Gluteenittomat vaihtoehdot pastalle: Vähäkalorisempaa ja proteiinipitoisempaa!
Gluteenitonta ruokavaliota noudattava ilahtuu ravintorikkaista, luontaisesti gluteenittomista pastavaihtoehdoista. Pastoista löytyy valinnanvaraa tutusta riisipastasta hieman harvinaisempiin vaihtoehtoihin.
Jos perinteinen vehnäpasta kyllästyttää, ei huolta, sillä gluteenittomista pastoista löytyy vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Ja mikä parasta, useimmat näistä pastavaihtoehdoista ovat myös erittäin terveellisiä.
Papupastat
Papupastoja valmistetaan edame-, mung-, härkä- ja mustapavuista. Näistä valmistetut pastat ovat todella ravintorikkaita, luontaisesti gluteenittomia pastavaihtoehtoja. Ne sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua ja mineraaleja. Papupastan sisältämät hiilihydraatit ovat hitaita, ja proteiini ja kuidut pitävät kylläisenä pitkään. Pavun proteiinipitoisuus on jopa 25–35 prosenttia, mikä on kaksi kertaa suurempi kuin vehnällä. Papupasta sopii hyvin myös herkkävatsaisille, sillä ne ovat hellempiä ruoansulatukselle.
Riisipasta
Riisipasta on tavallista vehnäpastaa vähäkalorisempaa, mutta erittäin maukasta. Riisipastan keittämisen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se hajoaa herkästi liian pitkään keitettynä. Sen keittoaika on vain noin kolme minuuttia. Riisipasta tulee aina muistaa keittää erittäin runsaassa vedessä. Riisipasta on helposti sulavaa, joten se sopii erinomaisesti myös herkkävatsaisille.
Tattaripasta
Tattaripasta on valmistettu luontaisesti gluteenittomasta tattarijauhoista ja vedestä. Tattarin voimakas maku jakaa mielipiteitä. Sitä kannattaakin tarjoilla maukkaiden kastikkeiden kera, jolloin tattarin maku täydentää maukasta kastiketta.
Tattaripasta on erittäin proteiinipitoinen vaihtoehto, ja se sisältää kaikkia ihmisille välttämättömiä aminohappoja. Tattarista saadaan myös paljon kivennäis-ja hivenaineita, ja se on hyvin vatsaystävällistä.
Maissipasta
Maissijauhoista valmistetut pastat ovat väriltään kauniin keltaisia, ja ne antavatkin pirteyttä moniin ruokiin. Maissijauhoista valmistettu pasta on terveellistä, sillä se sisältää hitaita hiilihydraatteja, ja se myös helposti sulavaa. Maissipasta vaatii hieman pidemmän keittoajan, noin 11 minuuttia kypsyäkseen.
Gluteenittomien pastojen valmistukseen käytetään näiden raaka-aineiden lisäksi paljon myös perunaa, bataattia, merilevää,kuitenkaan käytetä pastaan yksinään, vaan valmistuksessa käytetään lisäksi riisi- ja maissijauhoja.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti