Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Joulukuun suosikkipullaan sujautetaan maailman kalleinta maustetta

1:51Näin pyörittelet Lucia-pullia sahramitaikinastaKATSO VIDEO: Lucia-pullien pyörittely sahramitaikinasta on yllättävän helppoa.
Julkaistu 12.12.2023 15:55

Emmi Niiniaho

Länsinaapurissa suositut Lucia-pullat saavat värinsä maailman kalleimmasta mausteesta, sahramista.

Lucia-pulla eli lussekatt on perinteinen joulunajan erikoisuus Ruotsissa. Pullia syödään erityisesti Lucian päivän aikaan 13. joulukuuta ja siitä aina jouluun asti, kirjoittaa Smaka Sverige.

Lucia-pulla on S-kirjaimen muotoinen makea leivonnainen, joka saa värinsä ja makunsa sahramista – maailman kalleimmasta mausteesta.

Sahrami saattaa olla osalle tuttu esimerkiksi paellasta, mutta miten mauste toimii perinteisessä pullassa? Makuja-toimitus testasi!

Katso yllä olevalta videolta, miten Lucia-pullat pyöritellään.

Lue myös: Salainen ainesosa täydellisiin korvapuusteihin – huippukondiittori Markus Hurskaisen kikka: "Mieletöntä makua pulliin"

Miksi sahrami on niin kallista?

Moni tietää sahramin juurikin sen maineen takia: maailman kallein mauste.

sahramiSahrami valmistetaan krookusten kuivatuista emin luoteista.Shutterstock

Sahrami valmistetaan violettien krookusten kuivatuista emin luoteista. Kasvia viljellään eniten Iranissa, mutta myös Marokossa, Espanjassa, Kreikassa ja Intiassa, kerrotaan Santa Marian sivustolla.

Syy mausteen hulppeaan hintaan selittyy sillä, että yhden sahramikilon valmistamiseen tarvittavien krookus-kukkien määrä peittäisi kahden jalkapallokentän pinta-alan. Kukat myös kerätään ja lajitellaan käsin.

Lue myös: Ethän tee näin? Pieni virhe kananmunan kanssa voi kostautua

Miten Lucia-pullat onnistuivat ensikertalaiselta?

Vaikka Lucia-pullat tunnetaan myös Suomessa, ei allekirjoittanut ollut ennen tätä leipomishetkeä edes koskaan maistanut kyseisiä leivonnaisia.

Taikinan tekeminen on kuitenkin melko suoraviivaista ja tuttua puuhaa kaikille, jotka ovat pullataikinaa joskus vaivanneet. 

lucia-pulla

Pelkäsin, että taikinan värjäämä sahrami tarttuisi myös kaikkiin astioihin, mutta edes kädet eivät värjääntyneet.

Ohjeen sahramitaikinaan löydät esimerkiksi täältä.

Taikinan pyörittely pötkylöiksi ja taittelu S-kirjaimen muotoon vei aluksi aikansa, mutta kun tekniikka alkoi löytyä, pullat valmistuivat nopeasti.

Jo taikinan teosta asti asunnon valtasi miellyttävä sahramin tuoksu, joka vahvistui entisestään pullien mennessä uuniin. Lopputulos oli kuitenkin ehkä hieman hämmentävä. Kun sahramipulliin ei ole entuudestaan tottunut, maku on ehkä vähän kumma. Saattaa olla vain harjoittelun puutetta!

Lähteet: Smaka Sverige, Santa Maria

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2022.

Lue myös: Joko testasit nerokkaat sämpylät? Täydellinen jymäytys: "Äiti, nää on parhaita leipiä ikinä"

Lue myös: Mikä ihmeen viinikivi? Näin hyödynnät sitä leivonnassa

Katso myös: Simppeli kikka nopeuttaa joulutorttujen tekemistä huomattavasti

0:25Tämä kikka nopeuttaa joulutorttujen tekemistä huomattavastiJos haluat tehdä joulutorttuja entistäkin nopeammin, tee torttuihin viillot näin! Torttuja ei tarvitse viiltää yksitellen.

Lisää aiheesta:

Salainen ainesosa täydellisiin korvapuusteihin – kondiittori Markus Hurskaisen kikka: "Mieletöntä makua pulliin"Todelliset himohitit: Näihin resepteihin ja ruokanikseihin rakastuimme tänä vuonnaTiesitkö? Ruotsalaisten suosikkipullaan käytetään maailman kalleinta maustetta – testasimme!Salainen ainesosa täydellisiin korvapuusteihin – huippukondiittori Markus Hurskaisen kikka: "Mieletöntä makua pulliin"Suomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen häviää ihan hetkessä"No nyt on jännä! Suomalaisfirmalla ennenkuulumaton ehdotus jouluruokien tuunaukseen – mihin kaikkeen "kultainen suihkaus" sopiikaan?
JouluruokaLeivontaRuokaMakuja
Lucia-pullat ovat somia ja kauniin värisiä.
MTV Uutiset

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • Eilen17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?