Kuusi tyypillistä viinimyyttiä – nämä kannattaa unohtaa välittömästi!

Suomen paras viinin tuntija 8:16 Suomen paras viinin tuntija

Vaikka viineihin liittyy paljon sääntöjä, monet näistä säännöistä ovat sellaisia, jotka eivät päde enää nykypäivänä. Seuraavat ihmisten mieliin pinttyneet säännöt kaipaavat päivitystä. 

Videolla keskustellaan viineistä Sommelierit ry:n puheenjohtaja Samuil Angelovin sekä vuoden Sommelieri Kirsi Seppäsen kanssa. 

Viinimaailma on tänä päivänä mielenkiintoisempi ja jännittävämpi kuin koskaan ennen. Tämän myötä myös monet vanhat viineihin liittyvät säännöt joutavat romukoppaan. 

Seuraavat tunnetut säännöt ovat sellaisia, jotka kannattaa unohtaa välittömästi! 

1. Valkoviiniä kalalle, punaviiniä lihalle

Vaikka jotkut klassiset makuparit toimivat aina, tämä sääntö on sellainen, joka vaatii tulla rikotuksi. Vaaleiden kalojen kanssa kannattaa pysytellä valkoviinissä, mutta rasvaisille kaloille, kuten lohelle ja tonnikalalle, matalatanniininen punaviini voi olla oikein oiva vaihtoehto.

Sama sääntö pätee myös toisin päin; runas valkoviini voi olla paras valinta esimerkiksi broilerille, vasikalle tai porsaanlihalle. 

2. Tarjoile valkoviini aina kylmänä

Kuumasta kesäpäivästä huolimatta valkoviiniä ei koskaan tulisi tarjoilla suoraan jääkaapista. Haluat taatusti tuoda viinin aromit esille, et piilottaa niitä samaan tapaan kuin jääkylmiä shotteja tarjoiltaessa.

Parhaan makuelämyksen saamiseksi nosta valkoviinipullo jääkaapista pöydälle noin 20 minuutiksi ennen tarjoilua.

3. Juo vain tunnetun viinialueen viinejä

Vaikka rakastaisitkin Loiren laakson Sauvignon Blanc -viinejä, kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan myös vähemmän tunnettuja viinialueita, sillä jokaisella alueella on omat erityispiirteensä. Maistamalla esimerkiksi samasta rypäleestä, mutta eri viinialueilta tulevia viinejä, voit löytää uuden suosikin aiempaa suosikkiasi edullisemmalla hinnalla.

4. Parhaat viinit tulevat Länsi-Euroopasta

Vaikka Ranska, Espanja, Italia ja Saksa ovat tunnettuja viinimaita, uuden maailman viinejä ei lainkaan kannata väheksyä. Esimerkiksi Uudesta-Seelannista ja Etelä-Afrikasta löytyy paljon mielenkiintoisia ja maukkaita viinejä, joita kannattaa lähteä kokeilemaan ennakkoluulottomasti.

5. Kierrekorkkiviinit ovat laadultaan huonoja

Viiniä ei koskaan tulisi tuomita sen korkin perusteella. Kaukana ovat ne ajat, jolloin kierrekorkki viittasi aitokorkkisia huonompaan laatuun. Uudesta-Seelannista liikkeelle lähtenyt tapa sulkea viinipullot kierrekorkilla on rantautunut viinitiloille ympäri maailmaa.

Aidot korkit ovat paitsi kalliimpia, ne ovat herkemmin pilantuvia. Kierrekorkit säilyvät pidempään ja estävät näin ollen viiniä hapettumasta.

6. Mitä parempi viini, sitä enemmän se maksaa

Aivan kuten monessa muussakin asiassa, myöskään viinissä hinta ei aina takaa laatua. Vaikka superkallis toscanalainen harvinaisuus ei taatusti tuota sinulle pettymystä, löydät taatusti lähes yhtä laadukkaita ja maukkaita viinejä myös muista hintakategorioista.

Lähde: Purewow

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.