Ilmainen herkku, jota suomalaiset eivät hyödynnä: Voi valmistaa jopa muusia tai leipää!
Tammenterhoilla on pitkä historia ruoan raaka-aineena, mutta tänä päivänä niiden käyttö on valitettavan vähäistä.
Tammenterhoja on käytetty ravintona kaikkialla, missä tammi kasvaa. Tammenterhot ovat olleet helppoa viljeltävää, sillä tammea ei tarvitse istuttaa joka vuosi uudestaan, vaan se kasvaa ja tuottaa satoa käytännössä itsekseen. Heikki Ruususen e-kirjassa Tammenterhot ruokana kerrotaan, että terhoista voi valmistaa esimerkiksi lättyleipää tai muusia.
Esikäsittele terhot huolellisesti
Tärkein muistettava asia tammenterhojen ruokakäytössä on se, että ne vaativat huolellisen käsittelyn ennen syömistä. Tammenterhot sisältävät runsaasti tanniineja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi ruoansulatusongelmia. Terhojen kuumavesihuuhdonta on yksi keino tanniinien tuhoamiseen. Kun terhot eivät maistu enää kitkerältä, on tanniinipitoisuus riittävän alhainen siihen, että terhoja voi käyttää ravinnoksi.
Tammenterhoja poimiessa on hyvä muistaa, että puusta kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Pudonneita terhoja saa kuitenkin poimia ilman maanomistajan lupaa. Myös se on hyvä ottaa huomioon, että terhot ovat monelle luonnonvaraiselle eläimelle tärkeä ravinnonlähde, joten hyvää terhoapajaa ei kannata kyniä aivan tyhjäksi. Myös haljenneet, epämuodostuneet, läikikkäät, raa'at tai hatulliset terhot kannattaa jättää poimimatta.
Tammenterhojen ravintosisältö
Tammenterhot sisältävät kaikki yhdeksää välttämätöntä aminohappoa ja esimerkiksi magnesiumia, kaliumia, kuparia ja B-vitamiineja.
Tammenterhojen ravintosisältö:
50.4% hiilihydraatteja
34.7% vettä
4.7% rasvaa
4.4% proteinia
4.2% kuitua
1.6% tuhkaa (mineraaleja)
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa