Finnjävel! Henri Alén ja Tommi Tuominen avaavat kaksi ravintolaa Helsinkiin – täysin poikkeuksellinen konsepti

finnjävel (1)
Ravintola Finnjävel on Tommi Tuomisen ja Henri Alénin uusi poikkeuksellinen ravintolaprojekti. Ravintola pitää oviaan auki tasan kaksi vuotta.

Henri Alén ja Tommi Tuominen perustavat kaksi ravintolaa Helsingin Etelärantaan. Huhtikuussa avautuva ravintola Finnjävel nostaa suomalaisen keittiön fine diningin maailmaan.

Huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen perustavat yhdessä kaksi uutta ravintolaa Helsinkiin. Huhtikuussa avautuva Finnjävel on ainutlaatuinen fine dining -ravintola, jonka menu pohjautuu suomalaisiin ruokaperinteisiin. Finnjävelin myötä Alén ja Tuominen haluavat nostaa suomalaisen ruokakulttuurin ja identiteetin arvostusta. Maaliskuussa ovensa avaa kaukasialaisesta keittiöstä ammentava blinibaari Bystro. Molemmat ravintolat sijaitsevat Helsingissä osoitteessa Eteläranta 16.

Entisen ravintola Haviksen tiloihin avautuva Finnjävel tulee kaksikon mukaan olemaan ”must experience” -kohde niin helsinkiläisille kuin myös kotimaisille ja ulkomaisille matkailijoille: ravintolassa yhdistyvät poikkeukselliset raaka-aineet, mielikuvitukselliset annokset ja kiehtova design.

Samassa rakennuksessa sijainneen Sundmans Krogin tiloihin avautuu maaliskuussa kaukasialaisiin makuihin erikoistuva blinibaari Bystro.

Finnjävel on matka suomalaiseen sielunmaisemaan

Suomen menestyneimpiin keittiömestareihin kuuluville Henri Alénille ja Tommi Tuomiselle Finnjävel on enemmän kuin ravintola, sillä sen avulla kokit haluavat vaikuttaa suomalaisen ruokakulttuurin arvostukseen ja jopa suomalaisten itsetuntoon. Ravintolan menu on suunniteltu kotimaisten huippuraaka-aineiden ja perinteiden ympärille.

Kahden vuoden pop up -ravintola
Finnjävel on poikkeuksellinen myös liikeidealtaan, sillä ravintola on kahden vuoden projekti. Alén ja Tuominen ovat linjanneet, että tasan kahden vuoden päästä avautumisestaan Finnjävel joko muuntaa konseptiansa tai lopettaa toimintansa kokonaan.

– Finnjävel syntyi tarpeesta tutkia omia juuria. Minua alkoi ärsyttää, kun en ollut aiemmin kiinnostunut suomalaisen ruoan historiasta. Haluan nostaa Suomen kulinaristisen arvostuksen maamme omia perinteitä kohtaan kunniaan – ja siihen tarvitsen rinnalleni ”kovimman luun” mitä huipulta löytyy, Henri Alén sanoo viitaten Tommi Tuomiseen.

Siinä missä Alén on ranskalaisen keittiön tuntija, menestyneiden Muru-, Pastis-, ja Hodari & Hummeri -ravintoloiden omistaja ja tuttu lukuisista tv-ohjelmista, Tommi Tuominen on pitkän linjan Michelin-ravintola Demon keittiömestari. Parhaillaan kansainväliseen Michelin-kutsukilpailuun valmistautuva Tuominen suitsuttaa suomalaista keittiötä.

– Se tiedetään, että Suomessa on suolattu, savustettu ja piklattu. Mutta maakunnissa pyöriessämme olemme löytäneet niin paljon muutakin. Täällä on tehty ihan huikeita asioita ja suomalainen keittiö ansaitsee kasvojenkohotuksen. Sen vuoksi perustamme Finnjävelin, Tuominen sanoo.

Miksi nimeksi tuli Finnjävel?

Alun perin ruotsalaisten keksimä, suomalaisten haukkumanimeksi tarkoitettu finnjävel on ravintolan perustajille kohteliaisuus ja siksi se valikoitui ravintolan nimeksi.

–  Meille finnjävel edustaa sisua, ennakkoluulottomuutta ja kunnianhimoa, joka on maustettu ripauksella suuruudenhulluutta, Alén kuvailee.

Finnjävelin ravintolapäällikkönä toimii Maija Ijäs ja salikonseptista vastaa huippusommelier Samuil Angelov.

Finnjävelissä panostetaan erityisen paljon myös designiin ja siitä vastaavat Ateljé Sotamaan palkitut ja arvostetut Kivi ja Tuuli Sotamaa. Alén ja Tuominen toivovat, että Finnjävel on suomalaisille kuin metsä: paikka, jossa he rentoutuvat.  Vuonna 1830 rakennettuun, suojeltuun tilaan ei tehdä rakenteellisia muutoksia.

Blinibaari Bystro avautuu maaliskuussa

Alén ja Tuominen ovat vastuussa myös samaan rakennukseen maaliskuussa avautuvasta Bystrosta. Entisen Sundmans Krogin paikalle perustettava rento Bystro tarjoilee lupauksensa mukaisesti ”kuumia blinejä ja slaavilaisia makuja”. Ravintolassa tulee olemaan monipuolinen kaukasialainen menu ja laaja vodkavalikoima. Bystron keittiötä luotsaa Sakari Ketolainen ja ravintolapäällikkönä toimii Annika Nyström.

Ravintola Bystro avautuu 3.3.2016 ja ravintola Finnjävel 7.4.2016 osoitteeseen Eteläranta 16.

Henri Alénin ja Tommi Tuomisen uusi ravintola Finnjävel on myös realityohjelma. Katso alta traileri!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.