Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Keittiömestari ylistää: Liha, joka kannattaa ehdottomasti valita pääsiäispöytään – "hienostuneempi maku"

Uusiseelantilainen karitsa on kuivempaa kuin kotimainen, kertoo keittiömestari Samu Koskinen.
Uusiseelantilainen karitsa on kuivempaa kuin kotimainen, kertoo keittiömestari Samu Koskinen.Shutterstock
Julkaistu 24.03.2016 14:55
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Lampaanviulu on tuttu näky suomalaisten pääsiäispöydässä. Maukkain paisti syntyy kotimaisesta karitsasta, vinkkaavat asiantuntijat. 

Karitsanlihan suosio on viime vuosina ollut kasvussa, ja pääsiäisen aikaan sen kysyntä kasvaa moninkertaiseksi. Esimerkiksi K-kaupoissa noin puolet koko viime vuoden myynnistä ajoittui pääsiäiseen.

Kaikille lammas ei kuitenkaan maistu. Tämä voi johtua siitä, että lautasella on ollut aikuisena teurastettua lammasta, jonka lihassa maistuu vanha villa.

– Yleensä, kun ihmiset sanovat etteivät tykkää lampaasta, niin se johtuu siitä, että he ovat syöneet nimenomaan lammasta. Karitsa on ihan eri asia, sanoo keittiömestari Samu Koskinen.

Top Chef Suomen ensimmäiseltä kaudelta tuttu Koskinen liputtaa nimenomaan kotimaisen karitsan puolesta.

– Kannattaa ostaa sitä karitsaa nimenomaan, ja mieluummin kotimaista karitsaa, koska siinä on vielä hienostuneempi maku kuin uusiseelantilaisessa. Uusiseelantilainen karitsa on viittä vaille lammas, ne on kasvatettu tosi pitkäksi, ja ne syövät koko vuoden ulkona. Niiden liha on ihan erilaista.

Kotimaisilla karitsoilla pulleammat lihakset

Kauppias Pirjo Passinen Reinin lihasta kertoo, että sekä uusiseelantilaiset että suomalaiset karitsat teurastetaan alle vuoden ikäisinä.

Suomalaiset lampaat ovat eri rotua kuin uusiseelantilaiset, ja se vaikuttaa myös makuun. Ahvenanmaalla suositaan liharotulampaita, joilla on pulleammat lihakset verrattuna uusiseelantilaisiin rotuihin.

Ahvenanmaalaisen karitsan liha on hieman rasvaisempaa. Tämä tuo lihaan makua ja mehevyyttä.

– Niissä on selvästi nähtävissä sellainen hieno maitomainen pieni rasvapinnoite. Uuden-Seelannin karitsat tuppaavat olemaan kovin rasvattomia, ja se ei välttämättä ole hyvä, jos puhutaan ihan puhtaasti kulinaarisista herkuista, Passinen sanoo.

Uudessa-Seelannissa tuotantomäärät ovat moninkertaiset ja lihankäsittely on pitkälti automatisoitua. Tämä  laskee lihan tuotantokustannuksia huomattavasti.

Suomessa lampaanlihankäsittely on pitkälti käsityötä, ja tämä osaltaan nostaa kotimaisen karitsan hintaa.

5:32Pääsiäismenu a la Teresa Välimäki

Lisää aiheesta:

Naudan jauheliha katoaa kaupoista – kulutus yllätti koko alanLihojen todellinen ero: Lammasta vai karitsaa ruokakaupasta?Parasta pääsiäislammasta! Vältä moka pakastetun lihan kanssa: "Muuten voi tulla kuivaa lihaa"Lammasta vai karitsaa kaupasta? Tämä on lihojen todellinen eroNäin eri puolella Suomea syödään pääsiäisenä – ajankohta vaikuttaa erityisesti yhden ruoan menekkiin: "Tulee varmasti olemaan yksi suosikeista"Lihakauppias neuvoo: Karitsanpaisti kannattaa ostaa ajoissa
KaritsaaLihaPääsiäinenPääsiäinenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Karitsaa
  • 23.03.201617:32
    Lammasta

    Takuuvarma tapa saada mehevää lihaa: Valmista pääsiäislammas näin!

  • 23.03.201609:30
    Pääsiäinen

    Henri Alén ylistää: Maailman paras tulinen kastike – sopii täydellisesti pääsiäislampaalle