Aterian jälkeen tarjotulle houkuttelevalle makealle jälkiruoalle löytyy vatsasta aina tilaa, mutta laihtumisen kannalta olisi parempi, jos herkun valitsisi jo ennen pääruoan syömistä.
Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vihjaavat, että jälkiruoan valitseminen ennen pääruokaa saa ihmiset syömään kokonaisuudessa vähemmän kaloreita. American Psychological Association -järjestön julkaisema tutkimus osoittaa, että tällöin syötyjä kaloreita oli jopa 30 prosenttia vähemmän kuin jos jälkiruoaksi valittiin hedelmä.
Jälkiruoka halutaan hyvittää
Tutkimuksessa yliopiston lounaslinjaston alkupäähän asetettiin joko terveellinen tai epäterveellinen jälkiruoka – esimerkiksi hedelmä tai juustokakku.
Kun syömään saapuneet nappasivat tarjottimelleen ensimmäiseksi juustokakun, he valitsivat vähemmän energiaa sisältäviä pääruokia ja lisukkeita. Loppujen lopuksi aterialta kokonaisuudessaan saatuja kaloreita kertyi vähemmän verrattuna henkilöihin, jotka valitsivat jälkiruoakseen hedelmän.
– Uskomme, että hemmottelevan jälkiruoan ottaminen aluksi sai valitsemaan terveellisempiä pääruokia ja lisukkeita, koska ihmiset halusivat hyvittää runsaskalorisen jälkiruokansa, tutkimusta tehnyt Arizonan yliopiston apulaisprofessori sanoo .