Ilmainen herkku, jota suomalaiset eivät hyödynnä: Voi valmistaa jopa muusia tai leipää!
![Copyright: SHUTTERSTOCK. tammenterho](https://im.mtvuutiset.fi/image/4398538/landscape16_9/1024/579/93cbe618827f2d5286c2070112edcaa4/lv/tammenterho.jpg)
Tammenterhoilla on pitkä historia ruoan raaka-aineena, mutta tänä päivänä niiden käyttö on valitettavan vähäistä.
Tammenterhoja on käytetty ravintona kaikkialla, missä tammi kasvaa. Tammenterhot ovat olleet helppoa viljeltävää, sillä tammea ei tarvitse istuttaa joka vuosi uudestaan, vaan se kasvaa ja tuottaa satoa käytännössä itsekseen. Heikki Ruususen e-kirjassa Tammenterhot ruokana kerrotaan, että terhoista voi valmistaa esimerkiksi lättyleipää tai muusia.
Esikäsittele terhot huolellisesti
Tärkein muistettava asia tammenterhojen ruokakäytössä on se, että ne vaativat huolellisen käsittelyn ennen syömistä. Tammenterhot sisältävät runsaasti tanniineja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi ruoansulatusongelmia. Terhojen kuumavesihuuhdonta on yksi keino tanniinien tuhoamiseen. Kun terhot eivät maistu enää kitkerältä, on tanniinipitoisuus riittävän alhainen siihen, että terhoja voi käyttää ravinnoksi.
Tammenterhoja poimiessa on hyvä muistaa, että puusta kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Pudonneita terhoja saa kuitenkin poimia ilman maanomistajan lupaa. Myös se on hyvä ottaa huomioon, että terhot ovat monelle luonnonvaraiselle eläimelle tärkeä ravinnonlähde, joten hyvää terhoapajaa ei kannata kyniä aivan tyhjäksi. Myös haljenneet, epämuodostuneet, läikikkäät, raa'at tai hatulliset terhot kannattaa jättää poimimatta.
Tammenterhojen ravintosisältö
Tammenterhot sisältävät kaikki yhdeksää välttämätöntä aminohappoa ja esimerkiksi magnesiumia, kaliumia, kuparia ja B-vitamiineja.
Tammenterhojen ravintosisältö:
50.4% hiilihydraatteja
34.7% vettä
4.7% rasvaa
4.4% proteinia
4.2% kuitua
1.6% tuhkaa (mineraaleja)
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka