Mitä valita juomaksi sieniruoille? Juoma-asiantuntija: Nämä makuparit toimivat taatusti

Sienet ovat pääasiassa maultaan herkkiä. Valmistustapa ja sienten kanssa tarjottavat lisukkeet määrittävät sitä, millainen juoma sieniruokien kaveriksi kannattaa milloinkin valita.

VIDEO: Videolla kerrotaan, miten sienet kannattaa käsitellä keräämisen jälkeen.

Alkon valmennuspäällikkö ja intohimoinen sieniharrastaja Jaana Lokka-Palomäki vakuuttaa, että viinien ja muiden juomien valitseminen sieniruokien kaveriksi on loppupeleissä melko helppoa.

– Sienethän on pääasiassa aika herkkiä maultaan, mutta niiden kanssa käytettävät raaka-aineet ja valmistustapa, muun muassa voi, kerma ja etikka vaikuttavat enemmän juomien valintaan, Lokka-Palomäki kertoo.

Jos ruoanlaitossa käyttää voita tai kermaa, jotka tuovat rasvaisuutta, kannattaa ruokajuomaksi valita jotain hapokasta, kuten rieslingiä, pinot grigio -rypäleestä tehtyä valkoviiniä tai olutta. Jos taas ruoassa on etikkaa, kaipaa se rinnalleen hedelmäisyyttä ja makeutta.

Sillä minkä kanssa sienet tarjoillaan, on luonnollisesti myös merkitystä. Jos sienimuhennoksen kyljessä on esimerkiksi pihvi, kannattaa juomaksi valita pinot noir, jos taas kalaa, niin hapokkaat rieslingit toimivat hyvin.

Varmat valinnat

Valkoviinit ovat yleisesti ottaen varmoja valintoja sieniruokien kaveriksi. Makutyypeistä varsinkin pirteät ja hedelmäiset valkoviinit toimivat. Etikan vastaparina taas toimii hieman makeutta tuova, puolikuiva valkoviini.

– Toki jos haluaa punaviiniä, niin sekin käy. Kunhan ei valitse hyvin tanniinista ja voimakasmakuista viiniä. Sienien kanssa kannattaa valita jokin marjaisa ja raikas punaviini, esimerkiksi viilennetty pinot noir, Lokka-Palomäki vinkkaa.

Yksi takuuvarma valinta viinien lisäksi on olut. Olut tuo monimuotoisuudessaan hapokkuutta, mutta myös makeaa ja runsasta aromia. Erityisen hyvin sienien kanssa sopivat hedelmäiset lagerit, pilsit ja vehnäoluet, joissa humalointi on maltillinen. Maanläheiset maut ja hapokkuus tekevät myös perinteisin menetelmin valmistetuista omenasiideristä hyvän valinnan. 

Myös sienten valmistukseen voi tuoda rikkaampaa makumaailmaa viinillä, käyttämällä ruoanlaitossa esimerkiksi sherryä. Sherry tuo hapokkuutta ja sienimäisiä aromeja, sekä rikastuttaa sieniruokien aromimaailmaa ja tekee siitä täyteläisempää.

Vaikka useimmat viinit toimivatkin sienten kaverina, tietynlaista punaviiniä kannattaa välttää.

– Todella vahvasti tanniiniset punaviinit saattavat aiheuttaa ei-toivottuja makuaistimuksia sieniruokien kanssa – lähestulkoon metallisen ja epämiellyttävän maun, sanoo Lokka-Palomäki.

Rohkeasti makupareja etsimään

Lokka-Palomäki etsii itse sienimetsältä kehnäsieniä ja herkkutatteja, joista voi valmistaa vaikka helpon muhennoksen. Sienimuhennos on itsessään niin herkullista, että kaveriksi ei välttämättä tarvitse kuin perunoita.

Herkutteluun sopivat Lokka-Palomäen mielestä herkkutattiraviolit, joiden päälle on ripoteltu tryffeliraastetta. Raviolit sopivat erityisen hyvin yhteen vivahteikkaan ja kehittyneen punaviinin tai paahteisen samppanjan kanssa. Lokka-Palomäki kehottaa sieniruokien ystäviä olemaan rohkeita juomavalinnoissaan.

– Monet mieltävät, että sienet ovat jotenkin hankalia, mutta juuri valmistustapa, esimerkiksi kermaisuus auttaa yhdistämään sienet viinien kanssa, Lokka-Palomäki rohkaisee.

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja