Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Harhaluulo, johon moni sortuu: Tiesitkö totuuden porsaanlihan rasvaisuudesta?

Colourbox
Julkaistu 21.07.2017 20:00

MTV LIFESTYLE

Yleisesti uskotaan, että porsaanliha on naudanlihaa rasvaisempaa.

Porsaanliha on nykyisin lähes ainoa lihalaatu, jossa on näkyvää rasvaa. Nauta sitä vastoin valmistetaan usein niin, että rasvaa ei näy fileissä tai pihveissä lainkaan. Tästä syystä on valloillaan yleinen harhaluulo siitä, että porsaanliha olisi naudanlihaa rasvaisempaa.

– Naudanlihassa rasva on useimmiten marmoroituneena lihan sisällä ja naudanliha on myös totuttu ostamaan vähärasvaisena paistina. Myös porsaasta on vähärasvaisia osia valittavana, joissa näkyvää rasvaa ei ole. Esimerkiksi fileet ovat tällaisia, HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi kertoo.

Porsaanliha ei siis olekaan välttämättä naudanlihaa rasvaisempaa. Todellisuudessa se riippuu ruhon osasta, kumpi on rasvaisempaa, porsaan- vai naudanliha.

– Sekä porsaan- että naudanfileessä on rasvaa vain noin neljä prosenttia. Vastaavasti rasvaisemmissa osissa, kuten porsaan kyljyksessä on rasvaa noin kahdeksan prosenttia, samoin kuin naudan rinnassakin. Toisaalta porsaanlihasta on olemassa rasvaisia valmisteita, kuten pekoni, jossa rasvaa on 30 prosenttia, Honkaniemi toteaa.

Sen sijaan, että huomio kiinnitettäisiin rasvan määrään, Honkaniemi kehottaa tarkastelemaan sitä, millaista rasvaa lihassa on. Tässä suhteessa porsaan- ja naudanlihat poikkeavat merkittävästi toisistaan.

– Porsaanlihan rasvasta suurin osa – noin 60 prosenttia – on pehmeää, terveellistä rasvaa kun taas naudanlihassa yli puolet rasvasta on kovaa, epäterveellisempää rasvaa, Honkaniemi kertoo.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Broilerinlihasta paljastui yllättävää tietoa: Jopa 44 prosenttia luultua vähärasvaisempaaVähärasvainen ja täynnä rautaa! Tämä epäsuosittu liha kasvattaa suosiotaan huippukokkien keskuudessa – söisitkö? Lähes 80 kiloa suomalaista kohden vuodessa – lihankulutuksessa ennätys, siipikarjan kysyntä lähti lentoonPiilotetaanko makkaraan "kaikki jäte"? Totuus makkaroiden raaka-aineistaKeittiömestari ylistää: Liha, joka kannattaa ehdottomasti valita pääsiäispöytään – "hienostuneempi maku"Huijausta vai ei – mitä ravintolassa myytävä härkä oikeasti on?
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos