Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän sorru yleiseen säilytysmokaan? Näin pidät banaanit tuoreena pidempään

Shutterstock
Julkaistu 18.03.2019 20:01

Emmi Niiniaho

Tuntuuko siltä, että banaanit kypsyvät epämääräiseksi mössöksi, ennen kuin olet edes ehtinyt harkita syöväsi ne? Saatat säilyttää niitä ”väärin”, mikä edesauttaa banaanien liian nopeaa kypsymistä.

Onneksi internet on pullollaan vinkkejä siitä, miten hedelmät saa kypsymään nopeammin ja ennen kaikkea, miten ne saa säilymään kauemmin. Today listasi kuusi keinoa, joiden avulla saat nauttia sopivan kypsistä banaaneista hieman pidempään.

1. Ripusta ne roikkumaan kauaksi muista hedelmistä

Banaanit eivät välitä toisten hedelmien läheisyydestä – paitsi ehkä smoothiessa tai hedelmäsalaatissa. Varsinkaan sellaisten hedelmien, jotka tuottavat runsaasti etyleenikaasua kypsyessään, kuten avokado, persikka, tomaatti, omena tai viikuna.

2. Kääri banaanien päät tuorekelmuun

banaani kelmu
Kelmu estää etyleenikaasun muodostumisen.Shutterstock

Joskus banaanitertuissa on jo kaupasta ostettaessa jonkinlaista kelmua banaanin päiden ympärillä. Kelmua ei kannata ottaa pois ja jos sellaista ei alun perin ole, kotoa löytyvää tuorekelmua voi pyöräyttää päiden ympärille.

Suurin osa banaaninkin vapauttamasta etyleenikaasusta vapautuu nimenomaan päiden kautta. Kelmu estää kaasujen vapautumisen ja hidastaa kypsymisprosessia. Chiquitalla työskentelevän Dawn Jacksonin mukaan vielä paremman tuloksen saavutat, kun irrotat banaanit irti toisistaan ja pyörität jokaisen pään ympärille yksittäin kelmua.

3. Kun banaanit ovat tarpeeksi kypsiä, laita ne jääkaappiin

Kylmä ilma hidastaa kypsymistä, joten kun banaanit ovat mielestäsi jo riittävän kypsiä, laita ne jääkaappiin. Kuoren väri saattaa tummeta jääkaapissakin, mutta sen ei ainakaan pitäisi vaikuttaa sisällä olevan hedelmän tekstuurin tai makuun.

4. Sitrushedelmät auttavat jo kuorittuihin banaaneihin

banaani viipaleKuorittu ja viipaloitu banaani tummuu nopeasti.Shutterstock

Sitruunan tai limen mehu hidastaa tunnetusti hapettumisprosessia, eli sitä, että hedelmäliha alkaa tummua. Jos olet jo kuorinut banaanin ja paloitellut sitä pienemmäksi, voit lorauttaa niiden päälle pari teelusikallista sitruunamehua, mikä estää banaania tummumasta.

Sitrusmehu vaikuttaa luonnollisesti jonkin verran banaanin makuun, joten mehua ei kannata käyttää liika tai sitä voi laimentaa myös hieman vedellä.

5. Anna banaaneille etikkakylpy

Toinen vaihtoehto sitrusmehulle on etikka. Sitrusmehun tavoin, etikan maku on melko vahva ja mielipiteitä jakava, mutta myös sitä voi laimentaa tähän tarkoitukseen vedellä.

Jos banaaneihin siltikin jää epätoivottua etikan makua, banaanit kannattaa huuhdella vedellä ennen syömistä.

6. Pakasta banaanit

jää banaani viipaleJäiset banaaniviipaleet toimivat esimerkiksi smoothiessa.Shutterstock

Banaanit pärjäävät pakastimessa ainakin 30 päivän ajan, eli jos tarvitset niille pidempiaikaista säilytyspaikkaa kuin jääkaapin, laita ne pakastimeen.

Pakastetut banaaniviipaleet toimivat loistavasti myös smoothiessa, mutta huolehdi, että banaanit ovat ilmatiiviissä pakasterasioissa tai pusseissa. Jos pakastat banaanin kokonaisena, ei kannata yrittää kuoria sitä, kun se on vielä jäässä, vaan odottaa kärsivällisesti, että banaani hieman sulaa.

Lue myös: Rakastatko kahvia, mutta elimistösi ei kestä sitä? Kokeile maultaan ja vaikutukseltaan miedompaa vaihtoehtoa

Lähde: Today

Lisää aiheesta:

Hedelmä, jota kannattaa nyt napata ostoskoriin – makea kuitupommi!Luulitko sinäkin, että kahvi säilyy parhaiten jääkaapissa? 8 tuttua ruokamyyttiä, joihin tulisi jo lakata uskomastaNäin saat avokadon kestämään syömäkelpoisena jopa puoli vuotta – kokeilemisen arvoinen niksi ratkaisee turhauttavan ongelmanYleinen moka pilaa maun ja rakenteen – ethän säilytä näitä hedelmiä ja vihanneksia jääkaapissa?Pähkinät, maito ja avokado – tiesitkö, myös näitä ruokia voi pakastaa?Lopeta heti! 7 ainesosaa, joita ei koskaan pitäisi lisätä smoothieen
BanaanitSäilöntäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Banaanit
  • 16.7.14:24
    Huumeet

    Banaanilähetyksistä löydetty kokaiinia Tanskassa

  • 10.12.202406:45
    Ruokahävikki

    Säälitkö kaupan sinkkubanaaneja? Et ole ainoa

  • 07.12.202414:20
    Mielenterveys

    Miksi joku pelkää banaaneja?

  • 22.11.202408:38
    Taide

    Seinään teipattu banaani myytiin viidellä miljoonalla – pikkuraha ostajalle

  • 20.07.202115:02
    Pizza

    Tässäkö seuraava hittipizza? Outoa yhdistelmää hehkutetaan: "Kuin kinkku ja ananas"