Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä valita juomaksi sieniruoille? Juoma-asiantuntija: Nämä makuparit toimivat taatusti

Shutterstock
Julkaistu 09.09.2018 13:59

Emmi Niiniaho

Sienet ovat pääasiassa maultaan herkkiä. Valmistustapa ja sienten kanssa tarjottavat lisukkeet määrittävät sitä, millainen juoma sieniruokien kaveriksi kannattaa milloinkin valita.

VIDEO: Videolla kerrotaan, miten sienet kannattaa käsitellä keräämisen jälkeen.

Alkon valmennuspäällikkö ja intohimoinen sieniharrastaja Jaana Lokka-Palomäki vakuuttaa, että viinien ja muiden juomien valitseminen sieniruokien kaveriksi on loppupeleissä melko helppoa.

– Sienethän on pääasiassa aika herkkiä maultaan, mutta niiden kanssa käytettävät raaka-aineet ja valmistustapa, muun muassa voi, kerma ja etikka vaikuttavat enemmän juomien valintaan, Lokka-Palomäki kertoo.

Lue myös: Shamppanjaguru: tätä en joisi parsan kanssa

Jos ruoanlaitossa käyttää voita tai kermaa, jotka tuovat rasvaisuutta, kannattaa ruokajuomaksi valita jotain hapokasta, kuten rieslingiä, pinot grigio -rypäleestä tehtyä valkoviiniä tai olutta. Jos taas ruoassa on etikkaa, kaipaa se rinnalleen hedelmäisyyttä ja makeutta.

Sillä minkä kanssa sienet tarjoillaan, on luonnollisesti myös merkitystä. Jos sienimuhennoksen kyljessä on esimerkiksi pihvi, kannattaa juomaksi valita pinot noir, jos taas kalaa, niin hapokkaat rieslingit toimivat hyvin.

Varmat valinnat

Valkoviinit ovat yleisesti ottaen varmoja valintoja sieniruokien kaveriksi. Makutyypeistä varsinkin pirteät ja hedelmäiset valkoviinit toimivat. Etikan vastaparina taas toimii hieman makeutta tuova, puolikuiva valkoviini.

– Toki jos haluaa punaviiniä, niin sekin käy. Kunhan ei valitse hyvin tanniinista ja voimakasmakuista viiniä. Sienien kanssa kannattaa valita jokin marjaisa ja raikas punaviini, esimerkiksi viilennetty pinot noir, Lokka-Palomäki vinkkaa.

Yksi takuuvarma valinta viinien lisäksi on olut. Olut tuo monimuotoisuudessaan hapokkuutta, mutta myös makeaa ja runsasta aromia. Erityisen hyvin sienien kanssa sopivat hedelmäiset lagerit, pilsit ja vehnäoluet, joissa humalointi on maltillinen. Maanläheiset maut ja hapokkuus tekevät myös perinteisin menetelmin valmistetuista omenasiideristä hyvän valinnan. 

Itse viinin valmistuksessa sienien käyttö on harvinaista, mutta Koreassa valmistetaan viiniä matsutakeista, joissa on luonnostaan hyvin runsas aromi.

Myös sienten valmistukseen voi tuoda rikkaampaa makumaailmaa viinillä, käyttämällä ruoanlaitossa esimerkiksi sherryä. Sherry tuo hapokkuutta ja sienimäisiä aromeja, sekä rikastuttaa sieniruokien aromimaailmaa ja tekee siitä täyteläisempää.

Vaikka useimmat viinit toimivatkin sienten kaverina, tietynlaista punaviiniä kannattaa välttää.

– Todella vahvasti tanniiniset punaviinit saattavat aiheuttaa ei-toivottuja makuaistimuksia sieniruokien kanssa – lähestulkoon metallisen ja epämiellyttävän maun, sanoo Lokka-Palomäki.

Rohkeasti makupareja etsimään

Lokka-Palomäki etsii itse sienimetsältä kehnäsieniä ja herkkutatteja, joista voi valmistaa vaikka helpon muhennoksen. Sienimuhennos on itsessään niin herkullista, että kaveriksi ei välttämättä tarvitse kuin perunoita.

Testaa myös tätä reseptiä: Herkkutattirisotto - syksyn ylivoimainen suosikki

Herkutteluun sopivat Lokka-Palomäen mielestä herkkutattiraviolit, joiden päälle on ripoteltu tryffeliraastetta. Raviolit sopivat erityisen hyvin yhteen vivahteikkaan ja kehittyneen punaviinin tai paahteisen samppanjan kanssa. Lokka-Palomäki kehottaa sieniruokien ystäviä olemaan rohkeita juomavalinnoissaan.

– Monet mieltävät, että sienet ovat jotenkin hankalia, mutta juuri valmistustapa, esimerkiksi kermaisuus auttaa yhdistämään sienet viinien kanssa, Lokka-Palomäki rohkaisee.

Lisää aiheesta:

Nämä kolme viiniä asiantuntija ostaisi juhannukseksiMoni pilaa suositun alkoholijuoman hölmöllä ratkaisulla: "On yleinen harhaluulo, että…"Alko paljastaa suomalaisten selkeimmän hittijuoman jouluna – ole kuitenkin tarkkana, mitä nappaat ostoskoriin: "Joulupöytään ei saisi valita..."Alkon asiantuntija Taina paljastaa, mitä juomia joulupöytään kannattaa valita: Tässä paras makupari kinkulleMitä viiniä lampaan kaveriksi? Asiantuntijan takuuvarmat viinivinkit pääsiäispöytään Tämä makupari on syksyn hitti – yhdistä viini trendiherkun kanssa
SienetViinivinkitViinitJuomatRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sienet
  • Eilen06:11
    Myrkylliset kasvit

    Kohtalokas ateria Rovaniemellä 1978 muutti kaiken – salakavalan pulkkosienen vaarallisuuden syy on mysteeri

  • 26.10.17:25
    Ruoka

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • 21.10.17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 2.10.07:00
    Australia

    Australian myrkkysienimurhaaja aikoo valittaa tuomiostaan

  • 25.9.07:46
    Ruoka

    Outo sieni, jota kannattaa nyt poimia: "Todella maukas"