Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Juotko itse? Tässä on suomalaisten ehdoton suosikkiolut, ja asiantuntija tietää suosion syyn: "Ne ovat törkeän hyviä oluita"

2:5540 vuotta panimomestarina –"Humalan ja hiivan yhdistelmästä voi luoda lukemattomia uusia oluita"Panimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoffista tuntee suomalaisten olutmaun.
Julkaistu 17.02.2021 16:55
Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Suomen oluenjuojat rakastavat lageria aina vaan. Olutasiantuntijoiden mukaan syy on yksinkertaisesti siinä, että lager on hyvää ja sopii moneen tilanteeseen.

Videolla: Panimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoffilta tuntee suomalaisten olutmaun.

Suomen Olutseuran puheenjohtaja Juha Sinisalon mukaan erikoisuuden tavoittelu on jäämässä oluista pois. Viime vuosina on esitelty muun muassa nokkos- ja koivunlehtioluita.

– Jossakin vaiheessa oluihin tungettiin kaikenmaailman makuaineita ihan vain siksi, että niin voitiin tehdä. Turha erikoisuudentavoittelu on onneksi jäämässä pois, Sinisalo sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lager on yhä Suomen suosituin oluttyyppi: noin 90 prosenttia nautituista oluista. Sinisalo sanoo sekä lagerin että pilsnerin olevan suosittuja yksinkertaisista syistä.

– On tietty syy, miksi niitä on tehty satoja vuosia sitten ja tehdään yhä tänä päivänä. Ne ovat törkeän hyviä oluita. 

Lue myös:  Alkosta paljastetaan vuoden 2021 hittijuomat – selkeitä trendejä näkyvissä: "Mahdollisimman yksinkertaista"

"Lagerista saa aina varman kaverin"

40 vuotta panimoalalla työskennellyt panimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoffista tuntee suomalaisten olutmaun läpikotaisin. Hän ymmärtää lagerin suosion.

– Vaalea lager on hyvä olut. Sen voi yhdistää moneen ruokaan tilanteeseen. Siitä saa aina varman kaverin.

Kangas-Heiska pystyy myös samaistumaan kuluttajan tuskaan oluthyllyjen edessä.

– Kuluttaja näkee oluthyllyillä noin 2 000 erilaista olutta. Onhan siinä vähän paineissa, mitä valitsee.

Katso yllä olevalta videolta panimomestari Tapio Kangas-Heiskan olutvinkit.

Maisteluoluiden "dokabiliteetti" on huono

Juha Sinisalo sanoo yhä useamman hakevan oluesta enemmän makua kuin vahvaa humalatilaa.

– Toki on porukkaa, joka hakee vain prosentteja. Mutta kulutus menee kuitenkin enemmän siihen, että haetaan makua, ja prosentti on toissijainen seikka.

Sinisalon mukaan oluen pitää olla ennen kaikkea juotavaa. Maisteluoluet ovat luku erikseen.

– Maisteluoluiden dokabiliteetti ei ole niin hyvä. Niitä ostetaan pelkästään maun perusteella ja nautitaan yksi tai kaksi. Ei niitä ole tarkoituskaan juoda tuoppikaupalla.

Lue myös: Oletko maistanut? Tässä ovat Suomen parhaat oluet 2020: Raikas vehnäolut vei voiton – katso koko lista palkituista

Pohjahiivaoluet – Suomen suosituin oluttyyppi

Muutamia pohjahiivaoluita:

Lager
Lager on pohjahiivaoluiden yleisnimi ja yleisimmin nautittu olut maailmalla. Lageria alettiin valmistaa 1800-luvulla. Lager (saks. varasto) viittaa sellaisiin oluttyyppeihin, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja on siksi melko pitkä.

Light
Yleensä vaaleankeltainen amerikkalaistyyppinen lager, jossa on matala energia- ja usein myös alkoholipitoisuus.

Pils
Pilsner, pils tai pilsener on alun perin kotoisin Tsekin Pilsenistä (Plzen). Se on runsaalla humalla maustettu vaaleaa täysmallasolutt. Väri vaihtelee vaaleasta kullankeltaiseen. 

Suomessa nimitystä pilsneri käytetään usein miedosta, enintään 2,8 tilavuusprosentin oluesta

Pintahiivaoluet – suomalaisista vanhin on portteri 

Muutamia pintahiivaoluita:

Vehnäolut
Valmistuksessa käytetään vehnää ja yleensä myös ohramallasta. Tunnetuimmat vehnäoluet tulevat Saksasta ja Belgiasta.

Portteri
Tumma, runsas ja hedelmäinen olut, joka usein on aika vahva. Olut on syntynyt alun perin Lontoon kantajien (eng. porter) tavasta sekoittaa stoutia ja paria eri alea. Portterilla on pitkät perinteet Englannissa, Baltiassa ja Skandinaviassa. Sitä valmistetaan myös pohjahiivalla.

Sahti
Sahti on pääosin ohrasta ja rukiista valmistettu vahva olut, jonka väri vaihtelee keltaisesta tummanruskeaan. Se on perinteinen ruokaisa juoma Suomessa ja Virossa. Sahti on yksi harvoista ns. alkuperäisoluista.

(lähde: Panimoliitto ja Wikipedia)

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertooNämä oluet ovat suomalaisten suosiossa juuri nyt – yksi trendi hiipumassaNäitä oluita suomalaiset nyt janoavat – oluenpanija kertoo laatujuoman salaisuudenPentin 10 vuotta sitten kehittelemästä Pirkka-oluesta tuli älytön jättihitti – totuus lagerista yllättää monet: "Suomalaiset eivät ajattele..."Kuinka yhdistellä erikoisoluita ruoan kanssa? Panimomestari neuvoo, mistä kannattaa lähteä liikkeelleValtava buumi! Näitä oluita suomalaiset haluavat nyt juoda
JuomatViiden jälkeenOlutMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 22.8.07:49
    Ravintolat

    Miten Michelin-ravintolalla voi olla anniskeluluvat toisen ravintolan kautta? Noho kommentoi

  • 26.7.14:35
    Vesimeloni

    Näppärä kikka! Raikas kesäjuoma syntyy yhdestä raaka-aineesta

  • 16.7.17:33
    Kesämyytit

    Elektrolyyttijuoma saattaa pelastaa kesäkuumalla – yksi ainesosa vaatii tarkkuutta

  • 29.6.19:01
    Muovi

    Näin vältät mikromuovien päätymistä elimistöön

  • 28.6.17:32
    DIY

    Marjaana sen keksi: Teki syöttötuolista juottotuolin