"Joitain viinejä maistetaan monta kertaa" – näin laivaviinit päätyvät matkustajien laseihin

viinipullot
Laivaston viinit ovat pitkän valintaprosessin tulosta. Shutterstock

Risteilyaluksilla tarjolla olevat laivaviinit ovat monelle meistä tuttuja, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, millaisen prosessin viinit käyvät läpi ennen niiden päätymistä laivamatkustajien laseihin?

Laivaviinit valitaan sekä Silja Linen että Viking Linen laivoille kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Silja Linelle viinit valitsee kymmenen hengen tiimi, joka sokkomaistelee kaikki varteenotettavat vaihtoehdot tasapuolisuuden takaamiseksi. Raati maistelee kahden päivän aikana noin satakunta viiniä; ensimmäisenä päivänä kuohu-ja valkoviinit, toisena punaviinit.

– Haastavinta on muistaa ensimmäisten joukosta ne, jotka omasta mielestä menevät jatkoon. Kun laskee, että joitain viinejä maistetaan monta kertaa, maistelukertoja tulee todella monta, Silja Linen sommelier Erkki Rintala kertoo.

Ennen kuin viinit päätyvät raatilaisten laseihin, tätä ennen tuotepäällikkö on jo tehnyt suuremman valinnan tavarantoimittajien lähettämistä näytteistä. Tuotepäällikkö karsii näytteiden joukosta ne viinit, jotka sopivat tiettyyn hintaluokkaan. Viinitalon pitää myös pystyä tuottamaan tarpeeksi viiniä vastaamaan laivojen suurta kysyntää.

Myös Viking Linella laivastonviinit ovat ammattitaitoisesta henkilökunnasta koostuvan laajan viiniraadin maistelemia ja valitsemia.

Tuoksu on yksi tärkeimmistä kriteereistä

Mutta millaista viiniä sitten haetaan?

– Etsitään niin tasapainoinen viini kuin mahdollista. Kiinnitetään huomiota hapokkuuteen, raikkauteen, hedelmäisyyteen, jälkimakuun ja punaviineissä tanniinisuuteen. Kaikkien tulee olla sopusoinnussa keskenään. Näin päästään hienoon ja tasapainoiseen viiniin, jota on helppo suositella asiakkaille aina aloittelijoista vaativimmille viiniharrastajille, Rintala kertoo.

Miehen mukaan viinissä tulisi kiinnittää huomiota etenkin tuoksuun. Jos maku seuraa tuoksua, viinissä on pitkä jälkimaku.

– Mitä pidempi jälkimaku, sitä laadukkaampi viini on kyseessä, Rintala selittää.

Viking Linella halutun viinityypin tulee olla helposti juotavaa, ja sen tulee sopia monenlaisten ruokien kumppaniksi monenlaisille kuluttajille. Kun päätöstä tehdään, ekologisuudesta saattaa olla viinille etua.  

Pyrkii olemaan viinitrendien edelläkävijä 

Rintalan mukaan viineissä mennään usein trendien mukaan, vaikka viinin tuottajamaalla ei sinänsä olekaan merkitystä. Viime vuosina esimerkiksi Italian ja Saksan viinit ovat olleet hyvin esille. Trendit ovat hyvin tärkeässä roolissa myös Viking Linen laivaviinejä valittaessa.

Viking Linen tiedotuspäällikön Christa Grönlundin mukaan laivayhtiö on saanut paljon kiitosta siitä, että he ovat onnistuneet toimimaan edelläkävijöinä viinitrendien suhteen. Esimerkiksi Viini-lehdessä vuoden 2016 samppanjaksi valittu Charles Heidsieck oli jo sitä ennen valittu Viking Linen laivaston samppanjaksi.

Essi Avellan tekee yhteistyötä Viking Linen kanssa, ja hänen kauttaan on löytynyt laivoille myyntiin runsaasti ”helmiä” samppanjan ystäville erinomaisella hinnalla, Grönlund toteaa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.