Risteilyaluksilla tarjolla olevat laivaviinit ovat monelle meistä tuttuja, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, millaisen prosessin viinit käyvät läpi ennen niiden päätymistä laivamatkustajien laseihin?
Laivaviinit valitaan sekä Silja Linen että Viking Linen laivoille kahdeksi vuodeksi kerrallaan.
Silja Linelle viinit valitsee kymmenen hengen tiimi, joka sokkomaistelee kaikki varteenotettavat vaihtoehdot tasapuolisuuden takaamiseksi. Raati maistelee kahden päivän aikana noin satakunta viiniä; ensimmäisenä päivänä kuohu-ja valkoviinit, toisena punaviinit.
– Haastavinta on muistaa ensimmäisten joukosta ne, jotka omasta mielestä menevät jatkoon. Kun laskee, että joitain viinejä maistetaan monta kertaa, maistelukertoja tulee todella monta, Silja Linen sommelier Erkki Rintala kertoo.
Ennen kuin viinit päätyvät raatilaisten laseihin, tätä ennen tuotepäällikkö on jo tehnyt suuremman valinnan tavarantoimittajien lähettämistä näytteistä. Tuotepäällikkö karsii näytteiden joukosta ne viinit, jotka sopivat tiettyyn hintaluokkaan. Viinitalon pitää myös pystyä tuottamaan tarpeeksi viiniä vastaamaan laivojen suurta kysyntää.