Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuinka yhdistellä erikoisoluita ruoan kanssa? Panimomestari neuvoo, mistä kannattaa lähteä liikkeelle

Erikoisoluiden mielikuvitukselliset maut saattavat hämmentää kaupassa.
Erikoisoluiden mielikuvitukselliset maut saattavat hämmentää kaupassa.Shutterstock
Julkaistu 16.11.2018 20:01

Emmi Niiniaho

Oluista puhuakseen ei tarvitse olla ammattilainen, eikä olutvalinnoissaan kannata arastella.

Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhun mukaan erikoisoluet ovat nyt muodissa. Eikä sitä ole hankala huomata – kauppojen oluthyllyistä löytyy mitä erikoisimpia laatuja ja makuja. Valinnanvapaus saattaa myös ahdistaa, jos ei tiedä yhtään, millainen olut kannattaisi valita.

Vinkkejä erikoisoluiden yhdistämiseen ruokien kanssa

Hartwallin erikoisolutkyselyssä 60 prosenttia naispuolisista vastaajista kertoi, että haluaisi maistella enemmän erikoisoluita, mutta kauppojen laajat valikoimat tekevät valinnan hankalaksi.

Kaikki olut-aiheiset jutut löydät täältä.

Tämän lisäksi 46 prosenttia naisista kertoi pelkäävänsä, etteivät erikoisoluet olisikaan oman maun mukaisia. Kyselyyn vastanneista miehistä taas 35 prosenttia kertoi olevansa kyllästyneitä tavalliseen lager-olueen.

Kiinnostusta erikoisoluisiin siis löytyy, mutta samalla niitä hieman arastellaan.

Videolla kerrotaan, miten vehnäolut kaadetaan tuoppiin oikeaoppisesti. Artikkeli jatkuu videon alla.

0:42Näin vehnäolut tarjoillaan oikein

– Se on totta, että erikoisoluiden valikoima on todella laaja. Kannustaisin kaikkia kuitenkin kokeilemaan rohkeasti erilaisia makuja, Alakarhu toteaa.

Näin joulun alla voi aloittaa esimerkiksi Alakarhun suunnittelemalla Lahden Erikoisen Jouluoluella, jossa on tavoiteltu nimenomaan sitä, että se sopii ruoan kanssa nautittavaksi – suomalaiseen joulupöytään.

– Pale alet ja IPA:t taas sopivat todella hyvin kalan tai salaattien kanssa. Oluet taittavat kivasti sitä makua, koska niissä on paljon humalia ja katkeruutta, jotka sopivat hyvin varsinkin kalan makujen kanssa yhteen, Alakarhu neuvoo.

Tummia oluita kannattaa perinteisesti kokeilla varsinkin liharuokien kanssa ja lagerit taas ovat yleisesti ottaen hyvin monikäyttöisiä erilaisten ruokien kanssa.

Hannele Alakarhu, Hartwall 2

Rohkeasti keskustelemaan

Jotkin erikoisoluet saattavat toki olla jo niin erikoisia, että ne kannattaa nauttia ehkä sellaisinaan.

– Ne ovat enemmän sellaisia makusteltavia ja se on nautinto nauttia ne itsessään – maistella niitä aromeja, Alakarhu toteaa.

Lue myös: Olutasiantuntija neuvoo: Näin olutta kannattaa lähteä maistelemaan

Alakarhu toivoo, että erilaisia oluita kokeiltaisiin rohkeasti ja keskusteltaisiin niistä omalla tavallaan. Se, etteikö osaisi ”oikeanlaista” sanastoa, ei pitäisi missään nimessä olla este nauttia ja puhua mauista.

– Kuka meistä on muka oikea henkilö määrittämään sitä, mikä on oikea tapa kuvailla asioita ympärillään tai keskustella mausta. Maut ovat niin hienoja asioita ja kuitenkin subjektiivisia, Alakarhu sanoo.

*Erikoisolutkyselyn toteutti markkinointitutkimusyritys Bilendi ja se tehtiin 14.−18.6.2018. Kohderyhmänä olutta juovat 18−65-vuotiaat. Virhemarginaali on noin 3,5. 

Lisää aiheesta:

Nämä oluet ovat suomalaisten suosiossa juuri nyt – yksi trendi hiipumassaJuotko sinäkin? Olut, josta on tullut selvä hitti Suomessa: "Kehittynyt huomattavasti"Näitä oluita suomalaiset nyt janoavat – oluenpanija kertoo laatujuoman salaisuudenSuomalaiset olutgurut paljastavat parhaat oluet joulupöytään: "Hyvin helppo yhdistää erilaisten ruokien kanssa"Olutasiantuntija vinkkaa: Tällaisten ruokien kanssa oluita kannattaa maistella – kokeilemisen arvoinen makupari on todellinen yllättäjä!Olutguru peräänkuuluttaa: Tämä hyvään juomakulttuuriin kuuluva tapa suomalaisten tulisi omaksua
OlutRuokaAlkoholijuomatMakuja
Hannele Alakarhu, kuva: Rob Orthen.ROB ORTHEN

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo