Huijausta vai ei – mitä ravintolassa myytävä härkä oikeasti on?
Varsinkin ravintolassa ja kaupoissa kuulee puhuttavan häränlihasta. Onko liha oikeasti peräisin härästä?
Suomalaisesta naudanlihasta on HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan noin 90 prosenttia maitokarjaroduista ja loput 10 prosenttia lihakarjaroduista. Ravintoloiden listoilta tuttua härkää ei kuitenkaan lihantuotannossa käytetä.
Härällä ja häränlihalla on suuri ero
Härkä on täysikasvuinen kuohittu urosnauta, mutta niitä ei Lihatiedotuksen mukaan Suomessa kasvateta ainakaan lihantuotantoon. Häränlihalla Järvisen mukaan taas tarkoitetaan vanhan nautaeläimen lihaa yleensä.
– Ravintoloiden listoilla ja resepteissä häränlihasta on tullut synonyymi naudanlihalle, Järvinen kertoo.
Pihviliha
Pihvilihanimitystä käytetään Suomessa erottamaan se muusta naudanlihasta. Vaikka suurin osa lihasta tulee maitokarjaroduista, tuotetaan Suomessa myös liharotuisia nautoja.
Pihviliha tarkoittaakin juuri näiden lihakarjarotujen lihaa. Rotuja ovat muun muassa Hereford ja Aberdeen Angus.
Lehmä taas on asia erikseen
Monet voivat tietämättään käyttää naudasta nimitystä lehmä, vaikka se tarkoittaa nautanaarasta. Urosnauta taas on sonni, ja jos se on kuohittu, kutsutaan sitä häräksi.
Monien kauppojen valikoimiin kuuluu myös vaalea vasikanliha. Vasikalla tarkoitetaan nuorta nautaa.
Lähde: Lihatiedotus
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan