Mainos

Asiantuntija: Alkon monopolin purku vähentäisi viinivalikoimaa – "Pienillä paikkakunnilla marketin valikoimissa olisi vain paria laatua"

Viini-lehden pitkäaikainen asiantuntija, itseään viinihörhöksi kutsuva Antti Rinta-Huumo kannattaa Alkon monopolin purkamista. Hän ei kuitenkaan usko sen toteutuvan lähiaikoina. 

– Annoin tästä aiheesta haastatteluja jo parikymmentä vuotta sitten ja annan varmaan myös viiden vuoden päästä. Olen sitä mieltä, että Alkolla on hyvät valikoimat ja osaaminen. 1 500 viiniä ja vielä tilausvalikoima päälle, Antti Rinta-Huumo toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

– Jos marketit saisivat myydä viinejä, valikoima ei tietenkään olisi niin laaja. Eri kauppaketjuilla olisi se yksi punainen, valkoinen ja rose-viini. Varsinkin pienillä paikkakunnilla valikoima kaventuisi. Helsinkiin nyt tietysti tulisi omia viinikauppoja. Ja onhan nettikauppa olemassa.

2:10

Herkuttelijat tungoksessa

Viini-ja ruokamessuilla oli tänä vuonna tungosta. Suuri syy siihen oli todennäköisesti se, että koko alue oli anniskelualuetta.

Maistelussa oli 600 viiniä ja kuutisenkymmentä ruoka-annosta: nyhtökauraa, raakaleivoksia ja mehustamista. Yhteensä Kirja-, viini- ja ruokamessuilla kävi yli 80 000 vierasta, eli enemmän kuin viime vuonna. 

Viininmaistelijoita ei enää suljettu karsinoihin, vaan ihmiset pystyivät vapaasti kulkemaan lasin kanssa paikasta toiseen. Rinta-Huumon mukaan viiniharrastamisen ei ole enää niin vakavaa kuin ennen. Myöskään viinifaktat eivät enää kiinnosta esimerkiksi nuoria.

– Nyt ei enää pähkäillä, miten paljon on prosentuaalisesti mitäkin rypälettä viinissä tai missä rinteessä rypäleet kasvavat. Tärkeämpää on rentous, fiilistely ja maku. Nuoret etsivät ruokaan sopivaa viiniä tai viiniin sopivaa ruokaa. Eli viinit ovat tulleet arkipäivään. Enää ei vain juhla-aterialla avata se viinipullo. Viinin nautiskelu on arkipäiväistynyt selvästi.

Mielensäpahoittaja yllätti

Messujen yllättäjäksi valittiin Mielensäpahoittajan karjalanpaisti. Suuren vegebuumin keskellä valinta kuulostikin yllättävältä.

– Karjalanpaisti on varmasti vähän katoavaa kansanperinnettä. Toisaalta tuntuu siltä, että perinnehän alkaa nyt taas olla IN. Eli mielensäpahoittaja, joka pidättäytyy koko ajan samassa, on kolme kertaa elämässä yhtäkkiä muodissa, Tuomas Kyrö sanoo MTV:lle.

Kyrön mukaan karjalanpaisti kuuluu kaikkiin niihin pöytiin, jotka ovat tärkeitä eli häihin, hautajaisiin ja ylioppilasjuhliin. 

– Joskus joulupöytäänkin ja miksi ei vaikka yksinäisiin iltoihin pizzan sijaan, naureskelee rankan flunssan kourissa oleva kirjailija Kyrö.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.