Keittiömestari ylistää: Liha, joka kannattaa ehdottomasti valita pääsiäispöytään – "hienostuneempi maku"

lampaanviulu
Uusiseelantilainen karitsa on kuivempaa kuin kotimainen, kertoo keittiömestari Samu Koskinen. Shutterstock

Lampaanviulu on tuttu näky suomalaisten pääsiäispöydässä. Maukkain paisti syntyy kotimaisesta karitsasta, vinkkaavat asiantuntijat. 

Karitsanlihan suosio on viime vuosina ollut kasvussa, ja pääsiäisen aikaan sen kysyntä kasvaa moninkertaiseksi. Esimerkiksi K-kaupoissa noin puolet koko viime vuoden myynnistä ajoittui pääsiäiseen.

Kaikille lammas ei kuitenkaan maistu. Tämä voi johtua siitä, että lautasella on ollut aikuisena teurastettua lammasta, jonka lihassa maistuu vanha villa.

– Yleensä, kun ihmiset sanovat etteivät tykkää lampaasta, niin se johtuu siitä, että he ovat syöneet nimenomaan lammasta. Karitsa on ihan eri asia, sanoo keittiömestari Samu Koskinen.

Top Chef Suomen ensimmäiseltä kaudelta tuttu Koskinen liputtaa nimenomaan kotimaisen karitsan puolesta.

– Kannattaa ostaa sitä karitsaa nimenomaan, ja mieluummin kotimaista karitsaa, koska siinä on vielä hienostuneempi maku kuin uusiseelantilaisessa. Uusiseelantilainen karitsa on viittä vaille lammas, ne on kasvatettu tosi pitkäksi, ja ne syövät koko vuoden ulkona. Niiden liha on ihan erilaista.

Kotimaisilla karitsoilla pulleammat lihakset

Kauppias Pirjo Passinen Reinin lihasta kertoo, että sekä uusiseelantilaiset että suomalaiset karitsat teurastetaan alle vuoden ikäisinä.

Suomalaiset lampaat ovat eri rotua kuin uusiseelantilaiset, ja se vaikuttaa myös makuun. Ahvenanmaalla suositaan liharotulampaita, joilla on pulleammat lihakset verrattuna uusiseelantilaisiin rotuihin.

Ahvenanmaalaisen karitsan liha on hieman rasvaisempaa. Tämä tuo lihaan makua ja mehevyyttä.

– Niissä on selvästi nähtävissä sellainen hieno maitomainen pieni rasvapinnoite. Uuden-Seelannin karitsat tuppaavat olemaan kovin rasvattomia, ja se ei välttämättä ole hyvä, jos puhutaan ihan puhtaasti kulinaarisista herkuista, Passinen sanoo.

Uudessa-Seelannissa tuotantomäärät ovat moninkertaiset ja lihankäsittely on pitkälti automatisoitua. Tämä  laskee lihan tuotantokustannuksia huomattavasti.

Suomessa lampaanlihankäsittely on pitkälti käsityötä, ja tämä osaltaan nostaa kotimaisen karitsan hintaa.

5:32

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja