WHO:n kannanotto prosessoitua lihaa koskien on saanut sosiaalisessa mediassa aikaan paljon keskustelua etenkin pekonista, jota tunnetusti rakastetaan etenkin Yhdysvalloissa.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan prosessoitu liha aiotaan luokitella suolistosyövälle altistavaksi. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että makkara, kinkku ja pekoni on linkitetty syöpään. Sosiaalisessa mediassa uutinen on saanut aikaan paljon keskustelua – etenkin pekonin osalta.
TIESITKÖ? Prosessoidun ja punaisen lihan haitat on otettu huomioon myös Suomen virallisissa ravitsemussuosituksissa. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kypsiä lihavalmisteita ja kypsää punaista lihaa tulisi käyttää enintään 500 grammaa viikossa. Syöpäjärjestöjen suosituksissa muistutetaan, että runsas lihan syönti lisää paksusuoli- sekä peräsuolisyövän riskiä. Haitallisena pidetään nimenomaan punaista lihaa, eli sian-, naudan- ja lampaanlihaa. Myös jalostetut lihavalmisteet, kuten makkarat, nakit, kinkut ja meetvursti lisäävät syöpäriskiä, koska valmistusprosesseissa syntyy syöpää aiheuttavia yhdisteitä.
– Nyt ainakin ymmärrän, miksi ruoka ei ole sallittu pubien tupakointialueella, John Johnsonson toteaa Twitterissä.
Moni on tarttunut WHO:n uutiseen humoristisella otteella, ja vitsit aiheesta kiertävät sosiaalisessa mediassa tiuhaan.
– Kevin Bacon muuttaa nyt nimensä Kevin Kvinoaksi, ihan varotoimen vuoksi, Claire Hopkin vitsailee Twitterissä.
Muun muassa sitä epäillään sosiaalisessa mediassa, että tulevaisuudessa prosessoitua lihaa saisivat ostaa vain täysi-ikäiset – samaan tapaan kuin tupakkaa ja alkoholia Suomessa.

