Nainen! Karkaako napostelu käsistä? Siistillä keittiöllä hoikistava vaikutus

sipsit
Siisti keittiö ja stressitön tunnnetila auttavat hillitsemään ylensyömistä. Shutterstock

Keittiön siivoaminen saattaa olla avuksi napostelun hillitsemisessä, väittää tuore tutkimus. 

Kuulutko niihin ihmisiin, joiden on kerta kaikkiaan mahdotonta jättää kaapissa oleva keksipaketti rauhaan saati sitten maistaa siitä vain yksi tai kaksi keksiä? Cornell Food and Brand Lab tutki yleistä ongelmaa ja sai selville, että keittiön siisteystaso vaikuttaa naposteluhimoon.

Tutkimukseen osallistui 98 naista, joista puolia käskettiin odottamaan siistissä, hiljaisessa keittiössä. Puolet puolestaan laitettiin odottamaan epäjärjestyksessä olevaan keittiöön, jonka tiskiallas oli täynnä likaisia astioita ja sanomalehdet levitetty ympäri ruokapöytää. Molemmissa keittiöissä oli tarjolla keksejä, porkkanoita ja voileipäkeksejä.

Sotkuinen keittiö sai naiset syömään tuplasti

Naiset, jotka viettivät aikaa sotkuisessa keittiössä söivät tuplasti enemmän keksejä kuin toinen ryhmä, joka söi 10 minuutin aikana 53 kilokalorin edestä.

– Kaoottisessa ympäristössä oleminen ja tunne kontrollin puuttumisesta ovat pahasta dieetin kannalta. Kaoottisuus näyttää saavan ihmisen ajattelemaan, että mikään muukaan ei ole kontrolloitua, joten miksi minäkään olisin, selitti tutkimusta johtanut Lenny Vartanian lehdistötilaisuudessa.

Jos olo on rasittunut jo muutenkin esimerkiksi raskaan työpäivän jäljiltä, näyttää vaikutus olevan sitäkin voimakkaampi. Osaa naisista oli pyydetty suorittamaan kirjoitustehtävä ennen keittiöön siirtymistä, jotta heidän stressitasonsa nousisivat. Nämä naiset söivät keskimäärin noin 100 kilokaloria enemmän. 

Lähde: health.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!