Kun seuraavan kerran menet ravintolaan, kiinnitä huomiota tähän yksityiskohtaan – voi vaikuttaa siihen, miltä ruoka maistuu

ravintola kokki
Shutterstock

Romanttinen kynttiläillallinen on taatusti tunnelmallinen, mutta valaistuksella voi olla yllättävä vaikutus myös siihen, miltä ruoka maistuu.

Videolla: Miltä maistuu 12,90 euron valmisruoka? MTV:n ruokatoimittaja arvioi Finnairin uudet "ravintolatasoiset lentokoneruoat"

Pitkään on luultu, että pimeässä syömisellä olisi suotuisa vaikutus ruokailuelämykseen, sillä maku- ja hajuaistin sanotaan terästäytyvän entisestään, kun näköaisti on poissa pelistä. Tuore tutkimus kuitenkin tyrmää väitteen, ainakin osittain.

Valaistuksella on väliä

Alankomaissa sijaitsevan Maastrichtin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten valaistus vaikuttaa ruokailukokemukseen ja ruoan makuun. Tutkimustuloksista kerrottiin ScienceDirect-julkaisussa. Pienimuotoisessa tutkimuksessa 138 vapaaehtoista nautiskeli neljän ruokalajin illallisen erilaisissa valaistusolosuhteissa. 

Kävi ilmi, että hyvässä valaistuksessa ruokansa syöneet kokivat ruokansa paremman makuiseksi kuin he, jotka söivät ruokaa hämärässä. Siis romanttiseksi mielletty kynttilänvalo ei välttämättä olekaan se paras idea, mikäli haluaa saada ruoastaan parhaat puolet irti. 

– Tutkimustulokset kertovat, että kirkkaassa valaistuksessa syöneet kokivat ruokansa maun parempana ja vahvempana kuin he, jotka söivät hämärässä valaistuksessa. Näin ollen tulokset kertovat siitä, että ravintolan valaistus voi tunnelman lisäksi muuttaa myös ihmisten makukokemuksen, tutkijat toteavat tutkimusraportissa. 

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat