Viinilehti: Vuoden 2021 paras kuohuviini ja paras samppanja – tämän 15 euron pullon haluavat kohta kaikki

kuohuviinit2021
Vuoden samppanja on Piper-Heidsieck Vintage Champagne Brut 2012 ja vuoden kuohuviini Bernard-Massard Cuvèe Organic Brut. Shutterstock/Alko

Viinilehden asiantuntijat ovat valinneet vuoden parhaan kuohuviinin ja vuoden parhaan samppanjan vuosimallia 2021. Molempien kategorioiden voittajat valikoituivat sokkomakutestillä kymmenien kuohuvien joukosta.

Viinilehden asiantuntijat ovat valinneet vuoden kuohuviinin ja vuoden samppanjan vuosimallia 2021. Vuoden samppanjaa valittaessa maistettiin kaikkiaan 53 samppanjaa, ja vuoden kuohuviinien tastingissa oli maistossa 86 kuplajuomaa.

Näin viinien valinta tehtiin:

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja -samppanja valintaa varten Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistoivat sokkona Viinilehden kuohuviini- ja samppanja-arvioiden parhaimmiston. Viinit ovat Alkon vakiovalikoimasta. Toisena vuotena peräkkäin viinien maahantuojilla oli mahdollisuus ilmoittaa kilpailuun myös tilausvalikoimassa olevia tuotteitaan. Myös ne maistettiin sokkona.

Kaikkien yli sadan tastingissa olleen viinin arviot löydät kootusti Viinilehden sivuilta.

Kilpailussa jaetiin tänä vuonna ensi kertaa myös hopeaa ja pronssia molemmissa kategorioissa. 

Viinilehden vuoden kuohuviini ja vuoden samppanja 2021

Vuoden samppanjaksi valittiin tänä vuonna Piper-Heidsieck Vintage Champagne Brut 2012 (60,50 €) ja vuoden kuohuviiniksi Bernard-Massard Cuvèe -Organic Brut (15,48 €).

TOP 3 Samppanjat 2021

  • KULTAA: Piper-Heidsieck Vintage Champagne Brut 2012
  • HOPEAA: Moët & Chandon Grand Vintage Champagne Brut 2012
  • PRONSSIA: Drappier Grande Sendrée Rosé Champagne Brut 2010

TOP 3 Kuohuviinit 2021

  • KULTAA: Bernard-Massard Cuvèe -Organic Brut
  • HOPEAA: Graf von Schönborn Rheingau Riesling Brut 2013
  • PRONSSIA: Louis Vallon Crémant de Bordeaux Rose Brut

"Valinnat sujuivat yllättävän helposti ja yksimielisesti"

– Tänä vuonna sekä Vuoden samppanjan että Vuoden kuohuviinin valinnat sujuivat yllättävän helposti – ja yksimielisesti. Jaamme nyt ensi kertaa myös hopean ja pronssin, eikä niidenkään valintoja pitkään jouduttu miettimään, kilpailun tuomarit, Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund, kommentoivat.

Tuomariston mukaan voittajasamppanjassa on kehittyneisyydestään huolimatta upean kypsää hedelmäisyyttä, kermaisuudella ja viehättävällä paahteisuudella höystettynä.

Viinilehden Vuoden samppanja 2021
Piper-Heidsieck Vintage Champagne Brut 2012, AC Champagne, Ranska (60,50 €)

Hienostunut, hieman kehittynyt, paahteisen hedelmäinen, hyvin monivivahteinen ja herkullinen vuosikertasamppanja.
Ruokasuositus: Tyylikkäät kala- ja äyriäisruoat hapokkaiden kastikkeiden kera.

Viinilehden Vuoden kuohuviini 2021
Bernard-Massard Cuvèe Organic Brut, Bernard-Massard, Luxemburg (15,48 €)  

Kypsän hedelmäinen, hennon kermainen, makean mausteinen ja miellyttävän paahteinen kuohuviini.
Ruokasuositus: Täyteläiset kala- ja äyriäisruoat, hieman maustetumpinakin versioina.

– Elegantin viinin harmonisuus hurmasi meidät. Pronssi jaettiin hieman hieman hintavalle, mutta erittäin harmoniselle ja tyylikkäälle roseesamppanjalle.

Berglundin ja Rinta-Huumon mukaan oli iloinen yllätys huomata, että kuohuviinikisan voittoon nousi pitkään Suomen markkinoita ilahduttaneenluxemburgilaisen Bernard-Massardin viinitalon neljän lajikkeen luomukuohuva.

– Viinin hedelmäisiä vivahteita täydentää hienostunut kermaisuus, makea mausteisuus ja paahteisuus. Hopea meni tyylikkäästi kehittyneelle vuosikerta-rieslingille ja pronssi parhaalle roseekuohuvalle.

"Julkistus vaikuttaa yleensä aina viinien saatavuuteen"

Kuten jo viime vuonna kerroimme, viiniasiantuntijoiden suositukset ja kilpailuvoittajat vaikuttavat yleensä vahvasti kuluttajakäyttäytymiseen. Erityisesti edullisemman hintaluokan juomat saatetaan viedä käsistä ja ne voivat hetkellisesti loppua Alkosta.

– Kuohuviinien julkistus vaikuttaa yleensä aina juomien saatavuuteen, Viinilehden päätoimittaja Riikka Huotari kertoi viime keväänä MTV:lle vuoden kuplivien valinnasta.

Kaikkien yli sadan tastingissa olleen viinin arviot löydät kootusti Viinilehden sivuilta. Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund arvioivat valitsemiaan vuoden parhaita samppanjoita ja kuohuviinejä Viinilehden viinilivessä eli Facebook-tastingissa keskiviikkona 18.3. klo 17.30. Voit seurata lähetystä Viinilehden Facebook-sivun kautta.


***

Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero 0:48

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat