Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Opi minuutissa viiniasiantuntijaksi – huippusommelierikin kyynelehti viinin takia: "Siinä kohdassa enkelkuoro lauloi korvissani"

2:11Sommelieerit tietävät viineistä kaiken
Julkaistu 30.10.2018 15:23
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Eilen valittiin Suomen edustaja Belgiassa pidettäviin Sommelierien MM-kilpailuihin. Tiukassa kilpailussa voittajaksi selvisi tänä vuonna ravintolapäällikkö Markku Niemi Pastiksesta.

Kolme vuotta sitten Suomi sijoittui MM-kisoissa peräti seitsemänneksi.

Suomen Sommelier yhdistyksen puheenjohtajan Samuil Angelovin mukaan Suomessa on koko joukko huippuammattilaisia ja viineihin hyvin perehtyneitä harrastajia.

– Sommelierin tehtävä on yhdistää asiakkaan halut ja keittiömestarin ajatus.  Suomessa on jäätävän hyvä potentiaali MM-kilpailuja silmällä pitäen, sillä me tunnemme viinejä jopa paremmin kuin sommelierit niissä maissa, joissa viinejä viljellään. Suomessa viinejä pääse maistelemaan laajemmin kuin varsinaisissa viinimaissa, kertoo Angelov.

Maisteluosuudessa tunnistettiin vesiäkin

Suomen karsinnoissa oli viisi kilpailijaa. Karsinta koostui teoriaosuudesta, jossa oli 60 kysymystä. Maisteluosuus koostui viinien, oluiden ja alkoholin tunnistamisen lisäksi vesien tunnistamisesta. Kilpailijoiden tuli erottaa toisistaan peräti kahdeksan mineraalivettä.

– Jotta laajasti voi hallita kaiken mitä ravintolassa tarjotaan, pitää lukea ja maistaa, mutta siihen tarvitaan kunnianhimoa oppia kaikkea uutta koko ajan. Tärkeintä on tietenkin intohimo, lisää Suomen MM-edustajaksi valittu Markku Niemi.

Tänä vuonna kilpailuihin osallistui kolme naista ja kaksi miestä. Kolme vuotta sitten Suomea edusti Argentiinassa Heidi Mäkinen Tampereelta.

Näin teet vaikutuksen pöytäseurueeseen

Angelovin mukaan ensimmäisenä voi kysyä viinin rakenteesta.

– Aina kannattaa kysyä siitä rakenteesta eli minkälainen happorakenne tässä viinissä on? Sitten voi kysyä, miten hedelmäisyys, joka tarkoittaa makeutta eli onko viini kuiva vai hedelmäinen, kertoo Angelov.

Angelovin mukaan kolmantena voi kysyä suutuntumasta ja tanniineista.

– Ovatko tanniinit kypsiä vai raakoja? Raakatanniini tulee vihreästä puun oksasta ja kypsä tanniini on samettinen, joka hyväilee suuta, kuvailee Angelov.

Angelov muistuttaa, että kun viinin on tilannut ja pullo on avattu, niin siinä kohtaa voi maistaa, mutta vaikka ei tykkäisi viinistä, niin jos se on kunnossa, sen joutuu maksamaan.

– Tämän päivän asiakkaat tietävät paljon viineistä, sillä meillä on runsaasti hyviä ja asiaan perehtyneitä harrastajia, iloitsee Angelov.

Huippusommelier kyynelehti

Viime vuonna Angelov osti pullon Chateau Margaux-viiniä vuodelta 1934, joka sai miehen kyyneliin.

– Ostin viime vuonna marsalkka Mannerheimin suosikkiviiniä Suomen 100-vuotisen taipaleen kunniaksi - todennäköisesti siitä samasta laatikosta Alkosta, mistä Mannerheimkin.

– Minä olen aina nauranut ihmisille, jotka sanoivat, että enkelkuoro laulaa, mutta siinä kohdassa se lauloi minun korvissani. Se oli täydellistä, toteaa Angelov.

Lisää aiheesta:

"Viinitollo" Maija Männistön mukaan suomalaisia askarruttaa avatun viinin säilyminen – "Ei pilaannu samalla tavalla kuin jauhelihapaketti"Asiatuntija kertoo, miten järjestät viinitastingin – älä tee aloittelijan mokaa: "Maistelu saattaa olla hankalaa"Jukka on maistanut yli 45 000 viiniä – yksi oli ylitse muiden: "Kaikkien aikojen suosikkini"Heidi maistelee yli 10 000 viiniä vuodessa: Nyt tuore Master of Wine paljastaa tämän hetken kuumimman viinitrendinTässä on Suomen paras ravintola – nousi ylivoimaiseen voittoonSuomalainen huippusommelier muistuttaa: Tämä on tärkein asia ruoan ja viinin yhdistämisessä
AlkoholiAlkoKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi
  • 15.10.05:00
    Terveys ja hyvinvointi

    USU: Alkoholikuolemien määrä kääntynyt nousuun – syy mysteeri

  • 8.10.17:44
    Politiikka

    "Haitat Suomeen, voitot ulkomaille" – näin eduskunta kuohui alkoholin kotikuljetuksesta

  • 8.10.14:01
    Orpon hallitus

    Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen eduskunnassa, KD muuta hallitusta vastaan

  • 8.10.13:19
    Yhteiskunta

    Ikäraja, päihtyneet, vaaratilanteet: Näin yritykset vastaavat alkoholin kotiinkuljetuksen haasteisiin

  • 4.10.09:43
    Juomat

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993