Herkullinen keino, jolla syöt 30 prosenttia vähemmän kaloreita – vain yksi mutta

Dieeteille kyytiä - näin onnistut painonpudotuksessa 15:15

Aterian jälkeen tarjotulle houkuttelevalle makealle jälkiruoalle löytyy vatsasta aina tilaa, mutta laihtumisen kannalta olisi parempi, jos herkun valitsisi jo ennen pääruoan syömistä.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vihjaavat, että jälkiruoan valitseminen ennen pääruokaa saa ihmiset syömään kokonaisuudessa vähemmän kaloreita. American Psychological Association -järjestön julkaisema tutkimus osoittaa, että tällöin syötyjä kaloreita oli jopa 30 prosenttia vähemmän kuin jos jälkiruoaksi valittiin hedelmä.

Jälkiruoka halutaan hyvittää 

Tutkimuksessa yliopiston lounaslinjaston alkupäähän asetettiin joko terveellinen tai epäterveellinen jälkiruoka – esimerkiksi hedelmä tai juustokakku.

Kun syömään saapuneet nappasivat tarjottimelleen ensimmäiseksi juustokakun, he valitsivat vähemmän energiaa sisältäviä pääruokia ja lisukkeita. Loppujen lopuksi aterialta kokonaisuudessaan saatuja kaloreita kertyi vähemmän verrattuna henkilöihin, jotka valitsivat jälkiruoakseen hedelmän.

– Uskomme, että hemmottelevan jälkiruoan ottaminen aluksi sai valitsemaan terveellisempiä pääruokia ja lisukkeita, koska ihmiset halusivat hyvittää runsaskalorisen jälkiruokansa, tutkimusta tehnyt Arizonan yliopiston apulaisprofessori Martin Reimann sanoo tiedotteessa.

Kääntäen tämä tarkoittaa, että hedelmän tapaisen terveellisen jälkiruoan valitseminen saattoi saada ihmiset syömään enemmän, sillä he ajattelivat jo tehneensä hyvän teon keholleen.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Koska ruokalassa aterioilla oli kiinteät hinnat, ei rahalla ollut vaikutusta valintoihin. Myöskään sukupuoli, painoindeksi, liikunta tai mielikuvat terveellisestä syömisestä eivät vaikuttaneet tuloksiin. Ainoa vaikuttava tekijä oli ikä: mitä vanhempi osallistuja oli, sitä enemmän kaloreita hän yleensä söi.

Tutkijat toistivat asetelman yliopiston ruokalan lisäksi ruoan tilaamiseen tarkoitetuilla nettisivuilla. Tällöin tulokset olivat samankaltaisia: makean herkun, tässä tapauksessa suklaakakun, valitsijat söivät huomattavasti vähemmän kaloreita kuin hedelmäsalaatin valinneet.

Yksi mutta

Koesarjan viimeisessä osassa tutkijat pureutuivat kysymykseen, miten ruokailijoiden mielentila vaikuttaa ruokavalintoihin.

Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Toisessa henkilöitä käskettiin pitämään mielessään kaksinumeroinen luku ruokaa verkosta tilatessaan. Toisen ryhmän henkilöiden oli muistettava seitsennumeroinen luku.

Vähäisempi kognitiivinen rasitus oli yhteydessä vähäisempiin syötyihin kaloreihin. Suurempi kognitiivinen rasitus, seitsennumeroisen luvun muistaminen, puolestaan ennusti runsasenergisen ruoan valitsemista, vaikka ihminen valitsi epäterveellisen jälkiruoan sitä ennen.

Yhteensä tutkimuksessa oli neljä koetta, joihin osallistui kokonaisuudessaan 610 yhdysvaltalaista aikuista.

Muutoksia palveluihin ja ihmisten ajatusmalleihin

Tutkijat toivovat löydöstensä auttavan ravintoloita, kahviloita ja ruoanvälityspalveluita tekemään ratkaisuja, jotka rohkaisevat ihmisiä syömään kokonaisuudessaan vähemmän kaloreita. Eräs tällainen olisi tarjota jo noutopöydän tai menun alkupäässä runsasenergisiä jälkiruokia ja vasta sitten pääruokia.

Ihmisten puolestaan olisi hyvä tiedostaa, miten ruokavalinnat ja mielentila saattavat vaikuttaa heidän aterioidensa terveyteen.

Lue myös:

    Uusimmat