Ethän sorru yleiseen säilytysmokaan? Näin pidät banaanit tuoreena pidempään

Näin saat ruoat säilymään kauemmin
Näin saat ruoat säilymään kauemmin

Tuntuuko siltä, että banaanit kypsyvät epämääräiseksi mössöksi, ennen kuin olet edes ehtinyt harkita syöväsi ne? Saatat säilyttää niitä ”väärin”, mikä edesauttaa banaanien liian nopeaa kypsymistä.

Onneksi internet on pullollaan vinkkejä siitä, miten hedelmät saa kypsymään nopeammin ja ennen kaikkea, miten ne saa säilymään kauemmin. Today listasi kuusi keinoa, joiden avulla saat nauttia sopivan kypsistä banaaneista hieman pidempään.

1. Ripusta ne roikkumaan kauaksi muista hedelmistä

Banaanit eivät välitä toisten hedelmien läheisyydestä – paitsi ehkä smoothiessa tai hedelmäsalaatissa. Varsinkaan sellaisten hedelmien, jotka tuottavat runsaasti etyleenikaasua kypsyessään, kuten avokado, persikka, tomaatti, omena tai viikuna.

2. Kääri banaanien päät tuorekelmuun

Joskus banaanitertuissa on jo kaupasta ostettaessa jonkinlaista kelmua banaanin päiden ympärillä. Kelmua ei kannata ottaa pois ja jos sellaista ei alun perin ole, kotoa löytyvää tuorekelmua voi pyöräyttää päiden ympärille.

Suurin osa banaaninkin vapauttamasta etyleenikaasusta vapautuu nimenomaan päiden kautta. Kelmu estää kaasujen vapautumisen ja hidastaa kypsymisprosessia. Chiquitalla työskentelevän Dawn Jacksonin mukaan vielä paremman tuloksen saavutat, kun irrotat banaanit irti toisistaan ja pyörität jokaisen pään ympärille yksittäin kelmua.

3. Kun banaanit ovat tarpeeksi kypsiä, laita ne jääkaappiin

Kylmä ilma hidastaa kypsymistä, joten kun banaanit ovat mielestäsi jo riittävän kypsiä, laita ne jääkaappiin. Kuoren väri saattaa tummeta jääkaapissakin, mutta sen ei ainakaan pitäisi vaikuttaa sisällä olevan hedelmän tekstuurin tai makuun.

4. Sitrushedelmät auttavat jo kuorittuihin banaaneihin

Sitruunan tai limen mehu hidastaa tunnetusti hapettumisprosessia, eli sitä, että hedelmäliha alkaa tummua. Jos olet jo kuorinut banaanin ja paloitellut sitä pienemmäksi, voit lorauttaa niiden päälle pari teelusikallista sitruunamehua, mikä estää banaania tummumasta.

Sitrusmehu vaikuttaa luonnollisesti jonkin verran banaanin makuun, joten mehua ei kannata käyttää liika tai sitä voi laimentaa myös hieman vedellä.

5. Anna banaaneille etikkakylpy

Toinen vaihtoehto sitrusmehulle on etikka. Sitrusmehun tavoin, etikan maku on melko vahva ja mielipiteitä jakava, mutta myös sitä voi laimentaa tähän tarkoitukseen vedellä.

Jos banaaneihin siltikin jää epätoivottua etikan makua, banaanit kannattaa huuhdella vedellä ennen syömistä.

6. Pakasta banaanit

Banaanit pärjäävät pakastimessa ainakin 30 päivän ajan, eli jos tarvitset niille pidempiaikaista säilytyspaikkaa kuin jääkaapin, laita ne pakastimeen.

Pakastetut banaaniviipaleet toimivat loistavasti myös smoothiessa, mutta huolehdi, että banaanit ovat ilmatiiviissä pakasterasioissa tai pusseissa. Jos pakastat banaanin kokonaisena, ei kannata yrittää kuoria sitä, kun se on vielä jäässä, vaan odottaa kärsivällisesti, että banaani hieman sulaa.

Lähde: Today

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja