Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Natalia Salmela järkyttyi ruokakaupassa – ihmiset heittävät roskiin täysin syömäkelpoisen raaka-aineen: "Huhhuh, mikä kilohinta tulee"

0:14Tämä näky ruokakaupassa sai Natalia Salmelan järkyttymäänKATSO VIDEO: Tämä näky ruokakaupassa sai Natalia Salmelan järkyttymään.
Julkaistu 13.06.2022 12:53

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ethän sinä heitä kesän kotimaisen sesonkiraaka-aineen parasta osaa roskiin?

White Trash Disease -blogistaan tunnettu lifestylevaikuttaja ja yrittäjä Natalia Salmela törmäsi ruokakaupan vihannesosastolla surulliseen näkyyn: kesäsipulien viereen oli tuotu pahvilaatikko, jonne oli kerääntynyt kasa sipulien varsia. Salmela kirjoitti aiheesta kipakasti Instagram-tarinoissaan viikonloppuna.

– Siis anteeksi, mutta pakko postata tämä rikos ihmiskuntaa ja kauden kasviksia vastaan. Ihan oikeasti jengi heittää kaupassa nippusipulien varret bioon. Siis MITÄ! Porkkanan ja nauriksen naatit vielä jotenkin koitan ymmärtää (nekin voi heittää vaikka lettutaikinaan), mutta siis nippusipulin koko pointti on tuo vihreä varsi. Miksi muuten ostaa varsisipulia? Mä olen aika järkyttynyt tästä, Salmela tiivisti ajatuksensa Instagramissa.

Lue myös: Kaikkien aikojen paras kesäkeitto – Satu paljastaa salaisen ainesosan: "Murustan sitä nykyisin joukkoon kokonaisen paketillisen"

"Huhhuh, mikä kilohinta tulee"

Salmela on tunnettu myös Satokausikalenterin osakkaana, joten kasvikset ja niiden puolesta puhuminen ovat hyvin lähellä hänen sydäntään. Siksi tällaisen ruokahävikin syntyminen tuntui yrittäjästä erityisen pahalta.

– Huhhuh, mikä kilohinta tulee sille pienelle valkoiselle osalle. Mutta siis ennen kaikkea tuo vihreä osahan on kesäsipulissa "se juttu". Muutenhan voi ostaa vain tavallista keltasipulia.

Natalia Salmela kertaa ruokakauppatunnelmiaan vielä MTV Uutisille ja kuvailee "saaneensa lähes sydänkohtauksen" huomatessaan varsia täynnä olevan pahvilaatikon. Aluksi Salmela mietti, olisiko pahvilaatikko tuotu kaupan henkilökuntaa ajatellen, että sinne voisi nyppiä huonoksi menneitä sipulin varsia pois. Kun Salmela sitten kirjoitti aiheesta Instagramissa ja pyysi seuraajiltaan kommentteja, kävi ilmi, että moni ei oikeasti tiennyt sipulin varsien olevan syötävää.

shutterstock_135943838 copySalmela kertoi Instagramissa järkyttyneensä ruokakaupassa nähdessään sipulinvarsia täynnä olevan laatikon.Shutterstock/Natalia Salmela

– Hevi-osaston myyjät kertoivat, että tämä on valitettavasti ihan yleinen ilmiö. Sain myös kommentteja, joissa kerrottiin torimyyjien jopa kysyvän joskus asiakkailta, että otetaanko nämä varret pois.

Luulevatko hyvätuloiset heittävänsä "rikkaruohot" pois?

Keskusteluun liittyneet myyjät kertoivat Salmelalle myös, että elintarvikkeiden hintojen nousu on lisännyt asiakkaiden kikkailua hedelmä- ja vihannesosastolla. 

– Tullaan oman veitsen kanssa suurin piirtein kauppaan ja leikataan ananaksesta tai kukkakaalista kanta ja lehdet pois, jotta saadaan kilohintaa alas.

Kesäsipulien kohdalla hintakikkailusta ei kuitenkaan voinut olla kyse, sillä sipuleita myytiin nippuhintaan kilohinnan sijasta. Käytännössä ihmiset jättivät siis sipulin "parhaan osan" pois, mutta maksoivat siitä silti. Salmela miettii, voisiko kyse olla siitä, että kaupassa asioi paljon hyvätuloisia asiakkaita, jotka kuvittelevat nappaavansa sipulista sen parhaimman osan mukaansa.

– Tunnen ihmistyypin. Lukioaikaisen exäni hyvätuloinen toimitusjohtajaisä osti aina vai sisäfileetä kaasugrilliinsä, koska "köyhät ostaa läskisoosilihaa". Ei muuten osannut edes tehdä sitä pihviä vaan kärtsäsi aina. Mutta mitään muuta ei voinut ostaa, kun piti vain näyttää, että rahaa on. Hän varmaan tuolla nyppii noita sipuleiden varsia pois rikkaruohoina, Salmela havainnoillisti Instagram-tarinoissaan.

Salmela vertaa varsien hyödyntämättä jättämistä osuvasti hittileivonnaiseen.

– Vähän niin kuin ostaisi laskiaispullan, mutta kaapisi sieltä kaikki hillot ja kermavaahdot roskikseen.

Näin kesäsipulin varret kannattaa hyödyntää

sipuli2Aihe herätti keskustelua Instagramissa viikonloppuna.Natalia Salmela/Instagram,

Suurin syy varsien hyödyntämättömyyteen vaikutti kuitenkin Salmelan saaneiden vastausten perusteella olevan se, etteivät ihmiset tienneet varsien olevan käyttökelpoista syötävää. Jotkut kertoivat myös kuulleensa vanhemmiltaan tai esimerkiksi anopiltaan, ettei vihreitä osia voisi syödä niihin kertyvien torjunta-aineiden tai lannoitteiden takia. Tämä väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Tällä samalla logiikalla ei saisi syödä avomaalta mitään maan päällä kasvavaa, kuten kaalia tai herneitä. 

Mihin kesäsipulin varret sitten ruoanlaitossa kannattaa hyödyntää? 

Kesällä varret ovat mitä parhainta herkkua esimerkiksi varhaisperunoiden kanssa. Voista, sipulin varsista ja suolasta voi tehdä helposti herkullisen kastikkeen potuille. Lisäksi sipulin varsia voi pilkkoa vaikka hodareiden väliin, salaatteihin, leivän päälle tai vaikka lohikeittoon. 

– Varret voi myös säilöä pilkkomalla ja laittamalla pakastimeen. Oma paras vinkkini on, että laittaa sipulit kokonaisena grilliin ja sieltä ne saa maukkaana ruokapöytään. 

Sipulikohusta koitui kuitenkin Salmelan mukaa myös jotain hyvää: viikonloppuna monet suomalaiset innostuivat kokkamaan sipulinvarsista erilaisia ruokia ja lähettivät tuotoksistaan kuva- sekä videomateriaalia. Salmelan sipulisisällöt tavoittivat viikonlopun aikana yli 65 000 suomalaista Instagramissa.

20220610_163534 (002) copyNatalia Salmela grillaa itse kesäsipulit kokonaisena grillissä.Natalia Salmela

– Tuli ihanan paljon ihmisiltä viestejä ja käyttövinkkejä. Nyt on ainakin suomalaisia taas valistettu, Salmela summaa. 

Kokeile kotona esimerkiksi tätä ohjetta kesäsipulin varsista: Unholaan jäänyt kastike kruunaa uudet perunat – koska olet viimeksi syönyt?

Lisää aiheesta:

Herätys, suomalaiset! Kotimaisen kasviksen sato uhkaa päätyä roskiinLidlin tupsutesti laajenee: "Ei ole järkevää roudata Suomeen biojätteeksi"Älä missään nimessä heitä roskiin! Edullinen raaka-aine jää yllättävän monelta hyödyntämättäMoni ei ole tajunnut käyttää ruokakaupan edullista herkkua: "Ehdottomasti lautaselle roskiksen sijaan!"Oletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmalta”Uskomatonta tuhlausta ja tietämättömyyttä!” – heittävätkö suomalaiset todella roskiin tämän syömäkelpoisen ruoan?
RuokakauppaRuokahävikkiRuokaSomehititMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa
  • ma08:15
    Hedelmät

    Hedelmä, jota kannattaa nyt ostaa – edukas kuitupommi!

  • 16.11.08:44
    Ruoka

    Asiakkaat keksivät kieron keinon hyödyntää punalapputarjouksia – näin kommentoivat Lidl, K- ja S-ryhmä

  • 13.11.16:57
    Ruoka

    Ennennäkemätön jauheliha kauppoihin

  • 12.11.06:44
    Ruoka

    Punalappuraivo repesi: Kaupan täti kertoo törkeästä "jemmausilmiöstä"

  • 11.11.09:50
    Ruoka

    "Punalappuhyökkäys" Salossa: S-marketissa meni kuppi nurin, kun asiakkaat keksivät porsaanreiän