Harhaluulo, johon moni sortuu: Tiesitkö totuuden porsaanlihan rasvaisuudesta?

Colourbox

Yleisesti uskotaan, että porsaanliha on naudanlihaa rasvaisempaa.

Porsaanliha on nykyisin lähes ainoa lihalaatu, jossa on näkyvää rasvaa. Nauta sitä vastoin valmistetaan usein niin, että rasvaa ei näy fileissä tai pihveissä lainkaan. Tästä syystä on valloillaan yleinen harhaluulo siitä, että porsaanliha olisi naudanlihaa rasvaisempaa.

– Naudanlihassa rasva on useimmiten marmoroituneena lihan sisällä ja naudanliha on myös totuttu ostamaan vähärasvaisena paistina. Myös porsaasta on vähärasvaisia osia valittavana, joissa näkyvää rasvaa ei ole. Esimerkiksi fileet ovat tällaisia, HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi kertoo.

Porsaanliha ei siis olekaan välttämättä naudanlihaa rasvaisempaa. Todellisuudessa se riippuu ruhon osasta, kumpi on rasvaisempaa, porsaan- vai naudanliha.

– Sekä porsaan- että naudanfileessä on rasvaa vain noin neljä prosenttia. Vastaavasti rasvaisemmissa osissa, kuten porsaan kyljyksessä on rasvaa noin kahdeksan prosenttia, samoin kuin naudan rinnassakin. Toisaalta porsaanlihasta on olemassa rasvaisia valmisteita, kuten pekoni, jossa rasvaa on 30 prosenttia, Honkaniemi toteaa.

Sen sijaan, että huomio kiinnitettäisiin rasvan määrään, Honkaniemi kehottaa tarkastelemaan sitä, millaista rasvaa lihassa on. Tässä suhteessa porsaan- ja naudanlihat poikkeavat merkittävästi toisistaan.

– Porsaanlihan rasvasta suurin osa – noin 60 prosenttia – on pehmeää, terveellistä rasvaa kun taas naudanlihassa yli puolet rasvasta on kovaa, epäterveellisempää rasvaa, Honkaniemi kertoo.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!