Joulukuun suosikkipullaan sujautetaan maailman kalleinta maustetta
Länsinaapurissa suositut Lucia-pullat saavat värinsä maailman kalleimmasta mausteesta, sahramista.
Lucia-pulla eli lussekatt on perinteinen joulunajan erikoisuus Ruotsissa. Pullia syödään erityisesti Lucian päivän aikaan 13. joulukuuta ja siitä aina jouluun asti, kirjoittaa Smaka Sverige.
Lucia-pulla on S-kirjaimen muotoinen makea leivonnainen, joka saa värinsä ja makunsa sahramista – maailman kalleimmasta mausteesta.
Sahrami saattaa olla osalle tuttu esimerkiksi paellasta, mutta miten mauste toimii perinteisessä pullassa? Makuja-toimitus testasi!
Katso yllä olevalta videolta, miten Lucia-pullat pyöritellään.
Miksi sahrami on niin kallista?
Moni tietää sahramin juurikin sen maineen takia: maailman kallein mauste.
Sahrami valmistetaan violettien krookusten kuivatuista emin luoteista. Kasvia viljellään eniten Iranissa, mutta myös Marokossa, Espanjassa, Kreikassa ja Intiassa, kerrotaan Santa Marian sivustolla.
Syy mausteen hulppeaan hintaan selittyy sillä, että yhden sahramikilon valmistamiseen tarvittavien krookus-kukkien määrä peittäisi kahden jalkapallokentän pinta-alan. Kukat myös kerätään ja lajitellaan käsin.
Miten Lucia-pullat onnistuivat ensikertalaiselta?
Vaikka Lucia-pullat tunnetaan myös Suomessa, ei allekirjoittanut ollut ennen tätä leipomishetkeä edes koskaan maistanut kyseisiä leivonnaisia.
Taikinan tekeminen on kuitenkin melko suoraviivaista ja tuttua puuhaa kaikille, jotka ovat pullataikinaa joskus vaivanneet.
Pelkäsin, että taikinan värjäämä sahrami tarttuisi myös kaikkiin astioihin, mutta edes kädet eivät värjääntyneet.
Taikinan pyörittely pötkylöiksi ja taittelu S-kirjaimen muotoon vei aluksi aikansa, mutta kun tekniikka alkoi löytyä, pullat valmistuivat nopeasti.
Jo taikinan teosta asti asunnon valtasi miellyttävä sahramin tuoksu, joka vahvistui entisestään pullien mennessä uuniin. Lopputulos oli kuitenkin ehkä hieman hämmentävä. Kun sahramipulliin ei ole entuudestaan tottunut, maku on ehkä vähän kumma. Saattaa olla vain harjoittelun puutetta!
Lähteet: Smaka Sverige, Santa Maria
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2022.
Lue myös: Joko testasit nerokkaat sämpylät? Täydellinen jymäytys: "Äiti, nää on parhaita leipiä ikinä"
Katso myös: Simppeli kikka nopeuttaa joulutorttujen tekemistä huomattavasti
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Pika bébét
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan