Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huijausta vai ei – mitä ravintolassa myytävä härkä oikeasti on?

Pihvilihalla tarkoitetaan Suomessa lihakarjarotuisten nautojen lihaa.
Pihvilihalla tarkoitetaan Suomessa lihakarjarotuisten nautojen lihaa.Shutterstock
Julkaistu 28.11.2015 18:04

MTV LIFESTYLE

Varsinkin ravintolassa ja kaupoissa kuulee puhuttavan häränlihasta. Onko liha oikeasti peräisin härästä?

Suomalaisesta naudanlihasta on HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan noin 90 prosenttia maitokarjaroduista ja loput 10 prosenttia lihakarjaroduista. Ravintoloiden listoilta tuttua härkää ei kuitenkaan lihantuotannossa käytetä.

Härällä ja häränlihalla on suuri ero

Härkä on täysikasvuinen kuohittu urosnauta, mutta niitä ei Lihatiedotuksen mukaan Suomessa kasvateta ainakaan lihantuotantoon. Häränlihalla Järvisen mukaan taas tarkoitetaan vanhan nautaeläimen lihaa yleensä.

– Ravintoloiden listoilla ja resepteissä häränlihasta on tullut synonyymi naudanlihalle, Järvinen kertoo.

Pihviliha

Pihvilihanimitystä käytetään Suomessa erottamaan se muusta naudanlihasta. Vaikka suurin osa lihasta tulee maitokarjaroduista, tuotetaan Suomessa myös liharotuisia nautoja.

Pihviliha tarkoittaakin juuri näiden lihakarjarotujen lihaa. Rotuja ovat muun muassa Hereford ja Aberdeen Angus.

Lehmä taas on asia erikseen

Monet voivat tietämättään käyttää naudasta nimitystä lehmä, vaikka se tarkoittaa nautanaarasta. Urosnauta taas on sonni, ja jos se on kuohittu, kutsutaan sitä häräksi.

Monien kauppojen valikoimiin kuuluu myös vaalea vasikanliha. Vasikalla tarkoitetaan nuorta nautaa.

Lähde: Lihatiedotus 

Lisää aiheesta:

Mistä jauheliha oikeasti tehdään? Paistijauhelihaan tuli merkittävä muutos tämän kohun myötäMistä jauheliha oikeasti tehdään? Paistijauhelihaan tuli oleellinen muutos tämän kohun myötäHarhaluulo, johon moni sortuu: Tiesitkö totuuden porsaanlihan rasvaisuudesta?IL: Tiesitkö, mitä eroa on kanalla ja broilerilla?Keittiömestari ylistää: Liha, joka kannattaa ehdottomasti valita pääsiäispöytään – "hienostuneempi maku"Japanilaista herkkua koskeva huijaus puhuttaa – myyty jopa 400 euron kilohinnalla
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos