Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan prosessoitu liha aiotaan luokitella suolistosyövälle altistavaksi. Makuja.fi otti selvää, kuinka paljon prosessoitua lihaa on tarjolla suomalaisissa päiväkodeissa.
WHO:n aloittama lihakohu merkitsee käytännössä sitä, että makkara, kinkku ja pekoni on yhdistetty syöpään. Suomalaisissa päiväkodeissa ei kuitenkaan ryhdytä kohun myötä äkillisiin muutostoimiin, sillä prosessoitua lihaa on listoilla jo nyt niukasti.
TIESITKÖ? Prosessoidun ja punaisen lihan haitat on otettu huomioon myös Suomen virallisissa ravitsemussuosituksissa. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kypsiä lihavalmisteita ja kypsää punaista lihaa tulisi käyttää enintään 500 grammaa viikossa. Syöpäjärjestöjen suosituksissa muistutetaan, että runsas lihan syönti lisää paksusuoli- sekä peräsuolisyövän riskiä. Haitallisena pidetään nimenomaan punaista lihaa, eli sian-, naudan- ja lampaanlihaa. Myös jalostetut lihavalmisteet, kuten makkarat, nakit, kinkut ja meetvursti lisäävät syöpäriskiä, koska valmistusprosesseissa syntyy syöpää aiheuttavia yhdisteitä.
– Ruokalistalla oleva tuotevalikoima suunnitellaan voimassa olevien ravitsemussuositusten ja viranomaisten antamien erillisohjeiden mukaisesti, Varhaiskasvatusviraston ruokapalveluvastaava Erja Suokas kertoo Makuja.fi:lle.
Muutoksia ruokalistoihin tehdään kuitenkin nopeasti, jos ravtsemukseen liittyvä virallinen ohjeistus muuttuu jatkossa.

