1:34

Jemmapullot hyötykäyttöön: Lisää tätä jauhelihakastikkeen joukkoon – ja maku voi parantua huomattavasti!

Lojuuko sinunkin kotonasi avattuja alkoholijuomia? Pullon pohjalle jääneitä viinin tai muiden alkoholijuomien tilkkoja ei kannata heittää menemään, vaan ottaa ne osaksi ruoanlaittoa. Vaikka juoma olisi jo parhaat päivänsä nähnyt, se voi parantaa ruoan makua uskomattomalla tavalla.

Videolta pääset tutustumaan Suomessa järjestettyjen viinikisojen kulisseihin. 

Monet kaappien aarteet, kuten hanaviinipakkauksen pohjalle jääneet viimeiset sentit tai kaapin päällä vuosia seisseen konjakkipullon sisältö, voivat oikein käytettynä olla herkullisen aterian salaisuus. 

Seuraavien vinkkien avulla saat ylimääräiset juomat hetkessä hyötykäyttöön.

1. Upota punaviini lihakastikkeeseen

Jos viinisi on muuttunut happamaksi, ei hätää, sillä sen voi hyvin käyttää niin punaviinikastikkeen valmistamiseen kuin tavallisen jauhelihakastikkeen maustamiseen. Loraus punaviiniä burgeripihvien joukkoon tai kasvispadan höysteeksi ei myöskään ole pahitteeksi. Punaviiniä kannattaa kokeilla rohkeasti myös kalaruokien, kuten tomaattisen kalapastan maustamiseen.

Ei kannata myöskään unohtaa klassikkojälkiruokaa; punaviinipäärynöitä. Myös monet muut hedelmät sopivat viiniä sisältävän herkun valmistukseen mainiosti. 

Viinin tehtävänä on antaa ruokiin hapokkuutta että makeutta. 

2. Valkoviiniä munakkaaseen

Ilman kanssa kosketuksiin joutunut ja hieman hapettunut viini on erinomainen raaka-aine etenkin kalaruoille sopivien kermakastikkeiden ja marinadien valmistukseen, mutta sitä kannattaa kokeilla rohkeasti myös liharuokien maustamiseen. Herkullisen säväyksen loraus valkoviiniä antaa myös hieman yllättävälle ruoalle – munakkaalle.

Kannattaa muistaa, että valkoviini on oleellinen osa myös juustofonduen valmistusta: kaapin päälle unohtunut viini onkin varsin hyvä syy juustofondueillan järjestämiseen.

3. Valmista omaa etikkaa

Alkoholijuomista voi valmistaa myös maukasta etikkaa, jota voi käyttää monipuolisesti kaikenlaisten ruokien maustamiseen.

Expressen-sivuston mukaan kaikki kuivat punaviinit, samppanjat, sherryt ja muut väkevät viinit ovat hyviä etikan valmistukseen. Lisää erilaisia alkoholijuomia sisältävän seoksen joukkoon viidennes etikkaa ja anna levätä huoneenlämmössä pyyhkeellä peitettynä noin kuukauden ajan.

4. Sherry kruunaa keiton

Vahvat alkoholijuomat antavat makua yllättävän moneen ruokaan. Sherry, portviini ja marsala maustavat niin kermaiset keitot, liemet kuin kastikkeet. Konjakki, rommi ja viski antavat puolestaan viimeisen silauksen esimerkiksi lihapullille.

Hedelmäiset väkevät alkoholijuomat ovat loistavia hedelmäisten jälkiruokien, kuten luumujen, ananasten ja päärynöiden liekittämiseen.

MUISTA: Kun käytät alkoholijuomia ruoanlaitossa, varovaisuus on hyve. Alkoholia kannattaa lisätä vähän kerrallaan ja maistaa ennen juoman lisäämistä.

Lähde: Expressen

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja