Juotko itse? Tässä on suomalaisten ehdoton suosikkiolut, ja asiantuntija tietää suosion syyn: "Ne ovat törkeän hyviä oluita"

40 vuotta panimomestarina –"Humalan ja hiivan yhdistelmästä voi luoda lukemattomia uusia oluita" 2:55 40 vuotta panimomestarina –"Humalan ja hiivan yhdistelmästä voi luoda lukemattomia uusia oluita"
Panimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoffista tuntee suomalaisten olutmaun.

Suomen oluenjuojat rakastavat lageria aina vaan. Olutasiantuntijoiden mukaan syy on yksinkertaisesti siinä, että lager on hyvää ja sopii moneen tilanteeseen.

Videolla: Panimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoffilta tuntee suomalaisten olutmaun.

Suomen Olutseuran puheenjohtaja Juha Sinisalon mukaan erikoisuuden tavoittelu on jäämässä oluista pois. Viime vuosina on esitelty muun muassa nokkos- ja koivunlehtioluita.

– Jossakin vaiheessa oluihin tungettiin kaikenmaailman makuaineita ihan vain siksi, että niin voitiin tehdä. Turha erikoisuudentavoittelu on onneksi jäämässä pois, Sinisalo sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lager on yhä Suomen suosituin oluttyyppi: noin 90 prosenttia nautituista oluista. Sinisalo sanoo sekä lagerin että pilsnerin olevan suosittuja yksinkertaisista syistä.

– On tietty syy, miksi niitä on tehty satoja vuosia sitten ja tehdään yhä tänä päivänä. Ne ovat törkeän hyviä oluita. 

"Lagerista saa aina varman kaverin"

40 vuotta panimoalalla työskennellyt panimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoffista tuntee suomalaisten olutmaun läpikotaisin. Hän ymmärtää lagerin suosion.

– Vaalea lager on hyvä olut. Sen voi yhdistää moneen ruokaan tilanteeseen. Siitä saa aina varman kaverin.

Kangas-Heiska pystyy myös samaistumaan kuluttajan tuskaan oluthyllyjen edessä.

– Kuluttaja näkee oluthyllyillä noin 2 000 erilaista olutta. Onhan siinä vähän paineissa, mitä valitsee.

Katso yllä olevalta videolta panimomestari Tapio Kangas-Heiskan olutvinkit.

Maisteluoluiden "dokabiliteetti" on huono

Juha Sinisalo sanoo yhä useamman hakevan oluesta enemmän makua kuin vahvaa humalatilaa.

– Toki on porukkaa, joka hakee vain prosentteja. Mutta kulutus menee kuitenkin enemmän siihen, että haetaan makua, ja prosentti on toissijainen seikka.

Sinisalon mukaan oluen pitää olla ennen kaikkea juotavaa. Maisteluoluet ovat luku erikseen.

– Maisteluoluiden dokabiliteetti ei ole niin hyvä. Niitä ostetaan pelkästään maun perusteella ja nautitaan yksi tai kaksi. Ei niitä ole tarkoituskaan juoda tuoppikaupalla.

Pohjahiivaoluet – Suomen suosituin oluttyyppi

Muutamia pohjahiivaoluita:

Lager
Lager on pohjahiivaoluiden yleisnimi ja yleisimmin nautittu olut maailmalla. Lageria alettiin valmistaa 1800-luvulla. Lager (saks. varasto) viittaa sellaisiin oluttyyppeihin, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja on siksi melko pitkä.

Light
Yleensä vaaleankeltainen amerikkalaistyyppinen lager, jossa on matala energia- ja usein myös alkoholipitoisuus.

Pils
Pilsner, pils tai pilsener on alun perin kotoisin Tsekin Pilsenistä (Plzen). Se on runsaalla humalla maustettu vaaleaa täysmallasolutt. Väri vaihtelee vaaleasta kullankeltaiseen. 

Suomessa nimitystä pilsneri käytetään usein miedosta, enintään 2,8 tilavuusprosentin oluesta

Pintahiivaoluet – suomalaisista vanhin on portteri 

Muutamia pintahiivaoluita:

Vehnäolut
Valmistuksessa käytetään vehnää ja yleensä myös ohramallasta. Tunnetuimmat vehnäoluet tulevat Saksasta ja Belgiasta.

Portteri
Tumma, runsas ja hedelmäinen olut, joka usein on aika vahva. Olut on syntynyt alun perin Lontoon kantajien (eng. porter) tavasta sekoittaa stoutia ja paria eri alea. Portterilla on pitkät perinteet Englannissa, Baltiassa ja Skandinaviassa. Sitä valmistetaan myös pohjahiivalla.

Sahti
Sahti on pääosin ohrasta ja rukiista valmistettu vahva olut, jonka väri vaihtelee keltaisesta tummanruskeaan. Se on perinteinen ruokaisa juoma Suomessa ja Virossa. Sahti on yksi harvoista ns. alkuperäisoluista.

(lähde: Panimoliitto ja Wikipedia)


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!