Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

10 ainesosaa, jotka keittiöstäsi pitäisi löytyä: Näiden avulla teet entistä parempaa ruokaa!

Löytyyhän keittiöstäsi tuoretta valkosipulia?
Löytyyhän keittiöstäsi tuoretta valkosipulia?Shutterstock
Julkaistu 01.12.2015 17:30

MTV LIFESTYLE

Ota tästä talteen lista "salaisista" ainesosista, joiden avulla saat parannettua minkä tahansa ruoan makua. Laita ainesosat testiin, ja tee keittiötaikojasi!

Nämä ainesosat pitäisi löytyä kaikkien keittiöistä, jotta ruoanlaitto onnistuisi kuin tanssi.

1. Hyvä oliiviöljy

Halvimmat oliiviöljyt maistuvat usein vain öljyltä. Hyvä oliiviöljy maistuu kuin tuoksuvilta kukilta. Se voi maistua pähkinäiseltä tai jopa ruoholta, mutta taatusti herkulliselta. Laadukas oliiviöljy tekeekin mistä tahansa, mitä olet marinoimassa tai ruskistamassa, herkullisempaa. Tässä asiassa laatu on rahan arvoista.

2. Tuore valkosipuli

Tuore valkosipuli tuo ruokaan niin aromaattista makua kuin antioksidanttisia terveyshyötyjäkin. Valkosipuli sisältää allisiinia, antioksidanttia, joka parantaa sydämen terveyttä. Muista kuitenkin, että allisiinia muodostuu vasta, kun murskaat valkosipulin.

3. Tuoreet yrtit

Tuoreilla yrteillä saat ruoan maistumaan paremmalta miltei välittömästi. Kuivatuilla yrteillä on toki myös paikkansa ruoanlaitossa, mutta jauhetut, kuivat korianterin lehdet eivät koskaan maistu yhtä hyvältä kuin tuoreet. Samoin on basilikan, oreganon ja persiljan kohdalla.

4. Tuoreen sitruunan mehu ja -kuori

Valmis sitruunanmehu ei ole sama asia kuin itse puristettu. Ja kun käytät oikeaa, tuoretta sitruunaa, voit samalla hyödyntää myös sen kuoret. Sitruunankuorista saat ruokaan herkullista, piristävää makua.

5. Suola

Suola on kenties kaikista olennaisin mauste ruoanlaitossa, joten sitä ei kannata unohtaa. Pöytäsuola toimii parhaiten leivonnassa, ruoanlaittoon puolestaan isokiteisempi ja karkea suola, joka sulaa hitaammin vapauttaen entistä enemmän makua ruokaan. 

6. Vastajauhettu mustapippuri

Vastajauhettu mustapippuri tuo ruokaan mahtavan tuoksun stimuloiden samalla makuaistia. Unohda valmiiksi jauhetut versiot. Osta pippurimylly ja jokainen ruoka on tästä eteenpäin yhtä makujen ilotulitusta.

7. Liemet

Kasvisliemi, kanaliemi, lihaliemi, kalaliemi... Mikä tahansa liemi. Kun teet normaalia kana- tai riisireseptiäsi ja reseptissä vaaditaan vettä? Vaihda se sopivaan liemeen, ja maku paranee entisestään. Jos teet liemet vielä kaiken lisäksi itse, pystyt kontrolloimaan makua ja suolaisuutta.

KATSO RESEPTIT:
Kalaliemi
Kanaliemi

8. Laakerinlehdet

Liki jokainen liemi-, keitto- ja kastikeresepti vaatii laakerinlehtiä. Niitä ei voi syödä ja ne pitää poistaa ruoasta ennen sen nauttimista, joten miksi vaivautua? Laakerinlehdistä ruokaan ei tule ehkä kaikista voimakkainta makua, mutta siitä on enemmän hyötyä kuin arvaatkaan. Laakerinlehtiä kannattaa ajatella enemmänkin mausteena kuin yrttinä. Ne tuovat lämpimien mausteiden ja lihaisten makujen parhaat puolet esiin.

9. Oikea voi

Oikea voi tekee piiraspohjista, kekseistä, pannukakuista, jopa pelkästä leivästä paremman makuista. Nyrkkisääntönä sanottakoon, että mitä keltaisempaa voi on, sitä paremmalta se maistuu.

10. Dijon-sinappi

Dijon on mausteinen ja voimakkaan makuinen sinappi, joka sopii moneen ruokaan, kuten perunamuusiin tai lammasruokiin. Kokeile myös sekoittaa Dijon-sinappia ja sulaa voita (ja sitruunaa sekä jauhoja), ja saat aikaiseksi yksinkertaisen kastikkeen kalalle tai paahdetuille vihanneksille.

Lähde: Ehow

Katso video: Makuja.fi kävi maistamassa Helsingin suurimman pizzan!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Moni kotikokki töpeksii suolan käytössä – vältä yleiset mokatÄlä heitä pois! 4 nerokasta tapaa käyttää sipulin kuoria ruoanlaitossa – joukossa todellinen yllättäjäOletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmaltaNeljä supervihannesta, jotka saavat ruoan maistumaan – löytyväthän nämä raaka-aineet keittiöstäsi?Syö paremmin ja säästä rahaa! Viisi tuttua ruokaa, joita ei koskaan kannata ostaa valmiina kaupastaHuippukokki paljastaa herkullisen arkiruoan salaisuuden – ota haltuun nämä neljä asiaa
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • Eilen09:46
    Ruoka

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 6.9.09:44
    Ruoka

    Onko sinulla halpispaistinpannu? Näin sille kannattaisi aina tehdä liedellä

  • 3.9.17:34
    Ruoka

    Varo! Yleinen virhe pilaa paistinpannun: "Suomalaisten perisynti"

  • 17.8.09:46
    Ruoka

    Ykköshaastaja pizzalle! Tee itse herkullinen tonnikalapinsa

  • 15.8.07:45
    Ruoka

    Kari Aihinen muistuttaa "unohdetusta ruoasta" – terveellistä ja proteiinipitoista