Joko olet maistanut? Palkitut ja kehutut kuohuviinit vapuksi – 15 euron budjetti riittää!

shutterstock_1703840041
Etsinnässä hyvä kuohuviini vapuksi? Lue viiniasiantuntijoiden suositukset. Shutterstock

Vappukuohuviini mietinnässä? Kokosimme yhteen kolme viiniasiantuntijoiden suosittelemaa ja kansan rakastamaa kuohuviiniä vapun karkeloita ajatellen.

Etsinnässä hyvä kuohuviini vapuksi? MTV Uutisten Makuja-ruokasivusto koosti yhteen viimeisen vuoden aikana kilpailumenestystä niittäneitä kuohuviinejä sekä viiniasiantuntijoiden ajankohtaisia suosituksia. Näillä kuohuvilla kelpaa kilistellä vappuna ja vapun jälkeenkin arjen piristyksenä tai juhlahumussa.

Kuohuviinitrendeissä näkyy yksi selvä hitti: Roseeprosecco

Kuohuviinimarkkinoilla kirjaimellisesti kuohuu, sillä italialaiset proseccot ovat nyt kovassa nosteessa. Suomessa Alko tiedotti helmikuussa perinteisesti suurimman kuohuviinimaa Espanjan menettäneen ensimmäistä kertaa myyntiluvuissa paikkansa Italialle.

– Italian kuohuvaa myytiin tammikuussa 85 000 litraa ja Espanjan kuohuviinejä 84 000 litraa. Ero on hiuksenhieno, mutta historiallinen. Näyttävät pakkaukset ja raikas hedelmäisyys kiehtovat suomalaista kuluttajaa, kertoi tuotepäällikkö Karina Tiihonen.

Tiihosen mukaan historiallinen muutos on ainakin osittain roseeproseccon ansiosta.

– Vaaleanpunaisen ja kuplat yhdistävä roseeprosecco on osaltaan avittanut Italian suosiota yhdessä keveyden ja raikkauden trendin kanssa. Itse uskon Italian kuohuviinien kasvun jatkuvan, sillä se on kuohuviinimaana hyvin monipuolinen.

Myös viiniasiantuntija, Master of Wine Tuomas Meriluoto vahvistaa ilmiön. Tilastoista on havaittavissa roseekuohuviinien noste, jota on kasvattanut erityisesti huikean vastaanoton saanut roseeprosecco.

– Nythän on tavallaan ensimmäinen ”sesonki”, kun niitä on laajemmin saatavilla, joten kiinnostuneena tietenkin seurataan, miten ne otetaan vastaan, kun laajempi kuluttajajoukko hankkii kuohuviiniä. Alkon myymälöiden tilaukset ja netissä nähtävä porukan kiinnostus kyllä antavat viitteitä räjähdysmäisestä suosiosta.

Mikä kuohuviini vapuksi? Tässä herkkuja noin 15 euron budjetilla

Alla viinikilpailuissa menestyneitä ja viiniasiantuntijoiden suosittelemia kuohuviinejä vappuun.

Bernard-Massard Cuvèe -Organic Brut (15,48 €)

Viinilehti julisti maaliskuussa Vuoden kuohuviinin 2021. Vuoden kuohuviinien tastingissa oli maistossa 86 kuplajuomaa ja voittajaksi sokkomakutesteissä nousi Bernard-Massard Cuvèe -Organic Brut (15,48 €). Kyseessä on luxemburgilaisen viinitalon neljän lajikkeen luomukuohuva. Kuohuviini sopii erityisesti täyteläisille kala- ja äyriäisruoille.

– Viinin hedelmäisiä vivahteita täydentää hienostunut kermaisuus, makea mausteisuus ja paahteisuus, Viinilehden asiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo kommentoivat valintaa.

Casa Canevel Prosecco Rose (13,99 €)

Viiniasiantuntija Tuomas Meriluoto kertoo Casa Canevel Prosecco Rose’n olevan ”pidetyin ja kehutuin” roseeprosecco, joka on levinnyt jo laajalle Alkon myymälöihin.

– Tämä kielii siitä, että se on maultaan pidetty ja laadukkaaksi todettu. Casa Canevel on saavuttanut neljä tähteä Viinilehden arvosteluissa. Uskaltaisin väittää, että jos ei paras, niin ainakin yksi parhaista, mutta makuasioitahan nämä ovat, Meriluoto sanoo.

Casa Canevel Prosecco Rose on erittäin kuiva, vadelmainen ja hapokas kuohuviini.

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut (15,90 €)

Tämä hedelmäinen ja hapokas kuohuviini on niittänyt menestystä viinikilpailuissa ja valittiin Viinilehden Vuoden kuohuviiniksi 2020.

– Lindauerin Blanc de Blanc’s korjasi viime vuonna koko palkintopöydän ja on yksi Suomen myydyimpiä ”premiumluokan” kuohuviinejä - erityisesti samppanjanystävien ”arkiviiniksi” myös profiloitunut, Meriluoto sanoo.

Viinille on Meriluodon mukaan juuri lanseerattu myös kehuttu ”roseesisko”, mutta roseeversiota ei vielä ole kovin laajalti saatavissa Alkosta.

Master of Wine Tuomas Meriluoto järjestää keskiviikkona 28.4. klo 19 kuohuviineihin painottuvan instaliven yhdessä samppanjaguru, Master of Wine Essi Avellanin kanssa.

Kurkkaa myös vuoden 2020 kuohuviinisuositukset, joista löydät muun muassa edullisen samppanjan ja Suomen suosituimman cavan.

0:36


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja