Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jemmapullot hyötykäyttöön: Lisää tätä jauhelihakastikkeen joukkoon – ja maku voi parantua huomattavasti!

1:34Suomen ensimmäisessä kansainvälisen tason viinikilpailussa arvosteltiin sokkona yli 200 viiniä
Julkaistu 12.05.2019 14:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Lojuuko sinunkin kotonasi avattuja alkoholijuomia? Pullon pohjalle jääneitä viinin tai muiden alkoholijuomien tilkkoja ei kannata heittää menemään, vaan ottaa ne osaksi ruoanlaittoa. Vaikka juoma olisi jo parhaat päivänsä nähnyt, se voi parantaa ruoan makua uskomattomalla tavalla.

Videolta pääset tutustumaan Suomessa järjestettyjen viinikisojen kulisseihin. 

Monet kaappien aarteet, kuten hanaviinipakkauksen pohjalle jääneet viimeiset sentit tai kaapin päällä vuosia seisseen konjakkipullon sisältö, voivat oikein käytettynä olla herkullisen aterian salaisuus. 

Seuraavien vinkkien avulla saat ylimääräiset juomat hetkessä hyötykäyttöön.

1. Upota punaviini lihakastikkeeseen

Jos viinisi on muuttunut happamaksi, ei hätää, sillä sen voi hyvin käyttää niin punaviinikastikkeen valmistamiseen kuin tavallisen jauhelihakastikkeen maustamiseen. Loraus punaviiniä burgeripihvien joukkoon tai kasvispadan höysteeksi ei myöskään ole pahitteeksi. Punaviiniä kannattaa kokeilla rohkeasti myös kalaruokien, kuten tomaattisen kalapastan maustamiseen.

Ei kannata myöskään unohtaa klassikkojälkiruokaa; punaviinipäärynöitä. Myös monet muut hedelmät sopivat viiniä sisältävän herkun valmistukseen mainiosti. 

Viinin tehtävänä on antaa ruokiin hapokkuutta että makeutta. 

2. Valkoviiniä munakkaaseen

munakasLoraus viiniä tekee munakkaasta hetkessä astetta juhlavamman brunssiherkun.Shutterstock

Ilman kanssa kosketuksiin joutunut ja hieman hapettunut viini on erinomainen raaka-aine etenkin kalaruoille sopivien kermakastikkeiden ja marinadien valmistukseen, mutta sitä kannattaa kokeilla rohkeasti myös liharuokien maustamiseen. Herkullisen säväyksen loraus valkoviiniä antaa myös hieman yllättävälle ruoalle – munakkaalle.

Kannattaa muistaa, että valkoviini on oleellinen osa myös juustofonduen valmistusta: kaapin päälle unohtunut viini onkin varsin hyvä syy juustofondueillan järjestämiseen.

3. Valmista omaa etikkaa

Alkoholijuomista voi valmistaa myös maukasta etikkaa, jota voi käyttää monipuolisesti kaikenlaisten ruokien maustamiseen.

Expressen-sivuston mukaan kaikki kuivat punaviinit, samppanjat, sherryt ja muut väkevät viinit ovat hyviä etikan valmistukseen. Lisää erilaisia alkoholijuomia sisältävän seoksen joukkoon viidennes etikkaa ja anna levätä huoneenlämmössä pyyhkeellä peitettynä noin kuukauden ajan.

4. Sherry kruunaa keiton

maa-artisokkakeittoVäkevöidyt viinit antavat viimeisen silauksen keitoille.Shutterstock

Vahvat alkoholijuomat antavat makua yllättävän moneen ruokaan. Sherry, portviini ja marsala maustavat niin kermaiset keitot, liemet kuin kastikkeet. Konjakki, rommi ja viski antavat puolestaan viimeisen silauksen esimerkiksi lihapullille.

Hedelmäiset väkevät alkoholijuomat ovat loistavia hedelmäisten jälkiruokien, kuten luumujen, ananasten ja päärynöiden liekittämiseen.

MUISTA: Kun käytät alkoholijuomia ruoanlaitossa, varovaisuus on hyve. Alkoholia kannattaa lisätä vähän kerrallaan ja maistaa ennen juoman lisäämistä.

Lähde: Expressen

Lisää aiheesta:

Moni pilaa suositun alkoholijuoman hölmöllä ratkaisulla: "On yleinen harhaluulo, että…"Näin saat edullisen kuohuviinin maistumaan hetkessä paremmalta – neljä niksiä, jotka tekevät juomallesi ihmeitä Näin saat viinin maistumaan heti paremmalta – viiniasiantuntija paljastaa helpot niksit Mitä valita juomaksi sieniruoille? Juoma-asiantuntija: Nämä makuparit toimivat taatustiÄlä sorru klassiseen viinimokaan! Asiantuntija: Näiden ruokien kanssa roseeviiniä tulisi oikeasti nauttia Jäikö juhlimisesta juomia yli? Näin hyödynnät ne ruoanlaitossa
JuomatViinitRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 18:57
    Halpa vs. kallis

    Suora palaute Alkon kyykkykuoharista: "Haisee pullonpalautusautomaatilta"

  • 29.11.09:14
    Krapula

    Moni vannoo tämän krapulanehkäisykeinon nimeen – proviisori: Ei ainakaan mitään haittaa

  • 13.11.08:14
    Sokeri

    Tutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla

  • 4.11.14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • 31.10.11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"