Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Herkullinen keino, jolla syöt 30 prosenttia vähemmän kaloreita – vain yksi mutta

15:15Dieeteille kyytiä - näin onnistut painonpudotuksessa
Julkaistu 08.02.2019 11:41

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Aterian jälkeen tarjotulle houkuttelevalle makealle jälkiruoalle löytyy vatsasta aina tilaa, mutta laihtumisen kannalta olisi parempi, jos herkun valitsisi jo ennen pääruoan syömistä.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vihjaavat, että jälkiruoan valitseminen ennen pääruokaa saa ihmiset syömään kokonaisuudessa vähemmän kaloreita. American Psychological Association -järjestön julkaisema tutkimus osoittaa, että tällöin syötyjä kaloreita oli jopa 30 prosenttia vähemmän kuin jos jälkiruoaksi valittiin hedelmä.

Jälkiruoka halutaan hyvittää 

Tutkimuksessa yliopiston lounaslinjaston alkupäähän asetettiin joko terveellinen tai epäterveellinen jälkiruoka – esimerkiksi hedelmä tai juustokakku.

Kun syömään saapuneet nappasivat tarjottimelleen ensimmäiseksi juustokakun, he valitsivat vähemmän energiaa sisältäviä pääruokia ja lisukkeita. Loppujen lopuksi aterialta kokonaisuudessaan saatuja kaloreita kertyi vähemmän verrattuna henkilöihin, jotka valitsivat jälkiruoakseen hedelmän.

– Uskomme, että hemmottelevan jälkiruoan ottaminen aluksi sai valitsemaan terveellisempiä pääruokia ja lisukkeita, koska ihmiset halusivat hyvittää runsaskalorisen jälkiruokansa, tutkimusta tehnyt Arizonan yliopiston apulaisprofessori sanoo .

Martin Reimann
tiedotteessa

Kääntäen tämä tarkoittaa, että hedelmän tapaisen terveellisen jälkiruoan valitseminen saattoi saada ihmiset syömään enemmän, sillä he ajattelivat jo tehneensä hyvän teon keholleen.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

shutterstock_450772831Jälkiruoan valitseminen aluksi sai tekemään terveellisempiä päätöksiä pääruoan kohdalla. Kuvituskuva.Shutterstock

Koska ruokalassa aterioilla oli kiinteät hinnat, ei rahalla ollut vaikutusta valintoihin. Myöskään sukupuoli, painoindeksi, liikunta tai mielikuvat terveellisestä syömisestä eivät vaikuttaneet tuloksiin. Ainoa vaikuttava tekijä oli ikä: mitä vanhempi osallistuja oli, sitä enemmän kaloreita hän yleensä söi.

Tutkijat toistivat asetelman yliopiston ruokalan lisäksi ruoan tilaamiseen tarkoitetuilla nettisivuilla. Tällöin tulokset olivat samankaltaisia: makean herkun, tässä tapauksessa suklaakakun, valitsijat söivät huomattavasti vähemmän kaloreita kuin hedelmäsalaatin valinneet.

Yksi mutta

Koesarjan viimeisessä osassa tutkijat pureutuivat kysymykseen, miten ruokailijoiden mielentila vaikuttaa ruokavalintoihin.

Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Toisessa henkilöitä käskettiin pitämään mielessään kaksinumeroinen luku ruokaa verkosta tilatessaan. Toisen ryhmän henkilöiden oli muistettava seitsennumeroinen luku.

Lue myös: Nämä ruoat lievittävät stressiä – suklaan syömistä ei tule katua!

Vähäisempi kognitiivinen rasitus oli yhteydessä vähäisempiin syötyihin kaloreihin. Suurempi kognitiivinen rasitus, seitsennumeroisen luvun muistaminen, puolestaan ennusti runsasenergisen ruoan valitsemista, vaikka ihminen valitsi epäterveellisen jälkiruoan sitä ennen.

Yhteensä tutkimuksessa oli neljä koetta, joihin osallistui kokonaisuudessaan 610 yhdysvaltalaista aikuista.

Muutoksia palveluihin ja ihmisten ajatusmalleihin

Tutkijat toivovat löydöstensä auttavan ravintoloita, kahviloita ja ruoanvälityspalveluita tekemään ratkaisuja, jotka rohkaisevat ihmisiä syömään kokonaisuudessaan vähemmän kaloreita. Eräs tällainen olisi tarjota jo noutopöydän tai menun alkupäässä runsasenergisiä jälkiruokia ja vasta sitten pääruokia.

Ihmisten puolestaan olisi hyvä tiedostaa, miten ruokavalinnat ja mielentila saattavat vaikuttaa heidän aterioidensa terveyteen.

Lue myös: Tohtori sysää vastuuta lihomisesta yllättäville tahoille: "Tämä ongelma kasvaa koko ajan"

Lähteet: Science Daily, MarketWatch

Lisää aiheesta:

Syötkö mielestäsi terveellisesti? Moni nollaa vaikutukset tavallisella virheelläHaluatko elää pidempään? Syö näin: "Hyödyt voivat olla merkittäviä"Nukutko alle seitsemän tuntia yössä? Tutkimus löysi yhteyden epäterveelliseen naposteluun: "Mitä myöhempään olemme hereillä..."Näin laihdut, vaikka lappaisit lautasen yhtä täyteen kuin ennenkinSyy, miksi aamupalaa ei koskaan kannata jättää väliin – yllättävän suuret vaikutuksetMuista tämä luku, jos haluat laihtua
PainonhallintaRavintoMielenhallintaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta
  • 16.10.11:19
    Muistisairaudet

    Tutkimus osoitti: Näillä elämäntapamuutoksilla voi ehkäistä muistisairauksia

  • 16.10.06:48
    Wilma Murto

    Itseään näännyttänyt Wilma Murto menetti kontrollin

  • 26.9.20:11
    Tutkimustulokset

    Lihavuusleikkaus vai Ozempic? Toinen jopa viisi kertaa tehokkaampi

  • 19.9.14:45
    Takaisinvedot

    Jos sinulla on tämä "laihdutustuote", lopeta käyttö heti

  • 18.9.20:06
    Lääkkeet

    Laihdutuslääkkeissä huolestuttava trendi