Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mistä jauheliha oikeasti tehdään? Paistijauhelihaan tuli oleellinen muutos tämän kohun myötä

Jauhelihaan ei voi jauhaa ihan mitä tahansa, vaan sille on laissa tarkat määritelmät.
Jauhelihaan ei voi jauhaa ihan mitä tahansa, vaan sille on laissa tarkat määritelmät.Shutterstock
Julkaistu 10.02.2022 09:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mikä on jauhelihan virallinen määritelmä ja mitä tarkoittaa esimerkiksi paistijauheliha tai sika-nautajauheliha? Lue jauhelihafaktat!

Jauhelihaa voisi kutsua yhdeksi suomalaisen keittiön perusraaka-aineista, sillä siitä valmistuvat monet tutut arkiruokasuosikit. Lihatiedotuksen mukaan peräti puolet myytävästä tuoreesta lihasta Suomessa on jauhelihaa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu muun muassa eri jauhelihojen rasvapitoisuuksista ja sen merkityksestä. Jauhelihaan liittyy myös monia laissa säädettyjä määritelmiä. Tiesitkö sinä jo nämä?

Jauhelihan määritelmä – mitä jauhelihaan saa jauhaa? 

Suomen elintarvikelainsäädännössä on säädetty jauhelihan nimestä. Jauhelihalla tarkoitetaan luuttomaksi leikattua lihaa, joka on hakattu hienoksi ja joka sisältää suolaa vähemmän kuin yhden prosentin. Jauhelihaan ei voi jauhaa mitä tahansa. Siinä on oltava sitä eläinlajia, joka tuotteen nimessä mainitaan.  

Lihatiedotuksen mukaan pääosa Suomessa myytävästä jauhelihasta on teollisuuden pakkaamaa. Jauhelihaa saa valmistaa myös vähittäismyyntipaikassa siellä myytäväksi. Pakkaamattomana jauhelihaa saa myydä vain valmistuspäivänä. Jos liha pakataan kaupassa, myyntiaika on valmistuspäivä ja sitä seuraava päivä. 

Jauheliha on valmistettava tuoreesta tai pakastettuna olleesta, niin sanottuun luurankolihaksistoon kuuluvasta lihasta. Jauhelihan valmistukseen ei siis tule käyttää esimerkiksi elimiä, kuten sydäntä tai kieltä, eikä myöskään teurasjätettä.

Edesmennyt lihatukkuri Veijo Votkin muisteli vuonna 2013 Ylen haastattelussa, millaista jauheliha on aikoinaan Suomessa ollut.

– Vielä 50- ja 60-luvulla jauhettiin muun muassa sydämiä. Eikä se sydämestä tehty jauheliha ollut lainkaan huonoa, mutta se kuuluu kuitenkin elimiin, eikä täten jauhelihaan kuulu, Votkin määritteli.

Lue myös: Jättimäinen ruokaskandaali oikeudessa: Halpaa hevosenlihaa myytiin myös Suomessa 100-prosenttisena naudanlihana – valtavan huijauksen taustat paljastuvat

Mitä on paistijauheliha?

Ruokaviraston mukaan jauhelihan nimestä saa ilmetä, mistä ruohon osasta se on jauhettu edellyttäen, ettei käytetty nimi ole harhaanjohtava.

Esimerkiksi naudan paistijauhelihana voidaan myydä jauhelihaa, joka on jauhettu yksinomaan paistiksi nimetyistä naudan ruhonosista. Niitä ovat ovat sisä-, ulko-, kulma- tai paahtopaisti. Porsaan tai sian paistijauhelihan nimellä voidaan myydä jauhelihaa, joka on valmistettu vastaavista porsaan tai sian ruhonosista kuin naudan paistijauheliha.

shutterstock_1133539145Paistijauhelihallekin on nykyään tarkka määritelmä.Shutterstock/Christin Klose

Aina näin ei ole kuitenkaan ollut. Vuonna 2013 uutisoitiin laajalti siitä, että monen suomalaisen lihavalmistajan paistijauhelihassa ei todellisuudessa ole käytetty raaka-aineena paistia nimeksikään. Kohu saa aikaan sen, että silloinen Evira (nyk. Ruokavirasto) tarkensi paistijauhelihan määritelmää, eikä tuotteessa saa enää käyttää raaka-aineena muita ruhonosia kuin paisteja.

Nauta-sika vai sika-nauta?

Ruokaviraston mukaan jauhelihan nimestä tulee ilmetä valmisteeseen käytetyt eläinlajit. Jos eläinlajien lihaa sekoitetaan keskenään, tuotteen nimessä tulee ne mainita. Suomalaisille tuttuja tuotteita ovat esimerkiksi nauta-sikajauheliha ja sika-nautajauheliha. 

Lihatiedotuksen mukaan tavallisimmin Suomessa käytetyt jauhelihat tehdään naudanlihasta, sianlihasta tai niiden sekoituksesta. Myös broilerista, kalkkunasta ja lampaasta tehdään jauhelihaa. 

Nimi nauta-sikajauheliha ilmaisee sen, että nautaa on käytetty enemmän kuin sikaa tai yhtä paljon. Sika-nautajauhelihassa puolestaan sianlihaa on enemmän.

– Eri lihalajeista valmistetussa jauhelihassa tulee ilmoittaa käytettyjen lihalajien painosuhde, esim. Nauta-sikajauheliha, Ainekset: naudanliha 50 % ja sianliha 50 % tai nimessä Nauta-sikajauheliha (50 % / 50 %), Ruokavirasto linjaa. 

Katso video: Osaatko paistaa jauhelihan oikein? Näin se pitäisi Kari Aihisen mukaan tehdä

3:26Jauhelihan paistaminen: Näin se pitäisi Kari Aihisen mukaan tehdä

Lue myös: Onko pakastimessasi jauhelihaa? Jos haluat tehdä siitä ruokaa, toimi näin

Lähteet: Ruokavirasto, Lihatiedotus, Ruokatieto, Yle

Lisää aiheesta:

Atrian lihapaketin sisältö kummastuttaa: "Miksei sitä kerrota pakkauksessa?"Kinkkupizzassa ei olekaan kinkkua? – Yle: Ravintola saanut useita huomautuksiaKokit muistuttavat: Älä koskaan tee näitä ruokia markettijauhelihastaMistä jauheliha oikeasti tehdään? Paistijauhelihaan tuli merkittävä muutos tämän kohun myötäRavintoloiden velvollisuus kertoa lihan alkuperämaa astui voimaan – nämä lihat on ilmoitettava: "Merkillinen rajanveto"Valttikorttina helppous! Näin hurjan määrän jauhelihaa suomalaiset syövät vuodessa
JauhelihaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jauheliha
  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 28.8.11:34
    Ruoka

    Näin jauhelihakastikkeesta tulee parempaa