9:04

Cava, prosecco vai samppanja? Suomalainen viiniasiantuntija neuvoo juhlajuoman valinnassa: "Ei kannata hirveästi kiinnittää huomiota siihen..."

Huomenta Suomi Extra -lähetyksessä vierailleen Master of Wine Essi Avellanin mukaan maailmalla vallitsee tällä hetkellä kuohuviini- ja samppanjabuumi – ihmiset tykkäävät juoda kevyempiä juomia. Eikä kuohuvia haluta ainoastaan juoda, vaan niistä halutaan myös oppia lisää.

Samppanjaa lähdetään maistelemaan kuin mitä tahansa muutakin viiniä, mutta sillä erotuksella, kuplat tuovat nautintoon oman lisäelementtinsä.

– Ei kannata hirveästi kiinnittää huomiota siihen, miltä kuplat näyttävät lasissa, sillä jokainen lasi on erilainen, Avellan opastaa samppanjan maistelun saloihin.

Prosecco hurjassa suosiossa

Espanjalainen cava, italialainen prosecco ja ranskalainen samppanja ovat kaikki suosittuja, mutta täysin erilaisia juomia. Samppanja tulee Champagnen maakunnasta, jossa on Avellanin mukaan hyvin erityislaatuinen ilmasto ja maaperä, ja täällä tuotetut viinit ovatkin luonteeltaan hyvin hapokkaita.

– Cava on tuotettu samppanjamenetelmällä, mutta eri lajikkeista ja täysin eri ympäristössä. Hapokkuudeltaan se on lempeämpi ja pehmeämpi, mutta myös lyhytikäisempi, Avellan toteaa. 

Prosecco valmistetaan puolestaan tankkimenetelmällä täysin omista lajikkeistaan. Avellanin mukaan proseccon hurjaa suosiota selittää muun muassa se, että kuohuva on tyyliltään hyvin pehmeä ja neutraali – se on erinomainen kuohuva aloittelevalle juomaharrastajalle.

– Seuraavan viiden vuoden aikana proseccon tuotannon odotetaan nousevan miljardiin pulloon, Avellan kertoo.

Miten valita hyvä viini? Millainen vaikutus ilmastonmuutoksella on kuohuviineille ja samppanjoille? Mikä tekee samppanjasta erityisen juoman? Katso koko haastattelu videolta.  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja