Nämä oluet ovat suomalaisten suosiossa juuri nyt – yksi trendi hiipumassa

Mitkä ovat kesän trendioluet? Kurkista olutfestareille 7:32 Mitkä ovat kesän trendioluet? Kurkista olutfestareille
Missä tilanteissa olutfestarikansa erityisesti haluaa nauttia olutta? Katso videolta.

Tuhannet ihmiset maistelevat tällä ja ensi viikolla erilaisia oluita Helsingin Rautatientorilla Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaaleilla. 

Festivaaleilla on mahdollista maistella lukuisia oluita, mutta tietynlaiset huurteiset on nyt erityisesti suomalaisten suosiossa. 

– Tällä hetkellä trendaavia oluttyylejä ovat lagerit ja pilsit. IPA on aina sellainen kestosuosikki, kertoo festivaalia järjestävän Lammin Sahti -panimon hallituksen puheenjohtaja Antti Kääriäinen

Kääriäisen mukaan sour-oluiden trendi on sen sijaan laskeva. 

– Pikkuhiljaa näkee, että ne ovat menossa pois suosiosta. 

Alkoholittomia oluita kysytään koko ajan enemmän. Pienpanimoille tämä on kuitenkin vielä vaikea rasti. 

– Niiden tekeminen on hieman haastavaa. Pienpanimopuolelta ei niin paljon vielä löydy alkoholittomia oluita, mutta kysyntää olisi selvästi, Kääriäinen sanoo. 

Ei enää "änkerökännäämistä"

Kääriäinen on ollut mukana järjestämässä tapahtumaa parinkymmenen vuoden ajan. Tämän aikana hän on huomannut muutoksen suomalaisten olutmaussa. 

– Nyt uskalletaan juoda oikeasti maistuvia oluita. Aina ei tarvitse olla flättiä ja vaaleaa. Olut ja humala saavat maistua. 

Myös juomistavat ovat muuttuneet. 

– Olutkoot ovat pienentyneet. Ihmiset oikeasti maistelevat. Meidän desilitran maistelulasimme on todella suosittu. Ihmiset ottavat desin kerrallaan ja maistavat sitten toista. Sellaista "änkerökännäämistä" ei enää oikeastaan löydy, Kääriäinen arvioi. 

Miten sitten aloittaa oluiden maistelu? Vääristä oluista aloittamalla maistelu voi loppu lyhyeen. 

– Aloittaa vaaleista ja menee kohti tummempia oluita. Kevyemmästä päästä kohti tummempaa porteria. Eli lagereilla liikkeelle, Kääriäinen paaluttaa.

Tarjoilija yritti kantaa kerralla muutaman oluen liikaa 0:15
Tarjoilija yritti kantaa kerralla kahdeksan tarjottimellista tuoppeja – katso, kuinka kävi!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.