Vähäkalorinen ihmeruoka kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti – povataan yhtä suurta hittiä kuin naudanlihasta: "Et huomaa eroa"

Jakkihedelmä tacot
Jakkihedelmää voi käyttää nyhtöpossun tapaan esimerkiksi tacoissa. Shutterstock

Asiantuntijat povaavat ravinnerikkaasta jakkihedelmästä tulevaisuuden hittiruokaa. Se on jo nyt kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti. 

Monipuolinen ja ravinnepitoinen jakkihedelmä kasvattaa suosiotaan lihankorvikkeena. 

Intiassa, Aasiassa, Karibialla ja Etelä-Amerikassa kasvava intianleipäpuu on satoisa kasvi, joka tuottaa suuria, peräti 4–45 kilogrammaa painavia jakkihedelmiä. Runsasenergisen ja C-vitamiinipitoisen hedelmän siemenet sisältävät runsaasti proteiinia, kaliumia, kalsiumia ja rautaa. Lisäksi jakkihedelmässä on paljon kuitua. Asiantuntijat ovat jo vuosia ylistäneet jakkihedelmän hyötyjä:

– Jakkihedelmässä on niin paljon ravintoaineita ja energiaa, että sitä voisi luonnehtia ihmeeksi. Yksi hedelmä voi tarjota aterian koko perheelle, kertoi Bangaloren maataloustieteellisen yliopiston tutkija Shyamala Reddy The Guardianille vuonna 2017. 

Nyt jakkihedelmää ylistetään jälleen. Uutistoimisto AP:n mukaan jakkihedelmän suosio on  tällä hetkellä hurjassa kasvussa, kun ihmiset etsivät vaihtoehtoja lihalle.

Jakkihedelmää käytetään esimerkiksi nyhtöpossun tapaan tacojen välissä. Ruoanlaittoon käytetään yleensä hieman raakana poimittua jakkihedelmää. Kypsänä hedelmä sopii parhaiten makeisiin jälkiruokiin. Jakkihedelmää myydään tuoreena kokonaisena ja viipaloituna, mutta sitä on saatavilla myös säilykkeenä erityisesti aasialaisista ruokakaupoista.

"Et huomaa eroa lihaan"

Los Angelesissa elintarviketukkua pyörittävä Robert Schueller kertoo jakkihedelmän suosion kasvaneen jo useamman vuoden ajan.

– Noin viisi vuotta sitten hedelmä alkoi todella kiinnostaa. Kasvissyöjät ja vegaanit huomasivat, miten tätä hedelmää voidaan hyödyntää lihankorvikkeena.

Schuellerin tukku myi pian muutaman laatikollisen sijaan tuhansia laatikollisia jakkihedelmää viikossa. Hedelmä on löytänyt tiensä myös ravintoloiden ruokalistoille Yhdysvalloissa. Angela Means omistaa Los Angelesissa Jackfruit Café -ravintolan, joka on erikoistunut jakkihedelmäruokiin. Hänen mukaansa jakkihedelmä on täydellinen korvike lihalle sen ravintoarvojen sekä maun vuoksi. 

– Et huomaa eroa lihaan. Jos annamme sinulle tacon, et edes tajua sen olevan vegaaninen. Ennustan, että 7–10 vuodessa jakkihedelmä on yhtä suosittua kuin naudanliha, Means sanoo.

Jakkihedelmää myydään satunnaisesti myös suomalaisissa tukuissa. Lisäksi sitä on saatavilla Suomessa säilykkeenä. 

***

7:47

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja