Ethän sorru yleiseen säilytysmokaan? Näin pidät banaanit tuoreena pidempään
Tuntuuko siltä, että banaanit kypsyvät epämääräiseksi mössöksi, ennen kuin olet edes ehtinyt harkita syöväsi ne? Saatat säilyttää niitä ”väärin”, mikä edesauttaa banaanien liian nopeaa kypsymistä.
Onneksi internet on pullollaan vinkkejä siitä, miten hedelmät saa kypsymään nopeammin ja ennen kaikkea, miten ne saa säilymään kauemmin. Today listasi kuusi keinoa, joiden avulla saat nauttia sopivan kypsistä banaaneista hieman pidempään.
1. Ripusta ne roikkumaan kauaksi muista hedelmistä
Banaanit eivät välitä toisten hedelmien läheisyydestä – paitsi ehkä smoothiessa tai hedelmäsalaatissa. Varsinkaan sellaisten hedelmien, jotka tuottavat runsaasti etyleenikaasua kypsyessään, kuten avokado, persikka, tomaatti, omena tai viikuna.
2. Kääri banaanien päät tuorekelmuun
Joskus banaanitertuissa on jo kaupasta ostettaessa jonkinlaista kelmua banaanin päiden ympärillä. Kelmua ei kannata ottaa pois ja jos sellaista ei alun perin ole, kotoa löytyvää tuorekelmua voi pyöräyttää päiden ympärille.
Suurin osa banaaninkin vapauttamasta etyleenikaasusta vapautuu nimenomaan päiden kautta. Kelmu estää kaasujen vapautumisen ja hidastaa kypsymisprosessia. Chiquitalla työskentelevän Dawn Jacksonin mukaan vielä paremman tuloksen saavutat, kun irrotat banaanit irti toisistaan ja pyörität jokaisen pään ympärille yksittäin kelmua.
3. Kun banaanit ovat tarpeeksi kypsiä, laita ne jääkaappiin
Kylmä ilma hidastaa kypsymistä, joten kun banaanit ovat mielestäsi jo riittävän kypsiä, laita ne jääkaappiin. Kuoren väri saattaa tummeta jääkaapissakin, mutta sen ei ainakaan pitäisi vaikuttaa sisällä olevan hedelmän tekstuurin tai makuun.
4. Sitrushedelmät auttavat jo kuorittuihin banaaneihin
Sitruunan tai limen mehu hidastaa tunnetusti hapettumisprosessia, eli sitä, että hedelmäliha alkaa tummua. Jos olet jo kuorinut banaanin ja paloitellut sitä pienemmäksi, voit lorauttaa niiden päälle pari teelusikallista sitruunamehua, mikä estää banaania tummumasta.
Sitrusmehu vaikuttaa luonnollisesti jonkin verran banaanin makuun, joten mehua ei kannata käyttää liika tai sitä voi laimentaa myös hieman vedellä.
5. Anna banaaneille etikkakylpy
Toinen vaihtoehto sitrusmehulle on etikka. Sitrusmehun tavoin, etikan maku on melko vahva ja mielipiteitä jakava, mutta myös sitä voi laimentaa tähän tarkoitukseen vedellä.
Jos banaaneihin siltikin jää epätoivottua etikan makua, banaanit kannattaa huuhdella vedellä ennen syömistä.
6. Pakasta banaanit
Banaanit pärjäävät pakastimessa ainakin 30 päivän ajan, eli jos tarvitset niille pidempiaikaista säilytyspaikkaa kuin jääkaapin, laita ne pakastimeen.
Pakastetut banaaniviipaleet toimivat loistavasti myös smoothiessa, mutta huolehdi, että banaanit ovat ilmatiiviissä pakasterasioissa tai pusseissa. Jos pakastat banaanin kokonaisena, ei kannata yrittää kuoria sitä, kun se on vielä jäässä, vaan odottaa kärsivällisesti, että banaani hieman sulaa.
Lähde: Today
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan