Hedelmien osto-opas – mistä tietää, mitä hedelmiä kaupassa kannattaa valita?

Hedelmät
Shutterstock

Juuri sopivan kypsien hedelmien ostaminen onnistuu jatkossa helpommin!

Tiedämme kaikki sen raivostuttavan ihmisen hedelmähyllyillä, joka puristelee, tutkii ja jopa nuuhkii läpi joka ikisen hedelmän ennen ostovalintaa. Toisaalta melkein yhtä rasittavaa on laittaa ostoskoriin ensimmäinen käteen osunut hedelmä, ja todeta kotona, että se on raaka tai liian kypsä.

Miten hedelmiä oikein pitäisi valita ruokakaupassa? Kokosimme listan vinkkejä hedelmien ja vihanneksien valitsemiseen kaupassa!

”Mustelmat” hedelmissä

Esimerkiksi omenissa ja persikoissa voi usein havaita mustelman näköisen, tummemman värisen kohdan hedelmän kyljessä. Monet luulevat, että tämä ”mustelma” johtuu siitä, että hedelmä on osunut johonkin kovaa. Todellisuudessa tummemmat kohdat johtuvat siitä, että aurinko on paistanut hedelmän tummaan kohtaan pidempään ja hedelmä on siksi hieman tummunut. Yleensä tällaiset kohdat eivät vaikuta makuun erityisemmin.

Pieni viilto persikan tyvessä

Persikan tai nektariinin kannan vieressä voi joskus havaita pienen viillon näköisen viivan. Tämä viiva johtuu siitä, että hedelmä on saanut kypsyä puussa pidempään kuin täysin sileät hedelmät. Hedelmää kannatteleva oksa on aiheuttanut viillon hedelmän painuessa tiiviisti oksaa vasten kasvaessaan. Viilto on siis maun kannalta positiivinen asia, ei huono!

Ruskea jälki melonissa

Tapaamme vältellä ruokakaupassa hedelmiä, joissa on jonkinlaisia kauneusvirheitä tai ruhjeita. Näin ei aina kannattaisi tehdä. Esimerkiksi vesimelonin kyljessä oleva ruskea jälki lupaa positiivista melonin mausta: ruskea jälki on niissä meloneissa, jotka ovat saaneet kypsyä pidemmän aikaa.

Hedelmien koputtaminen

Hedelmien koputtamisessa saattaa sen sijaan olla perää. Raaka melonia koputtaessa ääni on samanlainen kuin otsaa koputtaessa, kun taas ylikypsästä hedelmästä lähtee samanlainen ääni kuin vatsaa taputtaessa. Meloni on sopivan kypsä, kun koputtaessa ääni kumisee kuten rintakehää taputtaessa.

Suosi sesonkihedelmiä

Muista, että sesonkiruoka ei tarkoita vain kotimaisia sesonkiruokia – myös tuontihedelmillä on omat sesonkinsa ja kasvukautensa. Joulu-tammikuussa sitrushedelmät ja muut eksoottiset hedelmät, kuten appelsiinit, greipit, kiivit ja mandariinit ovat mehukkaimmillaan. Keväällä hyviltä maistuvat muun muassa mango, ananas, melonit ja aprikoosit. Kesällä kannattaa suosia kotimaisia omenia ja marjoja. Syksyisiä hedelmiä ovat muun muassa guava, viinirypäleet, ananakset ja omenat.

Hedelmien kypsyminen

Osa hedelmistä lakkaa kypsymästä poimimisen jälkeen ja osa taas jatkaa kypsymistä vielä kotona hedelmäkorissakin. Ensimmäisen listan hedelmät kannattaa jättää kauppaan, jos ne ovat vielä ilmiselvästi raakoja. Jälkimmäisen listan hedelmiä voi sen sijaan ostaa raakanakin. 

Hedelmät, jotka lakkaavat kypsymästä:

  1. Suurin osa sitrushedelmistä
  2. Marjat
  3. Viinirypäleet
  4. Vesimelonit
  5. Granaattiomenat
  6. Paprikat

Nämä sen sijaan kypsyvät vielä kotonakin:

  1. Omenat
  2. Banaanit
  3. Päärynät
  4. Persikat
  5. Luumut
  6. Mangot
  7. Kiivit
  8. Aprikoosit

MTV LIFESTYLE

Korjaus 2.2.2015, klo 8.35: korjattu asiavirheitä.

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat