Huijausta vai ei – mitä ravintolassa myytävä härkä oikeasti on?

Pihviannos
Pihvilihalla tarkoitetaan Suomessa lihakarjarotuisten nautojen lihaa. Shutterstock

Varsinkin ravintolassa ja kaupoissa kuulee puhuttavan häränlihasta. Onko liha oikeasti peräisin härästä?

Suomalaisesta naudanlihasta on HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan noin 90 prosenttia maitokarjaroduista ja loput 10 prosenttia lihakarjaroduista. Ravintoloiden listoilta tuttua härkää ei kuitenkaan lihantuotannossa käytetä.

Härällä ja häränlihalla on suuri ero

Härkä on täysikasvuinen kuohittu urosnauta, mutta niitä ei Lihatiedotuksen mukaan Suomessa kasvateta ainakaan lihantuotantoon. Häränlihalla Järvisen mukaan taas tarkoitetaan vanhan nautaeläimen lihaa yleensä.

– Ravintoloiden listoilla ja resepteissä häränlihasta on tullut synonyymi naudanlihalle, Järvinen kertoo.

Pihviliha

Pihvilihanimitystä käytetään Suomessa erottamaan se muusta naudanlihasta. Vaikka suurin osa lihasta tulee maitokarjaroduista, tuotetaan Suomessa myös liharotuisia nautoja.

Pihviliha tarkoittaakin juuri näiden lihakarjarotujen lihaa. Rotuja ovat muun muassa Hereford ja Aberdeen Angus.

Lehmä taas on asia erikseen

Monet voivat tietämättään käyttää naudasta nimitystä lehmä, vaikka se tarkoittaa nautanaarasta. Urosnauta taas on sonni, ja jos se on kuohittu, kutsutaan sitä häräksi.

Monien kauppojen valikoimiin kuuluu myös vaalea vasikanliha. Vasikalla tarkoitetaan nuorta nautaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.