Natalia Salmela järkyttyi ruokakaupassa – ihmiset heittävät roskiin täysin syömäkelpoisen raaka-aineen: "Huhhuh, mikä kilohinta tulee"

Tämä näky ruokakaupassa sai Natalia Salmelan järkyttymään 0:14 Tämä näky ruokakaupassa sai Natalia Salmelan järkyttymään
KATSO VIDEO: Tämä näky ruokakaupassa sai Natalia Salmelan järkyttymään.

Ethän sinä heitä kesän kotimaisen sesonkiraaka-aineen parasta osaa roskiin?

White Trash Disease -blogistaan tunnettu lifestylevaikuttaja ja yrittäjä Natalia Salmela törmäsi ruokakaupan vihannesosastolla surulliseen näkyyn: kesäsipulien viereen oli tuotu pahvilaatikko, jonne oli kerääntynyt kasa sipulien varsia. Salmela kirjoitti aiheesta kipakasti Instagram-tarinoissaan viikonloppuna.

– Siis anteeksi, mutta pakko postata tämä rikos ihmiskuntaa ja kauden kasviksia vastaan. Ihan oikeasti jengi heittää kaupassa nippusipulien varret bioon. Siis MITÄ! Porkkanan ja nauriksen naatit vielä jotenkin koitan ymmärtää (nekin voi heittää vaikka lettutaikinaan), mutta siis nippusipulin koko pointti on tuo vihreä varsi. Miksi muuten ostaa varsisipulia? Mä olen aika järkyttynyt tästä, Salmela tiivisti ajatuksensa Instagramissa.

"Huhhuh, mikä kilohinta tulee"

Salmela on tunnettu myös Satokausikalenterin osakkaana, joten kasvikset ja niiden puolesta puhuminen ovat hyvin lähellä hänen sydäntään. Siksi tällaisen ruokahävikin syntyminen tuntui yrittäjästä erityisen pahalta.

– Huhhuh, mikä kilohinta tulee sille pienelle valkoiselle osalle. Mutta siis ennen kaikkea tuo vihreä osahan on kesäsipulissa "se juttu". Muutenhan voi ostaa vain tavallista keltasipulia.

Natalia Salmela kertaa ruokakauppatunnelmiaan vielä MTV Uutisille ja kuvailee "saaneensa lähes sydänkohtauksen" huomatessaan varsia täynnä olevan pahvilaatikon. Aluksi Salmela mietti, olisiko pahvilaatikko tuotu kaupan henkilökuntaa ajatellen, että sinne voisi nyppiä huonoksi menneitä sipulin varsia pois. Kun Salmela sitten kirjoitti aiheesta Instagramissa ja pyysi seuraajiltaan kommentteja, kävi ilmi, että moni ei oikeasti tiennyt sipulin varsien olevan syötävää.

– Hevi-osaston myyjät kertoivat, että tämä on valitettavasti ihan yleinen ilmiö. Sain myös kommentteja, joissa kerrottiin torimyyjien jopa kysyvän joskus asiakkailta, että otetaanko nämä varret pois.

Luulevatko hyvätuloiset heittävänsä "rikkaruohot" pois?

Keskusteluun liittyneet myyjät kertoivat Salmelalle myös, että elintarvikkeiden hintojen nousu on lisännyt asiakkaiden kikkailua hedelmä- ja vihannesosastolla. 

– Tullaan oman veitsen kanssa suurin piirtein kauppaan ja leikataan ananaksesta tai kukkakaalista kanta ja lehdet pois, jotta saadaan kilohintaa alas.

Kesäsipulien kohdalla hintakikkailusta ei kuitenkaan voinut olla kyse, sillä sipuleita myytiin nippuhintaan kilohinnan sijasta. Käytännössä ihmiset jättivät siis sipulin "parhaan osan" pois, mutta maksoivat siitä silti. Salmela miettii, voisiko kyse olla siitä, että kaupassa asioi paljon hyvätuloisia asiakkaita, jotka kuvittelevat nappaavansa sipulista sen parhaimman osan mukaansa.

– Tunnen ihmistyypin. Lukioaikaisen exäni hyvätuloinen toimitusjohtajaisä osti aina vai sisäfileetä kaasugrilliinsä, koska "köyhät ostaa läskisoosilihaa". Ei muuten osannut edes tehdä sitä pihviä vaan kärtsäsi aina. Mutta mitään muuta ei voinut ostaa, kun piti vain näyttää, että rahaa on. Hän varmaan tuolla nyppii noita sipuleiden varsia pois rikkaruohoina, Salmela havainnoillisti Instagram-tarinoissaan.

Salmela vertaa varsien hyödyntämättä jättämistä osuvasti hittileivonnaiseen.

– Vähän niin kuin ostaisi laskiaispullan, mutta kaapisi sieltä kaikki hillot ja kermavaahdot roskikseen.

Näin kesäsipulin varret kannattaa hyödyntää

Suurin syy varsien hyödyntämättömyyteen vaikutti kuitenkin Salmelan saaneiden vastausten perusteella olevan se, etteivät ihmiset tienneet varsien olevan käyttökelpoista syötävää. Jotkut kertoivat myös kuulleensa vanhemmiltaan tai esimerkiksi anopiltaan, ettei vihreitä osia voisi syödä niihin kertyvien torjunta-aineiden tai lannoitteiden takia. Tämä väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Tällä samalla logiikalla ei saisi syödä avomaalta mitään maan päällä kasvavaa, kuten kaalia tai herneitä. 

Mihin kesäsipulin varret sitten ruoanlaitossa kannattaa hyödyntää? 

Kesällä varret ovat mitä parhainta herkkua esimerkiksi varhaisperunoiden kanssa. Voista, sipulin varsista ja suolasta voi tehdä helposti herkullisen kastikkeen potuille. Lisäksi sipulin varsia voi pilkkoa vaikka hodareiden väliin, salaatteihin, leivän päälle tai vaikka lohikeittoon. 

– Varret voi myös säilöä pilkkomalla ja laittamalla pakastimeen. Oma paras vinkkini on, että laittaa sipulit kokonaisena grilliin ja sieltä ne saa maukkaana ruokapöytään. 

Sipulikohusta koitui kuitenkin Salmelan mukaa myös jotain hyvää: viikonloppuna monet suomalaiset innostuivat kokkamaan sipulinvarsista erilaisia ruokia ja lähettivät tuotoksistaan kuva- sekä videomateriaalia. Salmelan sipulisisällöt tavoittivat viikonlopun aikana yli 65 000 suomalaista Instagramissa.

– Tuli ihanan paljon ihmisiltä viestejä ja käyttövinkkejä. Nyt on ainakin suomalaisia taas valistettu, Salmela summaa. 

Kokeile kotona esimerkiksi tätä ohjetta kesäsipulin varsista: Unholaan jäänyt kastike kruunaa uudet perunat – koska olet viimeksi syönyt?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat