Japanilaiset innostuivat Suomi-herkuista: Yllättävä pyyntö suomalaisleipomolle

Mustikkapiirakka
Japanilaiset pääsevät kohta leipomaan suomalaisia perinneherkkuja, kuten mustikkapiirakkaa. Str / Lehtikuva

Tunnettu helsinkiläisleipomo lähtee Japaniin opettamaan suomalaisen leivontakulttuurin perusteita.

Helsinkiläinen, vuonna 1852 perustettu leipomo-konditoria Ekberg on kutsuttu kunniavierailulle Japaniin opettamaan suomalaista leivontakulttuuria ja perinneherkkujen valmistamista. Opetuskurssit pidetään Tokiossa syyskuun lopussa ja niissä valmistetaan suomalaisia herkkuja aina mustikkapiirakasta piparkakkuihin ja ahvenkukkoon. Vierailu toteutetaan yhteistyössä arvostetun japanilaisen leipomo-konditoria Boul'Michin kanssa.

Kulttuurinedistämisohjelma huipentuu lokakuun alussa, kun ryhmä japanilaisia leipuriopiskelijoita saapuu Suomeen tutustumaan Ekbergin tiloihin ja leipomoon Helsingin Bulevardilla. Heille järjestetään päivän mittainen intensiivikurssi.

– Meille on todella iso kunnia, että juuri Ekberg on kutsuttu Japaniin edustamaan ja opettamaan suomalaista leivontakulttuuria. Kutsu kertoo siitä, että leipomo- ja konditoriatuotteemme ovat ensiluokkaisia ja edustavat suomalaista ammatti- ja käsityötaitoa parhaimmillaan, sanoo Nina Ekberg-Tkaczick, joka johtaa Ekbergiä yhdessä miehensä Martin Tkaczickin kanssa jo viidennessä sukupolvessa.

Viisi leivontakurssia Tokiossa

Syyskuun 24. päivä alkavan viikon mittaisen vierailun aikana Ekberg järjestää Tokiossa japanilaisille leipuriopiskelijoille yhteensä viisi leivontakurssia, joista kaksi ovat Boul'Mich Academyn tiloissa. Kursseilla leivotaan Ekbergin leipomopäällikkö Sergei Muratovin ja keittiöpäällikkö Jani Klemetin opastuksella suomalaisia perinneherkkuja kuten marjapiirakoita, karjalanpiirakoita, piparkakkuja, Madeleine-leivoksia, mallas- ja ruisleipää sekä ahvenkukkoa.

– Leivontakurssejamme on suunniteltu yksityiskohtaisesti jo kuukausia, kertoo Martin Tkaczick.

Kutsujana innokas Suomi-fani

Ekbergin vierailukutsun taustalla on japanilainen taiteilija ja ruoka-asiantuntija sekä innokas Suomi-fani Natsume Miyashita, joka on yksityishenkilönä ottanut asiakseen edistää suomalaista ruokakulttuuria Japanissa.

– Uskon, että taide kuten myös ruoka yhdistää kansoja ja tuo iloa elämään. Siksi käynnistin Suomi-vierailujeni yhteydessä projektin, jolla pyrin tuomaan yhteen suomalaisia ja japanilaisia ruoka-asiantuntijoita. Tavoitteenani on vahvistaa Suomen ja Japanin välistä kulttuurivaihtoa, sanoo Natsume Miyashita.

Aiemmin tänä vuonna Ravintola Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkonen vieraili Natsume Miyashitan kutsumana japanilaisissa Michelin-ravintoloissa.

Ekberg tunnetaan jo Japanissa

Ekberg on monelle tokiolaiselle tuttu jo 80-luvulta, jolloin Tokion eksklusiivisin ruokakauppa Kinokunya lähetti leipurinsa Suomeen Ekbergille oppimaan suomalaisen leivän leipomista.

Siitä lähtien suomalaista leipää, muun muassa hapanta reikäleipää ja hapanimeläleipää, on ollut tarjolla suoraan Kinokunyan kuumasta uunista, edelleen Ekbergin reseptein leivottuna.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja