Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuusi tyypillistä viinimyyttiä – nämä kannattaa unohtaa välittömästi!

8:16Suomen paras viinin tuntija
Julkaistu 16.06.2018 17:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vaikka viineihin liittyy paljon sääntöjä, monet näistä säännöistä ovat sellaisia, jotka eivät päde enää nykypäivänä. Seuraavat ihmisten mieliin pinttyneet säännöt kaipaavat päivitystä. 

Videolla keskustellaan viineistä Sommelierit ry:n puheenjohtaja Samuil Angelovin sekä vuoden Sommelieri Kirsi Seppäsen kanssa. 

Viinimaailma on tänä päivänä mielenkiintoisempi ja jännittävämpi kuin koskaan ennen. Tämän myötä myös monet vanhat viineihin liittyvät säännöt joutavat romukoppaan. 

Seuraavat tunnetut säännöt ovat sellaisia, jotka kannattaa unohtaa välittömästi! 

1. Valkoviiniä kalalle, punaviiniä lihalle

Vaikka jotkut klassiset makuparit toimivat aina, tämä sääntö on sellainen, joka vaatii tulla rikotuksi. Vaaleiden kalojen kanssa kannattaa pysytellä valkoviinissä, mutta rasvaisille kaloille, kuten lohelle ja tonnikalalle, matalatanniininen punaviini voi olla oikein oiva vaihtoehto.

Sama sääntö pätee myös toisin päin; runas valkoviini voi olla paras valinta esimerkiksi broilerille, vasikalle tai porsaanlihalle. 

LUE MYÖS: Viiniasiantuntija kannustaa: Tarjoile samppanjaa ranskalaisten kera – etkä voit mennä pieleen!

2. Tarjoile valkoviini aina kylmänä

osteri viiniAromit eivät pääse oikeuksiinsa, jos viini tarjoillaan liian kylmänä.Shutterstock

Kuumasta kesäpäivästä huolimatta valkoviiniä ei koskaan tulisi tarjoilla suoraan jääkaapista. Haluat taatusti tuoda viinin aromit esille, et piilottaa niitä samaan tapaan kuin jääkylmiä shotteja tarjoiltaessa.

Parhaan makuelämyksen saamiseksi nosta valkoviinipullo jääkaapista pöydälle noin 20 minuutiksi ennen tarjoilua.

3. Juo vain tunnetun viinialueen viinejä

Vaikka rakastaisitkin Loiren laakson Sauvignon Blanc -viinejä, kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan myös vähemmän tunnettuja viinialueita, sillä jokaisella alueella on omat erityispiirteensä. Maistamalla esimerkiksi samasta rypäleestä, mutta eri viinialueilta tulevia viinejä, voit löytää uuden suosikin aiempaa suosikkiasi edullisemmalla hinnalla.

4. Parhaat viinit tulevat Länsi-Euroopasta

viinitKoko maailma on täynnä hyviä viinejä ja viinitiloja.Shutterstock

Vaikka Ranska, Espanja, Italia ja Saksa ovat tunnettuja viinimaita, uuden maailman viinejä ei lainkaan kannata väheksyä. Esimerkiksi Uudesta-Seelannista ja Etelä-Afrikasta löytyy paljon mielenkiintoisia ja maukkaita viinejä, joita kannattaa lähteä kokeilemaan ennakkoluulottomasti.

5. Kierrekorkkiviinit ovat laadultaan huonoja

Viiniä ei koskaan tulisi tuomita sen korkin perusteella. Kaukana ovat ne ajat, jolloin kierrekorkki viittasi aitokorkkisia huonompaan laatuun. Uudesta-Seelannista liikkeelle lähtenyt tapa sulkea viinipullot kierrekorkilla on rantautunut viinitiloille ympäri maailmaa.

Aidot korkit ovat paitsi kalliimpia, ne ovat herkemmin pilantuvia. Kierrekorkit säilyvät pidempään ja estävät näin ollen viiniä hapettumasta.

LUE MYÖS: Kuusi merkkiä, jotka paljastavat pilaantuneen viinin – näiden pitäisi saada hälytyskellot soimaan! 

6. Mitä parempi viini, sitä enemmän se maksaa

nainen viini viinilasiViinejä valittaessa hinta ei välttämättä ole tae laadusta.Shutterstock

Aivan kuten monessa muussakin asiassa, myöskään viinissä hinta ei aina takaa laatua. Vaikka superkallis toscanalainen harvinaisuus ei taatusti tuota sinulle pettymystä, löydät taatusti lähes yhtä laadukkaita ja maukkaita viinejä myös muista hintakategorioista.

Lähde: Purewow

Lisää aiheesta:

Luulitko sinäkin, että roseeviinit valmistetaan näin? Asiantuntija murtaa myytit: "Täyttä puppua"Asiatuntija kertoo, miten järjestät viinitastingin – älä tee aloittelijan mokaa: "Maistelu saattaa olla hankalaa"Luulitko, että kalan kanssa kuuluu nauttia valkoviiniä? Viiniasiantuntija tyrmää yleisen väitteen: Hölynpölyä!Näin saat viinin maistumaan heti paremmalta – viiniasiantuntija paljastaa helpot niksit "Joitain viinejä maistetaan monta kertaa" – näin laivaviinit päätyvät matkustajien laseihin 3 yleistä viinikysymystä: Näitä et kehtaa esittää ääneen
JuomatViinitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • 26.9.17:03
    Viinit

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Viinit

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"

  • 25.9.15:56
    Sokeri

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa