Jontte maisteli 20 Alkon "kyykkyviiniä" ja löysi joukosta halpojen juomien ykköset: "Hinta-laatusuhteeltaan oikein hyviä"

Jontte Heino viinifaija
Jonathan "Jontte" Heino testasi Alkon kyykkyviinivalikoiman. Shutterstock/Jontte Heino

Viinejä harrastava Jonathan Heino maisteli 20 Alkon alimman hintaluokan viiniä, eli niin sanottua kyykkyviiniä, ja löysi joukosta myös ihan positiivisia yllätyksiä.

Jonathan "Jontte" Heinoa ja hänen avopuolisoaan, somevaikuttaja-yrittäjä Natalia Salmelaa, yhdistää muun muassa rakkaus hyviin viineihin. Jontte on vienyt juomaharrastuksensa askeleen pidemmälle ja perustanut Instagramiin viineihin keskittyvän Viinifaija-tilin.

Viimeisenä Jonten kyykkyviinitestissä maisteltiin legendaarinen Gato Negro -punaviini. Jos kuva ei näy katso se täältä

Vaikka Jontte maisteleekin viinejä periaatteessa täysin amatööripohjalta, on miehellä taustallaan vuosien viiniharrastus ja myös aiempi työpaikka juomayrityksessä.

– Sitä kautta on tullut maisteltua juomia ja oltu mukana tuotekehityksessä. 

Viinifaija-tilin ideana on kuitenkin alusta alkaen ollut kansankielinen lähestymistapa viineihin. 

– Hirveän paljon ihmisiä ei kiinnosta viinimaailman hifistely tai elitistinen tapa olla viinien kanssa tekemisissä. Huumoripitoisille matalan kynnyksen viinijutuille on ollut selkeästi kysyntää. Olen saanut maisteluistani paljon kommentteja ja ne näyttävät osuvan kansan syviin riveihin.

Kyykkyviinien maistelu-urakka

Tilinsä tyylin mukaisesti Jontte päättikin kesällä aloittaa urakan nimeltä kyykkyviinien maistelu. Tarkoituksena oli maistella läpi Alkon alahyllyjen juomia, joita myös kyykkyviineiksi usein kutsutaan. Testiin valikoitui lopulta 10 punaviiniä ja 10 valkoviiniä. Yksi valintaperuste maisteluun päätyville viineille oli niiden myyntimäärä.

– Kävin läpi jonkun verran Alkon myydyimpiä viinejä. Alko aika pitkälle ohjailee myös hyllytyksellään sitä, mitkä viinit ovat volyymiltaan isoja. 

Lisäksi Jontte nappasi suosituksia hyviin kyykkyviineihin myös someseuraajiltaan ja kartoitti viinialalla kehuttuja juomia.

"Suomalaiset rakastavat sitä, kun joku testaa heidän puolestaan"

Jontte on huomannut, että suomalaiset juoksevat helposti viinimedioiden ja -asiantuntijoiden suositusten perässä.

– Suomalaiset rakastavat sitä, kun joku testaa heidän puolestaan, mikä on paras. Se on hassua, koska onhan se todella subjektiivista aina. Väitetään, että viinejä pystytään arvioimaan aina todella objektiivisesti, mutta en suostu uskomaan, että näin olisi aina. 

Jonten mukaan viiniasiantuntija voi esimerkiksi lytätä jonkun viinin sen perusteella, että se ei maistu alueelleen tai maaperälleen tyypilliseltä viiniltä. 

– Mutta jos se on hyvä viini ja vielä halpa, niin ei tavallista kuluttajaa kiinnosta se, onko se nyt niin tyypillinen lajinsa edustaja.

Halvimpia valkoviinejä ei voinut ottaa mukaan vertailuun

Mutta palataanpa Jonten kyykkyviinilistaan. Punaviinien kohdalla juomien ylähintaraja oli 8,8 euroa ja valkoviineissä 10 euroa. Valkoviineissä ei Jonten mukaan voinut yksinkertaisesti mennä hintaluokassa yhtään alemmas.

– En suostunut tekemään sitä itselleni, koska se olisi ollut henkilökohtaista kärsimystä. Halvat valkoviinit ovat minulle hyvin vaikeita juotavia. Halpa punkku vielä menee, mutta halpa valkkari on sellainen, että syljen sen helposti suusta. Meinasin pyörtyä, kun maistoin ensin kahdeksan euron valkoviiniä, Jontte nauraa.

Vaikka hintahaarukkaa rukattiinkin ylemmäs, ei yksikään viini yltänyt Jonten arviossa viiteen tai edes neljään tähteen. Parhaimmat kyykkyviinit olivat kolmen tähden arvoisia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ne olisivat olleet huonoja.

– Kolme aika hyvää viiniä löytyi hintaansa nähden. Ne olivat ihan nautintoja ja niitä oli kiva juoda. Hinta-laatusuhteeltaan oikein hyviä.

– Parhaat punaviinit olivat teknisesti hyvin tehtyjä ja niitä voi juoda ihan sellaisenaan tai nautiskella vaikka makkaranpaiston yhteydessä nuotiolla. Ei sen viininkään tarvitse tällaisessa tilanteessa olla hieno. 

Kyykkyvalkoviinien makutestin tulokset

Jonten mukaan voittajavalkoviini Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc B28  yllätti nimenomaan hinta-laatusuhteeltaan. Viini maksaa Alkossa 9,98 euroa. 

– Tynnyrikypsytys tuo kivan ryhdin ja pienen kermasuuden, mutta on hyvin hienovarainen. Todella hyvin tehty viini tässä hintaluokassa!

1. Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc B28 2021 3/5
2. Bestheim Riesling Premium Réserve 2018 3/5
3. Moselland Riesling Kabinett 2021 3/5
4. Torres San Valentin Parellada 2021 3/5
5. Gloria Grillo 2020 2/5
6. Frey Katharinenhof Silvaner Riesling 2021 2/5
7. Blanc Pescador 2/5
8. Helle Rivaner Riesling 2021
9. Devil’s Rock Riesling 2020 2/5
10. Tarapacá Santa Cecilia Chardonnay 2021 1/5

Kyykkypunaviinien makutestin tulokset

Punaviinisarjan voittanut Viña Albali Tempranillo Organic on Jonten mukaan "aivan liian helposti juotava spanskipunkku". Viinin hinta on Alkossa 7,99 euroa.

–  Se sopii kesällä esimerkiksi grillatun possun tai kanan kanssa ja tietysti pizzan kanssa ihan loistava.

1. Viña Albali Tempranillo Organic 2020 2/5
2. Santa Helena Varietal Cabernet Sauvignon 2021 2/5
3. Gato Negro Cabernet Sauvignon 2021
4. Icono Cabernet Sauvignon 2020 2/5
5. 2u Duas Uvas 2020 2/5
6. The Original M8 2019 2/5
7. Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2021 2/5
8. Espíritu de Chile Shiraz Cabernet 2021 2/5
9. El Copero 2020 1/5
10. Hardys BIN 343 Cabernet Shiraz 2021 1/5

Katso myös video: Halpa vs. kallis: Onko 8 euron punaviini oikeasti yhtä hyvää kuin 30 euron punaviini?

Halpa vs. kallis: Onko 8 euron punaviini oikeasti yhtä hyvää kuin 30 euron punaviini? 5:43
Halpa vs. kallis -sarjassa maisteltiin punaviinejä viime vuonna. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!