Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hinnannousu ei pelästyttänyt lounasetuilijoita

0:59Mikä on ravintolalounaan hinnan kipuraja?Kysyimme viime vuonna helsinkiläisiltä, kuinka paljon he olisivat valmiita maksamaan lounaasta.
Julkaistu 25.05.2024 13:05
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Lounaiden hintojen nousu vaikuttaa vaihtelevasti lounasedun käyttöön, selviää lounasedun maksupalveluita tarjoavista yrityksistä.

MTV Uutiset oli yhteydessä kolmeen yritykseen, Epassiin, Smartumiin ja Edenrediin, joiden kautta työnantajat järjestävät lounasedun työntekijöilleen.

Lounasedussa, verokielessä ravintoedusta, työntekijä maksaa lounaasta omavastuuosuuden ja työnantaja maksaa hinnasta neljänneksen. Työnantaja voi laittaa ravintoedun verovähennyksiin. Ravintoetua maksetaan lounaasta, joka on vähintään 8,50 euroa ja enintään 13,50.

Ravintoedun yläraja nousi vuodenvaihteessa 12,70 eurosta 13,50 euroon, mikä johti osaltaan siihen, että monet lounasravintolat nostivat sen mukana hintojaan. Monet lounasravintolat ovat pitäneet hintansa ravintoedun ylärajan tasolla, vaikka kulut olisivat muuten nousseet.

Lue myös: Paljonko lounas saa maksaa? MTV:n lukijat kertoivat kipurajansa: "Syön kaupasta haettua evästä 2–3 päivää samalla hinnalla" 

Lounaisiin käytetään jopa enemmän rahaa

Lounasetupalveluita tarjoavista yrityksistä käy ilmi, että lounaisiin kokonaisuudessaan käytettävät rahamäärät on pysyneet samana tai jopa kasvaneet.

Edenred kertoo, ettei pörssiyhtiönä voi kertoa suoria kasvulukujaan. Yrityksestä kerrotaan kuitenkin, että lounasedun käyttäjämäärät ovat kasvaneet heillä koronan päätyttyä joka vuosi.

– Rahallisesti lounasetua on käytetty toistaiseksi viime vuotta enemmän, mikä johtuu maksimiarvon noususta ja käyttäjämäärän kasvusta. Määrällisesti lounaita ostetaan samassa määrin kuin viime vuonna tällä hetkellä, Edenredin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen kertoo.

Edenredin lukujen perusteella yksittäiseen lounaaseen käytetään keskimäärin 7,2 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Prosentuaalinen kasvu on siis hieman enemmän kuin mitä ravintoedun maksimi nousi.

1:45Miten ravintolalounaiden nousseet hinnat ovat vaikuttaneet suomalaisten lounastottumuksiin?

KATSO MYÖS: Miten ravintolalounaiden nousseet hinnat ovat vaikuttaneet suomalaisten lounastottumuksiin?

Lue myös: Lounaiden hinnat kipuavat ylöspäin, mutta samalla kasvaa myös lounasedun arvo – miksei sitä voi käyttää valmisruokaan?

Epassissa pelättiin lounastamisen vähentyvän

Epassista kerrotaan, että vaikka lounaiden hinta on noussut, on lounasedun käyttö kasvanut.

– Meidän vanhat käyttäjämme käyttävät enemmän etua kuin viime vuonna, Epassi Finlandin toimitusjohtaja Niklas Löfgren kertoo MTV Uutisille.

Ainakaan heidän tilastojensa valossa lounaan hintojen ja työntekijän maksettavan euromäärän kasvu ei karkottanut lounastajia. Löfgren oli itse pelännyt päinvastaista.

– Oma oletukseni oli, että sillä [lounaan hinnannousulla] olisi ollut negatiivinen vaikutus. Kun omavastuuosuus nousee, niin onhan siinä aina se mahdollisuus, että lounas tuntuu liian kalliilta, mutta ainakaan vielä sitä ei nähdä, Löfgren kertoo.

Edun käytön kasvun epäillään liittyvän koronan jälkeiseen etätyöskentelyn vähenemiseen, jolloin mahdollista läheistä lounasravintolaa käytetään aiempaa enemmän.

Kerroimme viime vuonna: Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonna

Smartum: Ravintolassa lounastetaan aiempaa harvemmin

Smartumilta kerrotaan, että ihmiset syömien lounaiden määrä on vähentynyt lounaiden hinnan noustessa.

– Työntekijöiden käyttämä euromäärä lounaisiin on pysynyt samana viime vuodesta, vaikka keskimääräinen lounasostoksen arvo on kasvanut. Näin ollen työntekijät käyttävät saman verran lounaisiin kuukaudessa rahaa, mutta saavat sillä summalla vähemmän lounaskertoja, Smartumin kaupallinen johtaja Mika Peuralahti kertoo sähköpostitse.

Hänen mukaansa työntekijöistä moni jättää lounasetua käyttämättä, koska omavastuuosuus on euromääräisesti aiempaa suurempi. Maksimilounasarvosta 13,50 euroa työntekijän omavastuuosuus on 10,13 euroa.

Hän kertoo, että lounasetua käytetään keskimäärin viisi kertaa kuussa. Ne työntekijät, joiden ei tarvitse maksaa itse omavastuuosuutta, vaan työnantaja tarjoaa lounaan palkan päälle, käyttävät lounasetua noin kaksi kertaa enemmän.

Lue myös: Moni saa vuosittain 850 euron ruokaedun: Tiesitkö tätä alkuperäisistä lounasseteleistä?

Ravintolayritys: Lounastamiseen vaikuttaa moni asia

Useita Food & Co -lounasravintoloita pyörittävän Compass Group Suomen liiketoimintajohtaja Anna Lumme kertoo, että suomalaisten lounastustottumuksissa on voinut tapahtua muutoksia, mutta syyksi ei voida osoittaa hintojen kehitystä.

– Näemme henkilöstöravintoloiden asiakasmäärissä vaihteluita viime vuoteen nähden, eli osassa paikoissa lounastajia on viime vuotta vähemmän. Tilanteeseen vaikuttavat aina kuitenkin myös muut asiat, kuten se minkälainen on henkilöstön työn luonne ja profiili, tukeeko organisaatio ruokailua ja onko ravintola auki myös muille asiakkaille, Lumme kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

Yhtiöstä kerrotaan, että sen tutkimuksissa on käynyt ilmi trendi, jonka perusteella viikoittaisten lounaiden määrä ja lounastauon pituus ovat kumpikin laskussa. Erityisesti nuoremmat sukupolvet saattavat korvata lämpimän lounaan pienillä välipalamaisilla eväillä. Lisäksi taloustilanteen muuttuessa myös keskituloiset kuluttajat arvioivat aiempaa kriittisemmin hinta-laatu-suhdetta myös ruokailussaan.

4:29Useat lounasravintolat ovat nostaneet tämän vuoden aikana hintojaan – missä menee lounaan hinnan kipuraja?

Kerroimme viime vuonna: Useat lounasravintolat ovat nostaneet hintojaan – missä menee lounaan hinnan kipuraja?

Lue myös: Työpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmille

Tämän ravitsemusterapeutti huomioisi omissa lounaissaan: "Ihan eri asia raksamiehelle kuin keski-ikäiselle naiselle"

Lisää aiheesta:

Moni saa vuosittain 850 euron ruokaedun: Tiesitkö tätä alkuperäisistä lounasseteleistä?Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonnaLounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktanPaljonko lounas saa maksaa? MTV:n lukijat kertoivat kipurajansa: "Syön kaupasta haettua evästä 2–3 päivää samalla hinnalla" Lounaiden hinnat kipuavat ylöspäin, mutta samalla kasvaa myös lounasedun arvo – miksei sitä voi käyttää valmisruokaan?Työpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmille
LounasTyöelämäVerotRahaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Lounas
  • 7.9.09:43
    Ruoka

    Syötkö ruoan aina tietyssä järjestyksessä? Voi olla merkitystä terveyden kannalta

  • 13.8.07:02
    Ruoka

    Koululaisten suosikkiruoat ovat klassikkoja – rehtorin tuikkukuppikikka sai lounaan maistumaan kaikille

  • 23.4.07:43
    Ruoka

    Valitsetko lounaaksi liharuoan? "Rahalle enemmän vastinetta", uskovat suomalaiset

  • 21.08.202413:56
    Arkiruoka

    Jennin tortillavuoka valmistuu 20 minuutissa: "Syömistä riittää useammalle päivälle"

  • 16.02.202410:04
    Ruoka

    Syötkö lounasta työpöydän ääressä? Ei kannattaisi