Haarukoilla ja veitsillä yllättävä vaikutus ruoan makuun – olisitko uskonut?

Parsakaali, haarukka
Vaikuttaa siltä, ettei ole suinkaan yhdentekevää, millaisilla aseilla ruokaa syödään. Shutterstock

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan ruokailuvälineiden painolla voi olla positiivinen vaikutus siihen, miltä ruoka maistuu.

Moni valitsee kotiinsa ruokailyvälineet sekä ulkonäön että käsituntuman mukaan, vaikka tuoreen tutkimuksen mukaan huomio kannattaisikin kiinnittää haarukoiden, veitsien ja lusikoiden painoon.

Ruoka maistuu paremmalta painavasta haarukasta

Tutkimukseen osallistui 130 ruokailijaa, joista puolet nautti illallisen korkealaatuisilla ruokailuvälineillä, joita on käytetty skotlantilaisessa ravintolassa juhlakäytössä. Toinen puoli ruokailijoista söi illallisen arkisemmilla ja huonolaatuisemmilla haarukoilla, veitsillä ja lusikoilla. Ruokailuvälineillä oli laadun lisäksi toinenkin merkittävä ero: Juhlakäytössä olleet ruokailuvälineet painoivat noin kolme kertaa enemmän kuin huonolaatuisemmat aseet.

Tutkimuksessa selvisi, että painavammilla ruokailuvälineillä aterioineet olivat muita tyytyväisempiä annoksensa asetteluun. He olivat myös tyytyväisempiä annoksiinsa, sillä he olivat valmiita pulittamaan annoksistaan 15 prosenttia muita korkeamman hinnan.

Saadut tutkimustulokset antavat viitteitä siitä, että se ei ole välttämättä suinkaan yhdentekevää, millaisin välinein illallinen syödään. Parhaimmillaan ruokailuvälineisiin panostamalla voidaan täten tehdä illallisvieraat kuin huomaamatta entistä tyytyväisemmiksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.