.
Katso yllä olevalta videolta panimomestari Tapio Kangas-Heiskan olutvinkit.
Maisteluoluiden "dokabiliteetti" on huono
Juha Sinisalo sanoo yhä useamman hakevan oluesta enemmän makua kuin vahvaa humalatilaa.
– Toki on porukkaa, joka hakee vain prosentteja. Mutta kulutus menee kuitenkin enemmän siihen, että haetaan makua, ja prosentti on toissijainen seikka.
Sinisalon mukaan oluen pitää olla ennen kaikkea juotavaa. Maisteluoluet ovat luku erikseen.
– Maisteluoluiden dokabiliteetti ei ole niin hyvä. Niitä ostetaan pelkästään maun perusteella ja nautitaan yksi tai kaksi. Ei niitä ole tarkoituskaan juoda tuoppikaupalla.
Pohjahiivaoluet – Suomen suosituin oluttyyppiMuutamia pohjahiivaoluita: Lager Light Pils Suomessa nimitystä pilsneri käytetään usein miedosta, enintään 2,8 tilavuusprosentin oluesta Pintahiivaoluet – suomalaisista vanhin on portteriMuutamia pintahiivaoluita: Vehnäolut Portteri Sahti (lähde: Panimoliitto ja Wikipedia) |
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan