Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin paljon kohuttuja lihatuotteita tarjotaan suomalaisissa päiväkodeissa

World Health Organisationin mukaan nakit voivat altistaa syövälle.
World Health Organisationin mukaan nakit voivat altistaa syövälle.
Julkaistu 28.10.2015 15:22
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan prosessoitu liha aiotaan luokitella suolistosyövälle altistavaksi. Makuja.fi otti selvää, kuinka paljon prosessoitua lihaa on tarjolla suomalaisissa päiväkodeissa.

WHO:n aloittama lihakohu merkitsee käytännössä sitä, että makkara, kinkku ja pekoni on yhdistetty syöpään. Suomalaisissa päiväkodeissa ei kuitenkaan ryhdytä kohun myötä äkillisiin muutostoimiin, sillä prosessoitua lihaa on listoilla jo nyt niukasti.

TIESITKÖ? Prosessoidun ja punaisen lihan haitat on otettu huomioon myös Suomen virallisissa ravitsemussuosituksissa. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kypsiä lihavalmisteita ja kypsää punaista lihaa tulisi käyttää enintään 500 grammaa viikossa. Syöpäjärjestöjen suosituksissa muistutetaan, että runsas lihan syönti lisää paksusuoli- sekä peräsuolisyövän riskiä. Haitallisena pidetään nimenomaan punaista lihaa, eli sian-, naudan- ja lampaanlihaa. Myös jalostetut lihavalmisteet, kuten makkarat, nakit, kinkut ja meetvursti lisäävät syöpäriskiä, koska valmistusprosesseissa syntyy syöpää aiheuttavia yhdisteitä. 

– Ruokalistalla oleva tuotevalikoima suunnitellaan voimassa olevien ravitsemussuositusten ja viranomaisten antamien erillisohjeiden mukaisesti, Varhaiskasvatusviraston ruokapalveluvastaava Erja Suokas kertoo Makuja.fi:lle.

Muutoksia ruokalistoihin tehdään kuitenkin nopeasti, jos ravtsemukseen liittyvä virallinen ohjeistus muuttuu jatkossa.

– Mikäli lasten ravitsemukseen liittyvä virallinen ohjeistus muuttuu, tulemme huomioimaan muutokset ruokalista- ja tuotesuunnittelussa yhteistyössä palveluntuottajan kanssa, Suokas jatkaa.

Lounas päiväkodeissa

Makkaraa tai kinkkua tarjotaan päiväkodeissa lounaalla kuuden viikon aikana yhteensä kolme kertaa. Näistä kolmesta kerrasta yhden kerran lapsille tarjotaan makkara- tai siskonmakkarakeittoa, yhden kerran makkara- tai nakkikastiketta sekä yhden kerran kinkkukiusausta.

Näiden lisäksi lounaalla tarjotaan muuta punaista lihaa eli nautaa, sikaa tai lammasta yhteensä kymmenen kertaa jokaisen kuuden viikon jakson aikana. Tämä tarkoittaa käytännössä 1–3 tarjoilukertaa viikossa.

Aamu- ja välipala päiväkodeissa

Kerran kuudessa viikossa lapsille tarjotaan päiväkodissa nakki sämpylän sisällä. Lisäksi kokolihaleikkelettä, kinkkulevitettä, makkaraa tai maksamakkaraa on tarjolla kahtena päivänä viikosta. Leikkeleiden ohjeellinen annoskoko on kuitenkin hyvin pieni, eli esimerkiksi yksi viipale kinkkua lasta kohden. Lisäksi kerran kuuden viikon aikana päiväkodeissa tarjoillaan jauhelihapiirasta.

Lisää aiheesta:

Ruokavirasto: Syö näitä pähkinöitä korkeintaan kolme päivässä – lapsilla vielä tiukemmat rajatKatoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatKinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?HS: Leikkeleitä ei enää suositella leivän päälleKumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavatHotelliketju ei tarjoile enää pekonia aamiaisella – taustalla hyvä syy
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • Eilen11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Ruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen09:00
    Sienet

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"